Kwartierstaat Grada Theodora van Ingen » Jacobus Servaas alias Jacobus Servatius Lille alias Lelie (1829-1905)

Persoonlijke gegevens Jacobus Servaas alias Jacobus Servatius Lille alias Lelie 


Gezin van Jacobus Servaas alias Jacobus Servatius Lille alias Lelie

Hij is getrouwd met Maria Elisabeth alias Elisabeth Mouwerik.

Zij zijn getrouwd op 1 mei 1858 te Gorinchem, hij was toen 28 jaar oud.Bron 3

Lille

Notities over Jacobus Servaas alias Jacobus Servatius Lille alias Lelie

Jacobus vestigde zich na zijn huwelijk in Zaltbommel, maar keerde na het overlijden van zijn ouders en zijn broer Egidius binnen een week in de zomer van 1859 naar Gorinchem terug en nam het bedrijfje van zijn vader aan de Arkelstraat en de zorg voor zijn jongere zusters en broers over. In 1867 ging hij failliet en verbleef enige tijd in de gevangenis van Hoorn na een veroordeling voor verduistering, terwijl zijn gezin in Gorinchem achterbleef. In 1870 begon hij een nieuw bedrijfje aan de Haarstraat. In 1888 kocht Jacobus voor zijn kinderen een stuk bouwland op het Hoogland, groot 13 a 3 ca, van zijn schoonvader Gerrit Mourik voor F 200,-. (1) De zoons namen de zadelmakerij over, maar Gerardus werd later opgenomen in de Psychiatrische Inrichting Sint Bavo in Noordwijkerhout.

noot: Notaris W.J.U. van Roosendaal, Gorinchem, 20/27 aug. 1888

Jacobus Servaas, zadel-, paardentuigmaker, winkelier en koopman, failliet in 1867. Op 01-06-1867 in de rechtzaal van het Raadhuis van Gorinchem verificatie van de schuldvorderingen van de schuldeisers, volgens advertentie van Mr. N.W. Blom, curator in het faillissement. (NRC, 19-05-1867).

Het Provinciaal Geregtshof in Zuid-Holland behandelde de zaak van J.S. Lelie en zijn vrouw M.E. Mourik, die beschuldigd zijn respectievelijk van bedriegelijke bankbreuk, door als gefailleerd koopman goederen uit zijn boedel te hebben verduisterd, en medeplichtigheid aan dat feit.
Na verkoop van de boedel van Lelie bleek dat er nog goederen bij anderen geborgen waren, waaromtrent een gerechtelijk onderzoek werd ingesteld.
In het huis van de schoonvader, in dat van de beschuldigden en in dat van weduwe Onszenoord lagen goederen. O had een zoldertje van L gehuurd en de beschuldigden hadden goederen geborgen, zonder dat O het wist. O en haar dochter weerspraken de bewering van de beschuldigden alsof zij goederen uit de boedel zou hebben gekocht. Deze verklaringen, die werden toegelicht door een aantal getuigenissen, maar ook verzwakt door de opgave van zes getuigen a decharge, maken hoofdzakelijk de feiten van de beschuldigingen uit.
De advocaat-generaal hield de beschuldiging vol en eiste een tuchthuisstraf voor beiden van minstens vijf en hoogstens vijftien jaren.
De advocaat van de beschuldigden wees erop dat de tweede beschuldigde voor zich alleen nog een afzonderlijke handel gedreven had en het dus niet onwaarschijnlijk was dat de geborgen goederen daarvan afkomstig waren.
Een der getuigen zei dat Mourik meermalen op de zolder van O geweest was om goederen te halen of te brengen, doch aangezien zij daar wel eens in ‘manskleederen’ was geweest, kon het zijn dat de getuige zich vergiste. De pleiter achtte de schuld van L niet bewezen, omdat alles buiten hem om gegaan was en pleitte voor vrijspraak.
(Dagblad van Zuidholland en ’s Gravenhage, 02-11-1867)

