Kwartierstaat Scheijven-Koch » Hendriksken Wouter Jan Toerkens (± 1530-< 1601)

Persoonlijke gegevens Hendriksken Wouter Jan Toerkens 


Gezin van Hendriksken Wouter Jan Toerkens

(1) Zij is getrouwd met Gijsbrecht Hoppenbrouwers.

Zij zijn getrouwd rond 1550.


Kind(eren):

  1. Goijaert Hoppenbrouwers  ± 1550-< 1614 
  2. Aleijt Hoppenbrouwers  ± 1550-????
  3. Wouter Hoppenbrouwers  ± 1558-± 1615 


(2) Zij is getrouwd met Daniel van de Maerselaer.

Zij zijn getrouwd rond 1566.Bron 1


(3) Zij is getrouwd met Jan van Berendonck.

Zij zijn getrouwd rond 1591.Bron 2


Notities over Hendriksken Wouter Jan Toerkens

Ingewikkelde manier van overdracht van vaste onroerende goederen in 1575:
Van Hendrieksken Wouter Toerkens weduwe van Gijsbrecht Goijaert Hoppenbrowers gehuwd met Danel Willems van den Maerselaer op 5 februari 1575 naar haar dochter Aleijt via haar man Jacop Clement Cresch Vanighen dan op 7 mei 1575 (volgende akte) die het dan weer verkoopt aan Danel Willems van den Maerselaer.
En Hendrieksken heeft van Gijsbrecht Goijaert Hoppenbrouwers het vruchtgebruik geërfd van de helft van de goederen van Gijsbrecht. Van deze helft draagt zij een derde deel over aan Aleijt. Ik meen hieruit op te maken dat er dan ook nog twee andere kinderen zijn, totaal dus drie. Dat zouden dan Goijaert en Wouter kunnen zijn.
R.A. Oirschot Jan Toirkens 5 februari 1575
338-v) 041 Henrieksken dochter van wijlen Wouter Toerkens weduwe van Gijsbrecht Goijaert Hoppenbrouwers met Danel Willems (van den Marselaer, JT) haar man en voogd, doet afstand van haar recht van vruchtgebruik inzake het derde deel van de vaste goederen die ze heeft geerfd van wijlen haar man Ghijsbrecht, waarvan zij voor de helft het vruchtgebruik bezit en
339) waar die goederen zich ook mogen bevinden. Ze doet nu afstand van dat derde deel ten behoeve van Jacop genoemd Cresch van Vanighen als man van Aleijten dochter van genoemde Ghijsbrecht en Henrieksken en Henrieksken belooft alle lasten van haar kant af te handelen. Datum 5 februari 1575, getuigen Niclaes en van der Achter.
042 Jacop zoon wijlen Clement genoemd Cresch van Vanighen als man van Aleijten dochter van wijlen Ghijsbrecht Goijaert Hoppenbrouwers verwekt bij Henrieksken dochter van wijlen Wouter Toerkens, zoals ons als schepenen voldoende is gebleken van de hand van een veldpriester ( lees heer Jan van der Rijt, JT ) van het regiment van Caerle Foucker, genoemd heer Jans van Rijte d.d. 8 december 1574 j.l. in aanwezigheid van deze Aleijt, voor een derde deel danwel zijn aanspraken, waar die goederen zich ook binnen of buiten Oirschot mogen bevinden en die Aleijt heeft geerfd bij het overlijden van haar vader Ghijsbrecht, verkoopt dat erfdeel nu aan
339-v) Danel Willems van den Maerselaer en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum en getuigen als boven.
043 De koopsom bedroeg 140 gulden zonder de kosten van lijfkoop.
044 Jacop zoon wijlen Clement machtigt hierbij Danel Willems
van den Maerselaer en diens vrouw Henrieksken om als voogden namens hem, omdat hij in dienst is van Zijne Koninklijke Majesteit onder de Hoge Duitse knechten en mogelijk daarom naar het buitenland moet trekken, om al zijn bezit, hetzij leengoederen, chijnsgoederen en rentes etc. die hij heeft geerfd danwel zijn vrouw, of zijn erfgenamen zullen erven vanwege zijn vrouw,
340) om over dat bezit het beheer uit te oefenen en de schulden te betalen etc., het bezit te laten verhuren danwel zelf te bewonen en onderhouden, het geld daarvan in ontvangst te nemen en te beleggen ten behoeve van hem of diens vrouw danwel zijn nakomelingen. De gemachtigden dienen ook alle schulden te voldoen en dienen later rekening en verantwoording af te leggen. Datum en getuigen als boven.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 7 mei 1575
111 360-v) Goijaert zoon Ghijsbrecht Hoppenbrouwers, Danel zoon Embrecht Schepens als rechthebbende vanwege Jacop zoon wijlen Cresch van Vanighen als man van Aleijten dochter van genoemde Ghijsbrecht Hoppenbrouwers en verder nog Jonker Charle van Vlierden als schout van Oirschot vanwege Wouter zoon Ghijsbrecht Hoppenbrouwers als minderjarig kind, hebben een boedelverdeling gemaakt inzake de bezittingen vanwege het overlijden van Goijaerden Hoppenbrouwer en Jenneken Jacop Keijmps diens vrouw.
Bij deze verdeling krijgt Goijaert een beemd genoemd den Hoijdonck, gelegen in Oirschot herdgang Straten ter Ameijden, b.p. Jan Schepens, Jan Laureijnsen van der Hoeven, de Mortel, de gemeijnte. Uit dit erfdeel moet jaarlijks grondchijns worden betaald.
Bij deze verdeling krijgt Danel Eijmbert Schepens in zijn kwaliteit de helft van 7 lopenzaad land gelegen in Oirschot herdgang Straten aan de zuidkant af te delen, b.p. Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers, genoemde Wouter waarvan het is afgedeeld, de gemeijnte, Jan Joris Philips. Uit dit erfdeel moet jaarlijks
361) de helft van 11 lopen rogge per jaar worden betaald, Oirschotse maat aan het kapittel van Oirschot en verder de grondchijns.
Bij deze verdeling krijgt jonker Caerl van Vlierden namens genoemde Wouter de helft van 7 lopenzaad land gelegen in Oirschot herdgang Straten, daarvan het noordelijk stuk, b.p. genoemde Daniel waarvan het is afgedeeld, Gijsbrecht Janssen de Hoppenbrouwer, Jan Joris Philipsen, de gemeijnte. Hieruit jaarlijks de helft te betalen van 11 lopen rogge aan het kapittel van Oirschot en nog de grondchijns.
Genoemde personen beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestand te zullen doen. Datum 7 mei 1575, getuigen Metser en van den Achter.

