Kwartierstaat Nick de Boer » Maria Floris Sul (1761-1802)

Persoonlijke gegevens Maria Floris Sul 


Gezin van Maria Floris Sul

Zij is getrouwd met Albert Alberts Toeter.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 18 mei 1783 te R.K. Kerk Emmeloord, Schokland.


Kind(eren):

  1. Jacobje Alberts Toeter  1795-1858 


Notities over Maria Floris Sul

Maria overlijdt een maand na de geboorte van haar tiende (doodgeboren) kind.
Volgens pastoor Doorenweerd is Maria op 21 november overleden, op de dag van het feest ter bescherming van Maria. Volgens het begraafboek is ze op 11 november begraven (?).
Notitie bij Maria: Maria bevalt op 10 januari 1802 voorspoedig van haar negende kind. Hier volgt wat hierover in het dagboek van pastoor Doorenweerd gevonden is:
Drie weken na deze bevalling krijgt Maria “een zinking in de schouder die na enige tijd op een borst schoot, en zweerde”. Ze wordt ernstig ziek en heeft hoge koorts. “Ten laatste had zij tijden dat ze volstrekt geen spijs kon inhouden. Nauwelijks was de spijs genuttigd of zij werd uitgeworpen. De stadsdokter te Kampen meende, zij had klieren in de slokdarm en hij voorspelde de dood.” Twee kundige vroedmeesters in Friesland menen: “het scheelde haar in de maag, die geheel verstijfd was”.
Zo verstrijkt de tijd, maar er valt geen verbetering te bespeuren.
Maar opeens, begin oktober, moet hals over kop de vroedvrouw gehaald worden. Maria baart een welgeschapen, voldragen dochter, die evenwel geen teken van leven geeft. De moeder noch de artsen hebben rekening gehouden met een zwangerschap. De vader isontsteld en verwonderd. Iedereen is opgelucht en meent dat Maria nu de strijd gewonnen heeft.
Inderdaad kan ze nu eten binnenhouden en neemt de eetlust toe, maar de koorts neemt niet af. Pastoor Doorenweerd vreest dat ze “de tering had, omdat de lijderes gestadig hoestte, somstijds ganse nachten.” Een geraadpleegde vroedheer uit Zwolle geeftechter hoop op herstel. Hij legt het gebeurde als volgt uit: “soms hebben zwangere vrouwen tijden dat ze niet kunnen slikken. Dit toeval wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder voor of in de slokdarm trekt en dus een verstopping voor een tijd bewerkt.”
De hoop op herstel blijkt echter valse hoop. Pastoor Doorenweerd besluit: “Doch nadat de lijderes 3 of 4 weken noch voor noch achteruit was gegaan, zag men elke dag de krachten afnemen. Zij wierp gestadig fluimen uit. Ondanks dat zij een zeer dik, sterk, gezond vrouwspersoon was geweest, stierf zij ten laatste, geheel uitgeteerd op zondag 21 november 1802, juist op het feest van de bescherming van Maria, haar patronesse. R.I.P.” (Het Schokker Erf 2). [Bron: "Het product Nico Kwakman", Alice Garritsen 2008]

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Maria Floris Sul?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Maria Floris Sul

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Maria Floris Sul


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 18 mei 1783 lag rond de 14,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het noord ten oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1783: Bron: Wikipedia
      • 4 februari » Het Verenigd Koninkrijk kondigt aan de vijandelijkheden tegen de Verenigde Staten te staken, eind van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
      • 5 februari » Aardbeving in de omgeving van Monteleone in Italië om 7 uur ’s avonds, met 26.750 doden
      • 8 juni » In de vulkaan Laki, op IJsland, begint een uitbarsting die acht maanden zal duren, en die meer dan negenduizend mensen het leven kost. Ook is dit het begin van een achtjarige hongersnood.
      • 3 september » De Vrede van Parijs wordt getekend, dit betekent het einde van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
      • 19 september » De luchtballon wordt uitgevonden.
      • 21 november » In Frankrijk vindt de eerste bemande luchtballonvaart plaats .
    • De temperatuur op 21 november 1802 lag rond de 10,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1802: Bron: Wikipedia
      • 25 maart » Sluiting van de Vrede van Amiens tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
      • 27 maart » De Vrede van Amiens maakt een einde aan de oorlog tussen Groot-Brittannië en de Franse republiek die begonnen was met de Franse oorlogsverklaring van 1793.
      • 9 augustus » Paus Pius VII creëert één nieuwe kardinaal.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Sul

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Sul.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Sul.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Sul (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Guus Nijhuis, "Kwartierstaat Nick de Boer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-nick-de-boer/I2513.php : benaderd 18 mei 2024), "Maria Floris Sul (1761-1802)".