Kwartierstaat Mulders » Jan (Johannes) Thien (Tien) (1788-1853)

Persoonlijke gegevens Jan (Johannes) Thien (Tien) 


Gezin van Jan (Johannes) Thien (Tien)

Hij is getrouwd met Pieternella Cato.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Pieter Thien  1817-1902 
  2. Johannes Tien  1819-1883


Notities over Jan (Johannes) Thien (Tien)

Zijn militaire loopbaan:
• Zijn militaire loopbaan is als volgt (referentie: “Stam-boek No. 199 van de onder-officieren en manschappen van mindere graden, 7de afdeling Infanterie van Linie, 8ste bataljon”):
In januari 1813 neemt hij als remplacant dienst in het 146ste regiment van het Franse leger…in de nasleep van Napoleons mislukte veldtocht in Rusland (met zijn Grande Armée), vecht dit regiment in de zomer van 1813 ‘onverschrokken’ (farouchement) tegen de Russen in Goldberg, Silezië (Polen), maar lijdt een nederlaag…Jan wordt 29 augustus 1813 krijgsgevangen gemaakt in Löwenberg (vlakbij Goldberg, Silezië)…Op 28 oktober 1813 wordt te Schwedt aan de Oder uit Nederlanders die in Franse dienst zijn geweest en daarna krijgsgevangen zijn gemaakt, het Hollands Legioen van Oranje opgericht, bestaande uit 3 bataljons. Jan vinden we terug bij het 2e bataljon. Snel daarna wordt dit bataljon herdoopt in het 8ste Bataljon Infanterie van Linie. Het komt in februari 1814 in Nederland aan en heeft op 26 april 1814 in Deventer “zijn intocht” (in de collectie van het Legermuseum Delft is een gravure te zien van N. Sonnenberg, die deze gebeurtenis verbeeldt). Jan heeft tot 1 november 1818, tot en met zijn dertigste jaar, voor dienst getekend en wordt dan ‘gepasporteerd’ (eervol) ontslagen. Zo was hij bij de geboorte van zijn tweede zoon Pieter in 1817 (in Utrecht, onze stamvader) afwezig, omdat hij als soldaat bij het garnizoen in Zutphen was…
Als zijn signalement staat genoteerd: 5 voeten, 3 duim en 3 streek lang (dus ongeveer 1.50 meter); ovaal aangezicht, rond voorhoofd, blauwe ogen, grote neus, ordinaire mond, spitse kin en zwart haar.
referentieteksten:
In de collectie van het Legermuseum Delft is een gravure te zien van N. Sonnenberg, waarop zijn bataljon….
Intocht van het 8e Bataljon Infanterie van Linie (voorheen 2e Bataljon Oranje Legioen) in Deventer, 26 april 1814. Zoals op deze prent te zien is, was dit bataljon gekleed in Britse uniformen (rood met witte of blauwe opslagen en kraag), 'stovepipe' sjako, grijze pantalons en zwarte slopkousen, geverfd linnen ransel, terwijl de officieren al wel volgens voorschrift waren gekleed, nl. donkerblauw met roze uitmonstering en Frans model sjako.
BATALJON INFANTERIE VAN LINIE NR. 8
Opgericht eind november 1813 te Schwedt in Pruisen door luitenant-generaal Schwartz uit Hollanders in Franse dienst als het 2e Bataljon Hollands Legioen van Oranje. Komen in februari 1814 in Nederland aan. In april 1815 is het 1e bataljon in dit bataljon geïncorporeerd. In december 1818 opgegaan in de 7e Afdeling Infanterie. Zie inv.nr. 199 voor de periode 1814-1818.
Op 28 oktober 1813 werd te Schwedt aan de Oder uit Nederlanders die in Franse dienst waren geweest en daarna krijgsgevangen geraakt, het Hollands Legioen van Oranje opgericht, bestaande uit 3 bataljons. Nadat in Nederland de openlijke opstand tegen Napoleon was uitgebroken, werd op 28 november 1813 te Den Haag het Oranje- Legioen gevormd. Nadat Prins Willem Frederik op 1 december 1813 de souvereiniteit over de Nederlanden had aanvaard, werden het 2e bataljon van het Hollands Legioen van Oranje en het Oranje-Legioen als 8e en Ie Bataljon Infanterie van Linie in de Nederlandse Land- macht opgenomen. Op 9 januari 1814 werd een 16e Bataljon Infanterie vari Linie opgericht, maar doordat er nog grote aantallen Nederlanders in Franse dienst of in geallieerde krijgs- gevangenschap waren, bleek het ondoenlijk alle opgerichte onderdelen op sterkte te krijgen, zodat ze samengevoegd moesten worden. Zo werd op 18 oktober 1814 het 16e en op 10 april 1815 het Ie Bataljon Infanterie van Linie bij het 8e Bataljon gevoegd.
A la suite de la campagne de RUSSIE, la grande armée a été presque entièrement détruite et pour continuer la lutte contre les coalisés (6e coalition) qui sont l'Angleterre, la Russie, la Prusse, la Suède, l'Autriche et les petits états Allemands, il faut trouver de nouvelles troupes.Une "levée" est organisée par trois senatus consultes (9 janvier, 11janvier, 23 mars) et porte sur les classes de 1809 à 1815. Les plus jeunes de ces conscrits sont dénommés "Marie-Louise" car le décret qui appelait portait la signature de l'impératrice régente.100 000 hommes appartenant aux 100 cohortes formant le premier ban de la garde nationale (hommes de 20 à 26 ans) sont ainsi recensés. Le 146e Régiment d'Infanterie de Ligne est formé de quatre cohortes. Le régiment va combattre farouchement, en particulier contre les Russes à GOLDBERG (Basse-Silésie, au Sud-Ouest de LIEGNITZ) où il s'empare de la position de WOLFSBERGEn 1814, après la première abdication de Napoléon Ier, l'ordonnance royale du 12 mai supprime, pour réduire les dépenses de l'armée, tous les régiments portant un numéro supérieur à 90. Le 146e RI est dissous en 1815 après la seconde abdication de l'empereur.
Op 9 januari 1814 werd een 16e Bataljon Infanterie van Linie opgericht, maar doordat er nog grote aantallen Nederlanders in Franse dienst of in geallieerde krijgs- gevangenschap waren, bleek het ondoenlijk alle opgerichte onderdelen op sterkte te krijgen, zodat ze samengevoegd moesten worden. Zo werd op 18 oktober 1814 het 16e en op 10 april 1815 het Ie Bataljon Infanterie van Linie bij het 8e Bataljon gevoegd.
Naast de beroepsbataljons waren op 18 januari 1814 ook 20 bataljons Landmilitie opgericht. Kort nadat Napoleon in Frankrijk was teruggekeerd, aanvaardde Prins Willem Frederik als Koning Willem I de regering over Nederland en België en verenigde hij de Noord- en Zuid- Nederlandse legers tot de Koninklijke Landmacht.
De 4e, 5e, 9e en 16e Bataljons Landmilitie, die zoals gezegd op 18 januari 1814 waren opgericht, werden toen 4e, 5e, 13e en 6e Bataljon Nationale Militie.
In de verschillende organisatieplannen, die in deze tijd gemaakt werden, is steeds sprake van een 'herstel van het regimentsverband' en na de slag bij Waterloo werden in oktober 1815 één beroepsbataljon en drie militiebataljons samengevoegd tot een Afdeling Infanterie. Deze benaming hield verband met de tekst van de militiewet, maar dat de Afdeling in feite een Regiment was, blijkt wel uit het feit dat aan deze Afdelingen vaandels werden geschonken, terwijl bij de cavalerie Afdelingen Kurassiers voorkwam en, waarbij dienstplichtigen dienden, die precies dezelfde formatie hadden als Regimenten Lichte Dragonders.
Inmiddels hielden het 8e Bataljon Infanterie van Linie, 4e, 5e en 6e Bataljon Nationale Militie hun naam en nummer maar vormden samen de 7e Afdeling Infanterie.
Op 3 december 1818 werd het 8e Bataljon verdeeld over 4e, 5e en 6e Bataljon en een Reservebetaljon van de 7e Afdeling opgericht, maar pas op 31 januari 1819 werden 4e, Se en 6e Militiebataljon Ie, 2e en 3e Bataljon van de 7e Afdeling Infanterie. Uit: Mars et Historia, nov.
In Utrecht wonende:
1824: 't Zant 337 C.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan (Johannes) Thien (Tien)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan (Johannes) Thien (Tien)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan (Johannes) Thien (Tien)

