Kwartierstaat Vinjee, Rotterdam » Jannes Abrahamsz Tack (± 1653-1704)

Persoonlijke gegevens Jannes Abrahamsz Tack 

  • Hij is geboren rond 1653 in Groede.
  • Beroep: Landman, schepen van Breskens, diaken van Breskens 1695.
  • Vermelding.
    Breskens, of Bresjes zoals het genoemd wordt, bestond oorspronkelijk uit twee delen: Oud en Jong Breskens, gesticht in resp 1518 en 1527. In de tweede helft van de 17de eeuw bevonden beide zich in ernstig gevaar. Van Empel en Pieters (zie onderstaande bron) vertellen er dit over: 'Ook na 1648 was Zeeuwsch-Vlaanderen vaak het terrein van den strijd. Vandaar dat we telkens weer berichten vinden van inundaties ten behoeve van de defensie. Natuurlijk brachten deze aanzienlijke schade.... maar de grond ging er niet door verloren. Dat gebeurde wel bij de groote overstrooming van 26 Januari 1682. Sinds 1662 werd een felle strijd gevoerd om het bestaan van Oud- en Jong-Breskens. Door het leggen van inlaafdijken, moest men den vijand keeren. Deze werden gelegd in 1663-1670, 1672, 1675, 1678 en 1681, voornamelijk in Jong-Breskens. Maar dat beteekende, dat er iederen keer weer land verloren ging, tot welks verdediging nog maar kort tevoren zooveel geld besteed was. In September 1671 werd Jong-Breskens door den vloed zoo geteisterd, dat men meende het niet te kunnen behouden. Toch gaven de ingelanden het nog niet op en zelfs na een zoo geweldige overstrooming als op 26 Januari 1682, heeft men door het leggen van nieuwe dijkengeprobeerd het land te behouden. Toen de zeedijk van Jong-Breskens in den winter van 1690-1691 weggespoeld was, bleef een deel van den polder geinundeerd liggen. Ook van den Elizabethpolder .... ging veel land verloren.... De schade in 1682 was zoo groot, dat de ingelanden die zelf niet herstellen konden.'(blz 266-267) Zij vroegen medewerking van de achterliggende gemeenten, die immers zelf ook gevaar liepen, maar Groede weigerde ondersteuning en de polder ging deels verloren.
    (Bron: M. van Empel & H. Pieters: Zeeland door de eeuwen heen, Middelburg, 1935)
    Jan Tack was volgens onze gegevens schepen van Breskens, hoewel we niet weten wanneer hij dat precies geworden is. Hij was in 1680 27 jaar oud en stierf in 1704. Hij moet dus zeker een deel van rampperiode schepen geweest zijn, en in ieder geval was hij er als ingezetene bij betrokken. Spannende tijden dus en geen gemakkelijk baantje.
  • Vermelding.Bron 1
    Notariële acten notaris jan Gilissen van Cruyningen, Breskens
    22-9-1692
    Francijntje Meeussen, jd, oud ontrent 19 jr, op verzoek van Isaac van der Vere en van Jan P[iete]rsen Poppe gevraagd zijnde of zij, toen zij over ontrent 4 jaar geleden woonde en diende ten huize van voors. 1e requirant van de Vere, iets zou weten dat deze van de Vere eenige vleeschelijcke gemeijnschap of oneere gehad zou hebben met Maria Anna Henquien, huisvrouw van de 2e requirant en of zij, comparante, voorleden jaar gedient en gewoont hebbende ten huize van dhr bailliu [Esaias] de Coster(daer do. [Blasius] Paauw oock thuijs was of verkeerde) hetzelve aldaar hadde vertelt en gesegt, dewijl do. Paeu verscheiden malen de gemelde Poppe daarover smadelijk heeft bejegent; verklaart hiervan niets te weten. Compareerde mede Tanneken Vermeulen, huisvrouw van Jan Abr.Tack, en verklaarde, dat zij, toen zij gehoord had, dat do. Paeu deze verhalen vertelde, dat haer voors. dienstmaagd Francijntje Meeussen in stilligheit had gevraagd of zij hier iets van wist, maar dat zij dit heeft ontkent; gepasseerd in Jong Breskens, present Adriaen Smoor en Jan Coolman.
    WT Fransijnna Meusen, WT Tanneken Vermeulen

    Notariële acten notaris Jan Gillissen van Cruijningen, Breskens
    6-5-1695
    Autorisatie van Jan Stevens en Jan [Abrahamsen] Tack als diakenen van de armen van Breskens, en sulx over de minderjarige kinderen van wijlen Gillis Roels, en Jan de Vogelaar in huw. hebb. Janneken Roels fa Gillis, aan Anthonij Breeckvelt, procureur Raad van Vlaanderen te Middelburg, in proces contra bailliu Esaias de Coster.

    Gerechtsacten Vrije van Sluis, 8-10-1704:
    Hierin gaf het Vrije van Sluis commissie [opdracht] "tot het doen van aanschouwinge van het dootgeschoten lichaem van Jan Tack, landtman van Breskens". Ook de dader van deze moordwas bekend. Hij wordt vermeld als de Franse dragonder Jan Mahies.

