Kwartierstaat van Top Naeff, de schrijfster » Alfred de Grote (± 848-899)

Persoonlijke gegevens Alfred de Grote 

Bron 1
  • Alternatieve naam: Alfred I
  • Hij is geboren rond 848 in Wantage, Wessex.
  • Titel: koning, van Wessex
  • Hij is overleden op 26 oktober 899.
  • Een kind van Aethelwulf van Wessex

Gezin van Alfred de Grote

Hij is getrouwd met Elswitha van Gainsborough.Bron 2

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Aelfthryth van Wessex  ± 872-929 


Notities over Alfred de Grote

Alfred de Grote (Wantage, Wessex, 848 of 849 – 26 okt. 899), koning van Wessex, vierde zoon van koning Aethelwolf, volgde zijn broer Aethelred op, die in 871 in de strijd tegen de Denen sneuvelde. Alfred kon voor korte tijd vrede sluiten met de Denen, die echter enkele jaren later hun aanvallen opnieuw inzetten, waarna Alfred hen in 878 in Edington (Wilts.) versloeg. De Deense koning Guthrum en 29 van zijn vazallen lieten zich zelfs dopen: dit zou de vrede van Wedmore (878) zijn, waarover nochtans geen document is bewaard gebleven. Hoewel de noordoostelijke helft van Engeland in handen bleef van de Denen (de latere Danelaw), was het gevaar voor een Deense overheersing voorgoed afgewend. Alfreds militaire successen waren grotendeels te danken aan een legerhervorming waarbij het Angelsaksische leger (fyrd) in twee contingenten werd verdeeld die elkaar aflosten. Het zijn echter vooral de wijze waarop hij de bestuurlijke, rechterlijke en economische wederopbouw van zijn koninkrijk doorvoerde, alsmede zijn culturele activiteit, die Alfred de kwalificatie ‘de Grote’ bezorgden. Evenals Karel de Grote stichtte hij een hofschool, waarheen hij leermeesters aantrok, zoals Asser, een Kelt uit Zuid-Wales, die zijn biograaf werd. Van grote literaire betekenis zijn Alfreds eigen bijdragen tot zijn nationaal opvoedend programma, waardoor hij in zijn rijk een herleving, te vergelijken met de Karolingische renaissance op het continent, in het leven riep. Zelf een pionier onder de Oud-Engelse prozaschrijvers, vertaalde hij, door vier geleerden geholpen, de Cura pastoralis (= zielzorg) van Gregorius de Grote (waarvan vnl. de zelfstandige Voorrede beroemd is), voorts (misschien) de Historiae adversus paganos van Orosius (met eigen aanvullingen over Scandinavië en Noord-Duitsland van zijn tijd) en, op vrijer wijze, De consolatione philosophiae van Boethius en een bloemlezing uit de Soliloquia van Augustinus. Ook stimuleerde hij een verkorte Engelse versie van Beda's Historia ecclesiastica, een verzameling van wetten van de Angelsaksen en bevorderde de verspreiding van de Anglo-Saxon chronicle.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Alfred de Grote?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Alfred de Grote

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Alfred de Grote

Alfred de Grote
± 848-899



Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Alfred de Grote



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Microsoft ® Encarta ® Encyclopedia 2002
  2. Karel de Grote / reeks 002, Van der Meijden door Ph.J van Dael

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam De Grote

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De Grote.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De Grote.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De Grote (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Lucas van Heeren, "Kwartierstaat van Top Naeff, de schrijfster", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-top-naeff/I61.php : benaderd 27 april 2024), "Alfred de Grote (± 848-899)".