R.A. Oirschot Jan Toirkens 15 juli 1575
136 373-v) Danel zoon wijlen Eijmbrecht Schepens verkoopt de helft van een stuk land van 7 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten aan de zuidzijde af te delen, b.p. Gijsbrecht Jans de Hoppenbrouwer, Wouter Gijsbrecht Hoppenbrouwers waarvan het is afgedeeld, Jan Joris Philips, de gemeijnte. Danel heeft dit verkregen van Danel Willem van de Maerselaer en deze laatste had het weer verkregen van Jacop zoon Clement Cresch van Vanigen als man van Aleijt dochter van Gijsbrecht Hoppenbrouwers conform een schepenbrief van Oirschot. Hij verkoopt dit perceelsgedeelte nu aan Goijaerden zoon wijlen Gijsbrecht Hoppenbrouwers en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behoudens een jaarlijkse rente van de helft van 11 lopen rogge aan het kapittel te Oirschot en de grondchijns. Datum 15 juli 1575, getuigen Niclaes en Danel de Metser die het aandroegen.
137 Goijaert zoon wijlen Gijsbrecht Hoppenbrouwers heeft als schuldenaar beloofd om aan Danel Eijmbrecht Schepenszoon een bedrag van 148 gulden te betalen 14 dagen voor a.s. St. Jans Baptistdag. Overeengekomen is dat
In marge :
Met instemming van partijen doorgehaald.
374) genoemde Danel de helft van een beemd zal gebruiken genoemd de Hoodonck, gelegen te Oirschot herdgang Straten nabij Ameijden eigendom van genoemde Goijaert, om er voor dit seizoen te mogen hooien, maar hij mag er geen hout kappen of plaggen steken. Danel is verplicht de beemd tot a.s. april gesloten te houden en mag er daarna geen vee in laten grazen. Ook is afgesproken dat als Goijaert deze 148 gulden dan niet voldoet, dat Danel dan de gehele beemd per a.s. St. Jansdag in eigendom verwerft. Daarbij mag Goijaert onderwijl wel deze beemd wel weer verkopen om met de opbrengst daarvan Danel te kunnen voldoen danwel zal hij zoveel van de beemd verwerven waarmee Danel akkoord kan gaan. Datum en getuigen als boven die het aandroegen.

