Kwartierstaat Witteveen, Bode, de Vente, de Bruijn, Schuurman, Sandbergen, van Zuijlen » Gijsbert III Van Bronckhorst (± 1260-± 1315)

Persoonlijke gegevens Gijsbert III Van Bronckhorst 

  • Hij is geboren rond 1260.
  • Titel: Heer van Bronckhorst (Gld)Bron 1
  • Titel: Heer van Rekem (België)Bron 1
  • Functie: Drost van Over-Rijn.Bron 1
  • Functie: Ridder.Bron 2
  • Functie in het jaar 1283: ambtman in Vechta (Deutschland).Bron 3
  • Vermelding.Bron 3
    In 1294 geeft hij als heer van Bronckhorst de hof te Halle in erfpacht aan de abdij Werden. In de jaren erna getuigt hij voor Dirk Doys van Bylant (1294), is hij borg voor bisschop Jan van Utrecht (1295), getuigt hij voor Gerard van Mourik (1297) en voor Jan van Beusinchem (1312).
    Gijsbert IV wordt alleen heer van Bronckhorst, maar nooit heer van Rekem genoemd. Zijn zoon draagt wel beide titels, zodat aangenomen kan worden dat Gijsbert IV ook heer van Rekem is geweest. In 1300 verkoopt hij drie bunder grond die voor de poort van het klooster in Rekem ligt aan datzelfde klooster.
    Gijsbert wordt in 1294-1295 drost van Overrijn genoemd. In 1307 treedt Gijsbert IV aan het Gelderse hof op wanneer graaf Reinald I goederen aan de Duitse Orde geeft.
  • Vermelding: Ruzie om Lichtenvoorde.Bron 3
    In 1301 blijkt Gijsbert IV betrekkingen te onderhouden met bisschop Lodewijk van Munster, wanneer hij optreedt als getuige. Die dienstbaarheid verloopt niet helemaal naar wens, want op 29 februari 1312 laat de bisschop optekenen dat hij zich neerlegt bij een aanstaande uitspraak van Reinald I inzake de bouw van kasteel Lichtenvoorde. Gijsbert IV beweert dat hij het kasteel op eigen grond bouwt en dat het omringende land Gelders is. Gijsbert IV blijkt ook nog geld te goed te hebben van de bisschop, waarvoor hij enkele Munsterse goederen wederrechtelijk in onderpand heeft genomen. De bisschop meent op zijn beurt dat Gijsbert IV zonder permissie op Munsterse grond bouwt. Hij hoopt door verwarring over de eigendomsrechten van Lichtenvoorde te stichten, van zijn schuld af te komen. Het duurt enkele maanden voordat Reinald I tot een uitspraak komt.
    Op 3 mei komen de door Reinald I aangestelde 'zegslieden' tot de beslissing dat de bisschop van Munster zijn schuld moet betalen, over Lichtenvoorde wordt na enkele verdagingen waarschijnlijk nooit uitspraak gedaan. Te vermoeden valt dat de bisschop ook in deze kwestie verloren heeft, want in 1381 draagt Gijsbert van Bronckhorst-Borculo het kasteel Lichtenvoorde op aan de hertog van Gelre als open huis. Dat is alleen mogelijk wanneer Gijsbert het kasteel in eigen bezit heeft. Kalkwiek vermoedt dat Gijsbert IV de grond van de heer van Borculo heeft aangekocht.
  • Hij is overleden rond mei 1315.Bron 2
  • Een kind van Willem II Van Bronckhorst en Ermgard Van Randerode
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 1 augustus 2015.

Gezin van Gijsbert III Van Bronckhorst

Hij is getrouwd met Elisabeth Van Steinfurt.

Ze zijn in de kerk getrouwd rond 1285.Bron 3


Kind(eren):

  1. Willem III Van Bronckhorst  ± 1286-1328 

  • Het echtpaar heeft gemeenschappelijke voorouders.
  • Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gijsbert III Van Bronckhorst?
    De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


    Tijdbalk Gijsbert III Van Bronckhorst

      Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
    Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gijsbert III Van Bronckhorst

Gijsbert III Van Bronckhorst
± 1260-± 1315

± 1285

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Wikipedia
    2. www.kareldegrote.nl
    3. Graafschap-middeleeuwen.nl

    Over de familienaam Van Bronckhorst


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Albert Allema, "Kwartierstaat Witteveen, Bode, de Vente, de Bruijn, Schuurman, Sandbergen, van Zuijlen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-witteveen/I9385.php : benaderd 11 juni 2024), "Gijsbert III Van Bronckhorst (± 1260-± 1315)".