Lelie 06-051867 aangifte gedaan van faillissement, op 07-05-1867 in staat van faillissement door Arrondissementsrechtbank te Gorinchem. Op 25-06-1867 de boedel insolvent verklaard en op 10 en 11 juli in het openbaar verkocht voor 433 gulden 75.
Omstreeks die tijd werd de deurwaarder, met de verkoop belast, een niet-ondertekend briefje overhandigd, waarbij aan de beschuldigden verschillende verduisteringen werden ten laste gelegd. In antwoord op vragen van de curator ontkenden de beschuldigden. Toch stelde Justitie een onderzoek in, wat leidde tot de vondst en inbeslagname van winkelgoederen en meubelen op een zolder bij O en bij de vader van L’s echtgenote.
De weduwe O verhuurde de zolder in november aan L’s vrouw voor 25 cent per week en sindsdien zijn daar goederen gebracht die zij in het najaar van 1866 bij de beschuldigden thuis gezien had toen zij daar baker was. Deze verklaringen werden bevestigd en angevuld door andere getuigen. L is enige malen op de zolder gekomen en heeft vandaar goederen weggevoerd en goederen uit de inboedel zijn naar zijn schoonouders gezonden. “Het duistere in dit geding is dat de tweede besch[uldigde] zich dikwerf tusschen licht en donker in mansgewaad naar den bewusten zolder heeft begeven, en men haar toen voor den eersten besch[uldigde] heeft aangezien, terwijl de eerste besch[uldigde] ontkent ooit op dien zolder te zijn geweest, daar hij van de handelingen zijner vrouw niets wist, en hij nooit goederen, tot zijnen boedel behoorende, daaraan onttrokken of verduisterd heeft, hetzij vóór, hetzij nà zijne failliet-verklaring.” Ook zijn vrouw ontkent de zolder te hebben gehuurd en ontkent dat geen van beiden dergelijke goederen hebben gebracht of gehaald. Bij O stonden wel enkele van haar meubelen, maar die had zij haar verkocht. Hiervoor zijn getuigen à décharge gehoord.
Eis van het OM: zie boven.
Verdediging: geen bewijs voor het ten laste gelegde aan L, dus kon zijn vrouw ook niet medeplichtig zijn of hebben samengespannen.
(NRC, 03-11-1867)

Het Provinciaal Geregtshof in Zuidholland heeft op 08-11-1867 Lelie en zijn vrouw schuldig verklaard de eerste aan bedriegelijke bankbreuk, de tweede aan medeplichtigheid daaraan. Beiden zijn tot een gevangenisstraf van 3 jaar veroordeeld.
(Dagblad van Zuidholland en ’s Gravenhage, 08-11-1867)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jacobus Servaas alias Jacobus Servatius Lille alias Lelie?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jacobus Servaas alias Jacobus Servatius Lille alias Lelie

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. GR Go 1829, 239
  2. OR Go 1905, 211
  3. HR Go 1858, 14

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 9 november 1829 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt bui winderig. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1829: Bron: Wikipedia
    • 4 maart » Andrew Jackson wordt beëdigd als 7e president van de Verenigde Staten.
    • 31 maart » Kardinaal Francesco Saverio Castiglioni wordt gekozen tot Paus Pius VIII.
    • 10 juni » Eerste Boat Race tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge.
    • 29 september » Londens georganiseerde politiekorps gaat aan de slag. Zij worden later bekend als Scotland Yard.
  • De temperatuur op 1 mei 1858 lag rond de 10,6 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De winddruk was 13 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 74 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 53%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 1 juli 1856 tot 18 maart 1858 was er in Nederland het kabinet Van der Brugghen met als eerste minister Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
  • Van 18 maart 1858 tot 23 februari 1860 was er in Nederland het kabinet Rochussen - Van Bosse met als eerste ministers J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) en Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • In het jaar 1858: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 11 februari » In Lourdes zou in een grot voor de eerste maal de Maagd Maria aan Bernadette Soubirous zijn verschenen. Dit leidde tot het ontstaan van een van de grootste katholieke bedevaartsoorden.
    • 30 maart » Hymen L. Lipman patenteert het potlood met gummetje aan het eind.
    • 1 juli » De evolutietheorie van Charles Darwin en Alfred Russel Wallace wordt gepubliceerd door de Linnaean Society van Londen.
    • 21 juli » Ontmoeting van Plombières tussen de Franse keizer Napoleon III en en graaf Camillo Benso di Cavour, de eerste minister van Piëmont-Sardinië.
    • 3 augustus » Eerste kabeltelegrammen tussen Amerika en Europa.
    • 16 augustus » De eerste trans-Atlantische telegraafkabel wordt in gebruik genomen, waarbij koningin Victoria een felicitatietelegram verstuurt aan president James Buchanan.
  • De temperatuur op 22 november 1905 lag tussen -2,4 °C en 1,4 °C en was gemiddeld -0,5 °C. Er was 1,0 uur zonneschijn (12%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • In het jaar 1905: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,5 miljoen inwoners.
    • 12 februari » Het Zwitsers voetbalelftal speelt de eerste officiële interland uit zijn geschiedenis. In Parijs wordt met 1-0 verloren van Frankrijk .
    • 23 februari » Paul Harris sticht in Chicago de Rotary Club.
    • 24 februari » In Zwitserland wordt de Simplontunnel voltooid.
    • 4 maart » Theodore Roosevelt wordt her-beëdigd als 26e president van de Verenigde Staten
    • 7 juni » De unie tussen Noorwegen en Zweden wordt beëindigd. Oscar II van Zweden verklaart dat het voor hem niet mogelijk is om een regering tot stand te brengen, hetgeen zijn koningschap doet eindigen. Noorwegen is vanaf nu een zelfstandig koninkrijk.
    • 19 september » Oprichting van IK Start (Noors: Idrettsklubben Start), een Noorse voetbalvereniging uit Kristiansand.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Lille alias Lelie


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Johan de Bijl, "Kwartierstaat Grada Theodora van Ingen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-van-ingen/I1054.php : benaderd 8 juni 2024), "Jacobus Servaas alias Jacobus Servatius Lille alias Lelie (1829-1905)".