Kwartierstaat Mesman - Molenaar » Ludolf Ludolfsz van Hattem (1641-1701)

Persoonlijke gegevens Ludolf Ludolfsz van Hattem 


Gezin van Ludolf Ludolfsz van Hattem

Hij is getrouwd met Margriet Ariens Borstel (Bootsman).

Ze zijn in de kerk getrouwd op 25 mei 1676 te Dordrecht, Zuid-Holland, Nederland, NG.Bron 1


Kind(eren):

  1. Arent van Hattem  1677-< 1738


Notities over Ludolf Ludolfsz van Hattem

Ludolf Ludolfsz. van Hattum, gedoopt NG Dordrecht febr. 1641, viskoper en loodgieter, begraven Dordrecht (Augustijnenkerk) 1 sept. 1701 (Ludolff van Hatthem, bij het Steegoversloot), trouwde NG Dordrecht 25 mei 1676 Margriet (Grietie) Ariensdr. Borstel (Bootsman), geboren naar schatting ca. 1650, dochter van Arent Arentsz. Borstel en Barbara Jacobs (Ruigendrager/Rouwendrager)
[Zie De Ned. Leeuw 1963, kol. 392.]

Kinderen (allen NG gedoopt te Dordrecht):

a. Arendt van Hattum, 28 mrt. 1677,
b. Korstiaen, 8 juli 1680, jong overleden
c. Lijsbeth (Elisabeth) van Hattum, 25 juli 1681, trouwde Gerecht/NG Dordrecht 21 okt. 1703 Pieter Blussé, gedoopt NG Dordrecht 30 mei 1683, bakker, later boekbinder te Dordrecht, zoon van Abraham Blusse en Hester Francken
d. Johanna van Hattum, 10 dec. 1683
e. Catharijntje (Catharina) van Hattum, 28 aug. 1688

http://www.uwstamboomonline.nl/passie/sites/index.php?mid=225401&kid=2147&pagina=tekstpagina

---

- 9 sept. 1713 comp. voor de Dordtse notaris S. de Moraaz Catarina van Hattum, meerderjarig en ongehuwd, dochter en mede-erfgenaam van wijlen Grietie Ariens, weduwe van Ludolph van Hattum, viskoper en meester-loodgieter te Dordrecht, te kennen gevende, dat van de nalatenschap van haar moeder op 11 okt. 1706 door de gewezen notaris Van Aansurg een inventaris is gemaakt, dat de goederen, die haar vervolgens bij de boedelscheiding zijn toebedeeld, gedurende haar minderjarigheid zijn beheerd door haar broer Arent van Hattum meester-loodgieter, die samen met Poulus Emond en Jordaen Damisz. Verstappe haar voogd is geweest en dat, nu zij meerderjarig is geworden, haar voogden hetgeen zij geërfd heeft aan haar hebben overgedragen. Zij bedankthaar voogden voor de goede zorgen en het beheer van haar goederen en ondertekent de akte met haar naam. (ONA Dordrecht, f. 229 e.v.)

f. Susanna van Hattum, 6 nov. 1693, jong overleden

- 12 okt. 1655 (ondertrouw): Ariaen Adriaensz. Huijser, jongman van Zwijndrecht wonende aldaer, en Barbara Jacobs, van Aken, weduwe van Arent Arentsz. Borstel, wonende aan de Riedijk, procl. te Zwijndrecht, bescheid gegeven om op Zwijndrecht te trouwen (NG trouwboek Dordrecht)

- 23 juni 1677: Ludolph van Hattum, loodgieter en burger van Dordrecht, als procuratie hebbende van Dirck Jansz., timmerman te Leiden, zoon en erfgenaam van Jan Dircxsz., in zijn leven arbeider en burger van Dordrecht, verkoopt voor 250 gl. aan Cornelis Willemsz., schipper te Dordrecht, een huis op de Riedijk, staande tussen de huizen van Thomas Hendricxz. Wittingh aan weerszijden. (ORA Dordrecht inv. 790, f. 31v)

- 1 nov. 1679: Jacobus van der Wael, wonende te Heusden, zoon en mede-erfgenaam van Govert van der Wael en Geertruijt de Clauw, in hun leven gewoond hebbende te Dordrecht, verkoopt voor 710 gl. contant aan Ludolff van Hattem, burger van Dordrecht, een huis op de Nieuwbrug aan de waterzijde, staande tussen het huis van de kinderen en erfgenamen van Dirck van Dooren en het huis van Maria van Oosden. (ORA Dordrecht inv. 791, f. 68 e.v.)

