De temperatuur op 10 april 1879 lag rond de 1,7 °C. De winddruk was 12 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 74%. Bron: KNMI
Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
22 januari » De Zoeloes verslaan de Britten in de Slag bij Isandlwana.
3 februari » Joseph Swan demonstreert de eerste gloeilamp met een gloeidraad van koolstof.
14 maart » Albert Einstein, Duits theoretisch fysicus († 1955)
19 april » Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC St. Gallen.
21 oktober » Eerste demonstratie van de gloeilamp door Thomas Edison.
31 december » Thomas Edison laat rondom een park tientallen gloeilampen branden als feestversiering en demonstreert daarmee zijn nieuwste uitvinding: het elektrisch licht.
Trouwdag 24 april 1914
De temperatuur op 24 april 1914 lag tussen 1,7 °C en 13,1 °C en was gemiddeld 8,9 °C. Er was 1,3 mm neerslag. Er was 2,7 uur zonneschijn (19%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
20 maart » In New Haven, een stad in de Amerikaanse staat Connecticut, vindt het eerste wereldkampioenschap kunstschaatsen plaats.
28 juli » Oostenrijk-Hongarije verklaart Servië de oorlog, daarmee begint de Eerste Wereldoorlog.
3 augustus » Duitsland verklaart de oorlog aan Frankrijk en vraagt het neutrale België om doorgang (Von Schlieffenplan). België weigert.
22 augustus » In België treffen de Britse en Duitse troepen elkaar voor het eerst tijdens de Eerste Wereldoorlog.
3 september » Kardinaal Giacomo della Chiesa wordt gekozen tot Paus Benedictus XV.
6 september » Kroning van Paus Benedictus XV in Rome.
Dag van overlijden 2 november 1942
De temperatuur op 2 november 1942 lag tussen 6,1 °C en 11,9 °C en was gemiddeld 8,3 °C. Er was 3,8 mm neerslag gedurende 0.6 uur. Er was 0.9 uur zonneschijn (9%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
28 februari » Japanse troepen landen op Java, het laatste Nederlandse bolwerk in Oost-Indië.
3 mei » Alle joden in Nederland moesten een kenteken van geel katoen op hun kleding dragen: de zespuntige 'jodenster'.
22 mei » Mexico verklaart de oorlog aan Duitsland, Italië en Japan.
6 juli » Anne Frank en de rest van haar familie duiken onder op de zolder van haar vaders kantoor in Amsterdam.
6 december » De RAF bombardeert de Philipsfabrieken in Eindhoven om de levering van goederen aan de Duitsers te laten stagneren.
7 december » Koningin Wilhelmina richt zich per BBC-radio tot alle delen van het koninkrijk en kondigt voor na de oorlog een rijksconferentie aan over een nieuwe staatkundige structuur voor het Koninkrijk der Nederlanden. Tevens kondigt zij de oprichting aan van de 7 december Brigade, later genoemd de Prinses Irene Brigade. Oprichting Eerste Divisie 7 December.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Peter Lax, "Lax Family Tree", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/lax-family-tree/P12095.php : benaderd 5 mei 2025), "Hans Israel Schmoller MD (1879-1942)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.