    Een triest extra bij deze acten vinden we in een op 23 januari 1705 opgestelde lijst van gezinen van Breskens over de "Personele quotisatie over 1704". Het gaat over een naar vermogen opgelegde belasting, en vermeld 109 gezinshoofden van Breskens, beginnend met de meest vermogende. Bijna onderaan, op nr 105 vinden we: "de weduwe Jan Tack", met een aanslag van ---. Hier wordt zonder twijfel de pas recent verweduwde Tanneke vermeulen bedoeld.
    Bron: www.grijsbaard.nl/ geschiedenis van Breskens
  • Vermelding.Bron 2
    De moord op Jan Abr. Tack in oktober 1704 werd gepleegd door de Franse dragonder Jan Mahies. De lezer zal zich misschien afvragen wat een Franse dragonder toen in Zeeuws-Vlaanderen deed.
    Dit gebeuren vond plaats in de tijd van de "Spaanse Successieoorlog", 1701-1713. DIe betrof een twist over een groot gebied, erfenis van het ooit machtige Spaanse Rijk, dat betwist werd tussen Frankrijk en het Habsburgse Rijk, in de personen van Louis XIV, de Zonnekoning (in de teksten voorkomend als koning Lodewijk) en keizer Leopold I, keizer van het Roomse Rijk. De twist betrof o.a. de Spaanse Nederlanden. Lodewijk XIV was in de aanloop van die veel grotere oorlog in 1701 het gebied van de Zuidelijke Nederlanden (ook de Spaanse Nederlanden genoemd) binnengevallen om daar de Staatse troepen te verdrijven. Zo raakten ook de Zeven Verenigde Nederlanden in die oorlog betrokken, ook al werd de oorlog niet rechtstreeks op hun grondgebieduitgevochten.
    De strijd werd wel uitgevochten in het directe grensgebied met Zeeuws-Vlaanderen en ook de forten rond de Schelde werden bedreigd, wat tot een flink aantal vluchtelingen leidde uit bijvoorbeeld Lillo leidde naar plaatsen als Sluis (terug te vinden in de lidmatenboeken van Sluis rond deze tijd). Het is heel waarschijnlijk dat Franse soldaten op zoek naar buit ook uitwaaierden over het Staats gebied van Zeeuw-Vlaanderen. Dat lijkt een waarschijnlijke verklaring voor de aanwezigheid van deze grenadier in de buurt van Breskens.
    De Zeven Verenigde Nederlanden voelden zich zo bedreigd, dat zij een dam lieten aanleggen van IJzendijke naar Biervliet, dat toen nog een eiland was. Dit vormde de eerste stap naar de achteruitgang van het ooit zo welvarende Biervliet.
    Bronnen: (o.a.) Spaanse Successieoorlog, wikipedia.org; De Spaanse Successieoorlog (1701-1713), historiek.net; De Hullu, De Hofsteden van ...; FamilySearch.org, lidmaten Sluis
  • Hij is overleden op 7 oktober 1704 in Groede.
    Hij werd vermoord, doodgeschoten door een Franse grenadier.
  • Hij is begraven op 10 oktober 1704 in Breskens.Bron 3
  • De biologische ouders zijn Abraham Jansz Tack en Anna Dirixs Bost
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 12 november 2021.

Gezin van Jannes Abrahamsz Tack

Hij is getrouwd met Tanneke Vermeulen.

Toestemming voor het huwelijk is 30 maart 1680 verkregen te Groede.

Zij zijn getrouwd op 22 april 1680 te Breskens.Bron 4

Toestemming voor dit huwelijk 30 maart 1680 Groede.

Kind(eren):

  1. Janneke Tack  1682-????
  2. Elizabeth Tack  1683-1683
  3. Abraham Tack  1684-1684
  4. Elizabeth Tack  1685-1736 
  5. Pieternella Tack  1687-???? 
  6. Maria Tack  1688-1734 
  7. Jan Tack  1690-1690
  8. Johannes Tack  1692-????
  9. Jacoba Tack  1693-> 1721 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jannes Abrahamsz Tack?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jannes Abrahamsz Tack

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jannes Abrahamsz Tack

Claertje Pieters
± 1589-????
Abraham Jansz Tack
± 1613-1666
Anna Dirixs Bost
± 1617-1667

Jannes Abrahamsz Tack
± 1653-1704

1680
Janneke Tack
1682-????
Abraham Tack
1684-1684
Maria Tack
1688-1734
Jan Tack
1690-1690
Johannes Tack
1692-????
Jacoba Tack
1693-> 1721

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Jannes Abrahamsz Tack



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. grijsbaard.nl/acten/not.acten/...
    2. Spaanse Successieoorlog, wikipedia.org
    3. De Hullu, Hofsteden van Schoondijke en Groede
    4. Zeeuwsarchief.nl/...zeeuwengezocht


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Marja Vinje, "Kwartierstaat Vinjee, Rotterdam", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-vinjee/I8772.php : benaderd 25 mei 2024), "Jannes Abrahamsz Tack (± 1653-1704)".