Kwartierstaat Mesman - Molenaar » Jan Modderman (1747-1790)

Persoonlijke gegevens Jan Modderman 


Gezin van Jan Modderman

Hij is getrouwd met Angelique Esther Elin.

Zij zijn getrouwd op 17 april 1777 te Utrecht (Ut).Bron 1


Notities over Jan Modderman

Jan Modderman (Groningen, 17 september 1747 – aldaar, 1 oktober 1790) was een belangrijk Gronings industrieel, patriot en pionier in de luchtvaart [luchtballon 1784]

Jan Modderman, zoon van Jan Tonckes Modderman en Ettjen Dirks Modderman, trouwde in Utrecht op 17 april 1777 met Angelique Esther Elin. Zij hertrouwde later met Mr. Jan Harm Forsten, weduwnaar van Maria Catharina van Bulderen.[1] In Groningen woonde Modderman aan de Noorderhaven.

Jan Modderman erfde samen met zijn broer Tonco en zijn stiefbroer Forsten een grote papiermolen ten zuiden van de stad Groningen. Samen met Tonco bezat hij ook twee scheepswerven (de Buitenwerf) in het westen van de stad Groningen, even buiten de Kranepoort. De twee broers hadden een handelsgemeenschap met een Zaanse firma die zich bezighield met walvisvangst, de zogenaamde "Groenlandse visserij".

Jan Modderman heeft zich, samen met zijn broer Tonco, op diverse fronten gemanifesteerd in de stad Groningen. Ze kwamen in actie om de 'smalle gemeenschap' van goedkope turf te voorzien, ze waren beiden lid van de "Oeconomische Tak" (de in 1777 opgerichte voorloper van de huidige Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel) en ook waren ze samen lid van de loge L'Union Provinciale. Jan Modderman was samen met zijn stiefbroer Johan Christiaan Hoising een van de oprichters van L'UnionProvinciale. Later sloot Tonco Modderman zich bij de Loge aan. Zowel Jan als Tonco Modderman vervulden bij de loge de functie van voorzittend meester. In de Union Provinciale ontmoette Jan Modderman Scato Trip. Samen met Scato Trip en stiefbroer Hoising stond Jan Modderman aan de wieg van het exercitiegenootschap "Voor Onze Duurste Panden". Ze hadden alle drie een leidinggevende functie binnen het vrijcorps; Jan was kapitein van de vierde divisie.[2]

Luchtvaart
Op 4 juni 1783 werd de heteluchtballon door de Gebroeders Montgolfier uitgevonden. Op 19 september 1783 werden in Versailles proeven uitgevoerd waarbij een schaap, een eend en een haan in een aan de ballon bevestigde mand werden meegevoerd. Op 5 maart 1784 berichtte de Groninger Courant dat Jan Modderman samen met Gerrit van Olst op 3 maart 1784 een eerste proef met een ballon had ondernomen. Een uitgebreider proef vanaf een van de scheepswerven van de gebroeders Modderman met een zelfgemaakte papieren heteluchtballon met daaraan een vogel in een kooi opgelaten zou op 22 maart 1784 worden gedaan. Deze ballon zou 15 kilometer verderop in het Drentse Bunne weer landen. De kosten van de hele operatie kwamen voor rekening van beiden. Wel werd er van de talloze toeschouwers een bijdrage gevraagd. Het bedrag dat opgehaald werd was bestemd voor de armen.

Over de ballon die Modderman en Van Olst op 22 maart 1784 oplieten schreef H. Ritzema van Lier een bijdrage over de vervaardiging van de ballon en nam het als aanhangsel op in zijn
"Verhandeling over het algemeen en byzonder gebruik der aërostatische machines, en de verschynselen, die dezelfde ons kunnen opleveren". [Delpher?]
Dit boek, dat in 1784 verscheen, behoort tot de eerste Nederlandse boeken over de praktische toepassing van de luchtvaart.[7] Ritzema van Lier zag in de luchtballon een embleem van Verlichting en vooruitgang.[8]

Ritzema van Lier, H. (1784). Verhandeling over het algemeen en bijzonder gebruik der aërostatische machines, en de verschijnselen, die dezelve kunnen opleveren. Groningen, Lubbartus Huisingh.
Nederlands Patriciaat 1952 (jrg. 38), pag. 253
Meer, J.K.H. van der (1996), Patriotten in Groningen 1780-1795. Assen : Van Gorcum > https://www.bol.com/nl/nl/s/?searchtext=9789023231127
Snieder, W. (1999), In Vogelvlucht. Geannoteerde bibliografie over de Nederlandse luchtvaart vanaf 1784. Alphen aan den Rijn, Uitgeverij Canaletto/Repro Holland, p. 176.
Altena, P. (1998), "Geen stervling deed ooit zulk een' smak". Dirk Kuipers en 'De Historie en het Einde der Luchtbollen (1786)', in: Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman, jaargang 21, pp. 86-94. Gearchiveerd op 4 juni 2023.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Modderman
https://www.molendatabase.nl/molens/ten-bruggencate-nr-04425-a > Molen Werklust Groningen, Ten Bruggencatenummer 04425 a

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Modderman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. DTB

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 1 oktober 1790 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1790: Bron: Wikipedia
    • 11 januari » Naar Amerikaans voorbeeld wordt in de Zuidelijke Nederlanden de "Republiek van de Verenigde Nederlandse Staten" of de "République des États belgiques unis" uitgeroepen.
    • 26 januari » Première van de opera Così fan tutte van Wolfgang Amadeus Mozart in het Burgtheater in Wenen.
    • 29 mei » Rhode Island sluit zich als laatste aan bij de groep van Amerikaanse kolonies die de Britse overheersing bestrijden.
    • 5 juni » Het eerste nummer van het Overijsselsch Weekblad verschijnt.
    • 6 oktober » Introductie van het kunstmatige mineraalwater van Jacob Schweppe, later bekend onder de handelsnaam Schweppes.
    • 6 december » Het Amerikaans Congres verhuist van New York naar Philadelphia in Pennsylvania.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Modderman


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Max Mesman, Delft, "Kwartierstaat Mesman - Molenaar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-mesman-molenaar/I19861.php : benaderd 6 mei 2024), "Jan Modderman (1747-1790)".