Joanna Jansen
????-1794

Jan (Johannes) Thien (Tien)
1788-1853


Pieter Thien
1817-1902
Johannes Tien
1819-1883

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 6 november 1788 lag rond de 14,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: betrokken mist. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1788: Bron: Wikipedia
      • 2 januari » Georgia ondertekent als vierde staat de grondwet van de Verenigde Staten.
      • 28 januari » De eerste Australische strafkolonie wordt gevestigd bij Botany Bay.
      • 7 april » Paus Pius VI creëert één nieuwe kardinaal.
      • 23 mei » South Carolina wordt de achtste staat van de Verenigde Staten.
      • 1 juni » Kapitein William Bligh licht het anker in de Valsbaai en zet koers naar de Oost met zijn schip de HMAV Bounty.
      • 23 november » Begin van de strengste winter sinds in 1706 in Nederland met metingen werd begonnen.
    • De temperatuur op 27 oktober 1853 lag rond de 10,5 °C. De relatieve luchtvochtigheid was 87%. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
    • In het jaar 1853: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
      • 4 maart » Franklin Pierce wordt beëdigd als 14e president van de Verenigde Staten
      • 4 maart » Herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland door heroprichting van het aartsbisdom Utrecht, het bisdom 's-Hertogenbosch, het bisdom Haarlem en het bisdom Roermond.
      • 14 maart » Verheffing van het apostolisch vicariaat Breda tot vijfde rooms-katholiek bisdom in Nederland.
      • 18 april » Het Ministerie-Thorbecke I dient zijn ontslag in aan Willem III na een buitenparlementaire petitie van ongeveer 50.000 handtekeningen van de zogenaamde Aprilbeweging, die openlijk wordt gesteund door de koning, tegen het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland.
      • 18 april » In Azië rijdt de eerste trein tussen Bombay en Tanna.
      • 30 december » Gadsdenaankoop: De Verenigde Staten kopen voor 10 miljoen dollar grondgebied van Mexico.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Thien (Tien)


    De publicatie Kwartierstaat Mulders is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J. Thien, "Kwartierstaat Mulders", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-mulders/I4148.php : benaderd 11 juni 2024), "Jan (Johannes) Thien (Tien) (1788-1853)".