R.A. Oirschot Jan Toirkens dd 5 juli december 1596
418) 229 Jan zoon Jan Henricks van Berendonck is in het huwelijk getreden met Henriksken dochter van Wouter Toerkens, weduwe van wijlen Danel Willemssn. van de Maerselaer, waarbij zij samen wat roerende goederen hebben verkregen, naast de roerende goederen die ze beiden bij de aanvang van hun huwelijk hadden ingebracht zonder dat er ooit enige splitsing van die goederen is geweest. Om in de toekomst daarover geen proces te laten ontstaan, zijn partijen nu samengekomen om het volgende akkoord te sluiten. Verschenen is Lenaert zoon van genoemde Danel Willems van de Maerselaer, Dirck Dielen Dirks als man van Juetken, dochter van genoemde Danel van de Maerselaer, die ook optreedt voor Jenneken en Antonisken, ook dochters van deze Daniel, verder nog Mariken dochter van Henrick Boom, weduwe van Gijsbrecht zoon Danel van de Maerselaer, die wordt geassisteerd door Jan Jan Meus Eessen als voogd over de 4 minderjarige kinderen van wijlen Gijsbrecht zoon Danel van de Maerselaer, welke dit kontrakt
418-v)
ook gewenst hebben dat het wordt uitgevoerd, partij enerzijds, verder genoemde Jan Jan van Berendonck geassisteerd door genoemde Henrieksken, partij anderzijds en zij maken het volgende kontrakt. Genoemde Jan en Henrieksken mogen de goederen in bezit blijven houden afkomstig van genoemde Danel van de Maerselaer en Henrieksken zolang ze blijven leven, dat geldt voor de goederen die ze van beide zijden hebben ingebracht en waarmee ze naar eigen keuze mogen handelen, maar ze moeten daaruit wel de schulden betalen, zowel die tijdens het huwelijk van Jan en Henrieksken werden gemaakt als wel ook de schulden gemaakt in het eerste huwelijk van Henrieksken, zonder nadeel voor de kinderen uit dat eerste huwelijk. Deze kinderen krijgen wel direkt de beschikking over een beemd genoemd de ... Meijen dries gelegen aan de Meijenheuvel, die daarmee naar eigen keuze mogen handelen en waarvan deze Henrieksken en haar tegenwoordige man vandaag afstand van haar recht van vruchtgebruik doen. De opbrengst van deze beemd van de laatste oogsttijd af, komt toe aan Henriekske en Jan. Partijen beloven elkaar over en weer dit kontrakt te zullen nakomen. Datum 5 juli 1596, getuigen Hoeven en Crom.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendriksken Wouter Jan Toerkens?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendriksken Wouter Jan Toerkens

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendriksken Toerkens

Jenneken Bruijstens
± 1460-> 1526
Agnes Brouwers
± 1500-> 1577

Hendriksken Toerkens
± 1530-< 1601

(1) ± 1550
Wouter Hoppenbrouwers
± 1558-± 1615
(2) ± 1566
(3) ± 1591

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. http://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I11454.php dd 20130711
    2. Bron: http://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I2026.php dd 20130711

    Over de familienaam Toerkens

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Toerkens.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Toerkens.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Toerkens (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Rens Scheijven, "Kwartierstaat Scheijven-Koch", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-scheijven-koch/I4451.php : benaderd 3 juni 2024), "Hendriksken Wouter Jan Toerkens (± 1530-< 1601)".