Kwartierstaat Rick van Olmen » Petrus van Olmen (1805-1884)

Persoonlijke gegevens Petrus van Olmen 


Gezin van Petrus van Olmen


Notities over Petrus van Olmen

Binnen de Familie Van Olmen doet het verhaal de ronde, dat Petrus van Olmen (bijgenaamd Prooke) op verdachte wijze zou zijn gestorven. Hij woonde op het gehucht Eijkekelenbosch te Baarle Nassau en zou daar een van de boerderijen van de Van Olmens beboerd hebben. Zo men vertelde stonden daar drie boerderijen waarop elk een nazaat van Van Olmen woonde en de boerderijen in gebruik hadden. Petrus van Olmen zou op de vooravond van 24 december 1884 te kennen gegeven hebben zijn boerderij te willen verkopen om vervolgens naar het dorp te trekken om aldaar te gaan rentenieren. Daar waren de meningen van de overige verwanten het niet mee eens. Er schijnen vervolgens harde woordenwisselingen te hebben plaatsgehad over en weer. De volgende dag werd Prooke van Olmen dood aangetroffen, op zijn hoofd staande, onder aan de opkamertrap. Kennelijk van de trap gevallen. Of dit feit op waarheid berust heb ik tot op heden nog niet kunnen achterhalen.
Op 18 september 1847 werd Jan Broers met een turfschop mishandeld door Petrus van Olmen. De aanleiding was een woordenwisseling na het weghalen van heischabben.
Op 22 november 1847 werd Petrus van Olmen veroordeeld voor dit feit door de Arrondissementsrechtbank te Breda tot een boete van 70 gulden en 92 cent.
Op 18 september 1847 werd Jan Broers met een turfschop mishandeld door Petrus van Olmen. De aanleiding was een woordenwisseling na het weghalen van heischabben.
Op 22 november 1847 werd Petrus van Olmen veroordeeld voor dat feit door de Arrondissementsrechtbank van Breda tot een boete van 70 gulden en 92 cent.
Bovendien wordt vermeld over Petrus van Olmen in het register voor de Strafgevangenis te Breda in de periode tussen 1843 - 1848 dat Petrus van Olmen zes maanden gevangenisstraf
heeft uitgezeten in de periode tussen 22 november 1847 en 22 mei 1848.
Kennelijk heeft hij de voornoemde boete niet betaald, want het register voor de Strafgevangenis te Breda vermeldt hetvolgende:
volg- en kleedingnummer 799, nummer van het signalementsregister: 1719, voornamen en geslachtsnaam: Van Olmen Petrus, jaar van ouderdom: 40, geboorteplaats en laatste woonplaats: Baarle Nassau, burgerlijk bedrijf: landbouwer, echtelijke staat: ongehuwd, godsdienstige gezindheid: Roomsch, of hij lager onderwijs heeft genoten wordt niet vermeld, misdaad, wanbedrijf of overtreding: mishandeling, dagtekening van het vonnis of arrest en door wie geveld: 22 november 1847 abvion des gementsregtbank te Breda, opgelegde straf en duur daarvan: zes maanden, dagtekening van de ingang van de straf: 22 november 1847, of de veroordeelde voor de 1 e maal dan wel bij herhaling is gevonnisd: 1 e maal, Acte van
Overneming: overgenomen uit het Huis van Arrest alhier was op no. 546 ingeschreven den 22 november 1847 getekend: J. Kusters, dagtekening van het einde der straf: 22 mei 1848, dagtekening van het bevel tot geleide naar elders: 22 mei 1848 Heer Officier van Justitie J. Kerstens.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Petrus van Olmen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Petrus van Olmen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Petrus van Olmen


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 23 oktober 1805 lag rond de 1,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oosten. Typering van het weer: helder winderig. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1805: Bron: Wikipedia
      • 1 februari » Op de stadsgracht te Leeuwarden heeft een wedstrijd plaats voor vrouwspersoonen. Er verschijnen 130 schaatsrijdsters aan de start, terwijl er op de stadswallen 10.000 toeschouwers staan. De eerste prijs is een gouden oorijzer ter waarde van 105 gulden en Trijntje Pieters van Poppingawier mag zich na afloop met het oorijzer tooien.
      • 4 maart » Thomas Jefferson wordt beëdigd voor een tweede termijn als 3de president van de Verenigde Staten.
      • 26 mei » In de kathedraal van Milaan wordt Napoleon Bonaparte tot koning van Italië gekroond.
      • 21 oktober » Slag bij Trafalgar. Horatio Nelson verslaat een Frans-Spaanse vloot en sneuvelt.
      • 26 november » Het Pontcysyllte-aquaduct werd in gebruik genomen in Wales.
      • 2 december » In de Slag bij Austerlitz verslaan Franse troepen onder Napoleon een gecombineerde Russisch-Oostenrijkse strijdmacht.
    • De temperatuur op 24 december 1884 lag rond de -0,7 °C. De winddruk was 3 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 89%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In het jaar 1884: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 4 januari » Oprichting van de Fabian Society, voorloper van de Britse Labour Party.
      • 14 maart » Harald Hansen, Deens voetballer († 1927)
      • 1 mei » Er breekt in de Verenigde Staten een staking uit die uiteindelijk het instellen van een acht-urige werkdag zal betekenen. Deze dag zal de geschiedenis ingaan als de Dag van de Arbeid en is in vele landen een erkende feestdag. Uitzonderingen zijn Canada, Nederland, en ironisch genoeg ook de Verenigde Staten.
      • 13 mei » De American Institute of Electrical Engineers (AIEE), voorloper van de IEEE wordt opgericht.
      • 16 juni » Jules Malou wordt premier van België.
      • 1 oktober » Oprichting van de Deense krant Politiken in Kopenhagen.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Olmen


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J. van Olmen, "Kwartierstaat Rick van Olmen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-rick-van-olmen/I439.php : benaderd 26 april 2024), "Petrus van Olmen (1805-1884)".