- 2 okt. 1684: Thomas Hendrixsz. Wittingh, meester-kuiper en burger van Dordrecht, verkoopt aan Ludolff van Hattem, loodgieter en burger van Dordrecht, een huis aan de Voorstraat, staande tegenover de Munt tussen het huis van ds. Henricus Francken en dat van de weduwe [van Jacob] Stoop [bakker]. De koopsom bedraagt 1400 gl. van 40 groten Vlaams het stuk. Akte door beiden ondertekend. (ONA Dordrecht inv 260 [notaris A. Meijnaert], f. 131; ORA Dordrecht inv. 1629, f. 111v, akte dd 19 okt. 1684)

- 16 aug. 1687: testament van Arien Ariensz. Huijser en Barbara Jacobsdr., echtelieden, burgers van Dordrecht, hij gezond en zij ziek. De testateuren legateren aan hun dochter, Barbara Huijser, o.a. een kast, die staat op de voorkamer van het huis,waar uithangt "de Bieman", in welk huis de testateuren wonen. De testatrice benoemt tot erfgenamen Margrieta Arentsdr. Borstel, de vrouw van Ludolf van Hattum, en Maeijcken Arentsdr. Borstel, echtgenote van Cornelis Willemsz., ieder in de legitiemeportie ofwel een tiende deel van haar nalatenschap, waarbij aan elk van hen, in het bijzonder aan Ludolf van Hattum en zijn vrouw, "geïmputeert" zal worden hetgeen zij aan de testatrice schuldig zijn. Tot erfgenamen van al haar overige na te latengoederen stelt zij aan haar drie nakinderen, bij haar verwekt door Arien Huijser. Tot voogden benoemen de testateuren de langstlevende van hen beiden. Hij tekent met zijn naam, zij met een merkje. (ONA Dordrecht inv. 357, f. 306 e.v.)

- 4 mrt. 1688: Ludolff van Hattum, loodgieter en burger van Dordrecht, verkoopt aan Machtelt Jans, burgeres van Dordrecht, voor 800 gl. een huis op de Nieuwbrug, staande tussen het huis van juffrouw [Maria] Van Oosen en dat van Geerit Olinckhoff. Hij tekent met zijn naam. (ONA Dordrecht inv. 244, f. 305; ORA Dordrecht inv. 1631, f. 97v, akte dd 6 mei 1688)

- 5 juni 1691: voorwaarden, waarop Arent van Hagen, voor zichzelf en als voogd van de twee weeskinderen van wijlen Willem van Hagen, en Ambrosius Wiggers en Boudewijn Balen, als voogden van genoemde weeskinderen, willen verkopen een huis, waar uithangt "de Vergulde Fonteijn", staande [in de Voorstraat] bij de Grote Vismarkt tussen het Viskopershuis en het huis van wijlen Matthijs Balen Jansz. Het wordt gekocht door Ludolf van Hattum voor 1170 gl. (ONA Dordrecht inv. 192, f. 185 e.v.)

- 2 okt. 1696: Johannes Melanen, notaris te Dordrecht, als gemachtigd door het Gerecht van Dordrecht tot het verkopen van de goederen, die zijn nagelaten door Maddaleentje Jansdr., laatst weduwe van Jan Jacobsz. Snoeck glasmaker, verkoopt voor 500 gl. aan Ludolf van Hattum, loodgieter en burger van Dordrecht, een huis in de Voorstraat omtrent het St. Jans-gasthuis, staande tussen het huis van Pieter Arent kruidenier, waar uithangt "het Kasteel van Gent" en huis Hendrik van Bemmel goudsmid. (ORA Dordrecht inv. 799, f. 174v e.v.)

- 11/12 okt. 1706: inventaris van de goederen, nagelaten door Grietie Arijens, weduwe van Ludolff van Hattum, in zijn leven viskoper en loodgieter en burger van Dordrecht. De inventaris is op 11 en 12 okt. 1706 gemaakt door Cornelis van Aansurg, notaris te Dordrecht, op verzoek van Paulus Emond en Jordaen Damisz. Verstappen, die samen met Arent van Hattum, de zoon van de overledene, executeurs van haar testament en voogden over haar minderjarige erfgenamen zijn, alsmede op verzoek van PieterBlussé, als echtgenoot van Elisabeth van Hattum, dochter van de overledene en op aangeven van voornoemde Arent van Hattum en zijn zusters Elisabeth, Johanna en Katarina van Hattum.

Tot de nalatenschap behoren o.a.:

1. een huis omtrent de Grote Vismarkt, bewoond door Arent van Hattum, staande aan de landzijde [Voorstraat] tussen het Viskopershuis en het huis van Johannes Balen. De overledene heeft in het testament, dat zij op 8 okt. 1704 heeft gepasseerd voor notaris J. van Dijck, de wens geuit, dat haar zoon Arent dit huis op zijn erfdeel zal aannemen voor een somma van 1800 gl. Arent van Hattum verklaart het huis voor het genoemde bedrag te aanvaarden,

2. een huis, waarin de overledene met haar man zaliger heeft gewoond en waarin zij ook zijn overleden, staande in de Voorstraat omtrent de Munt aan de havenzijde tussen het huis van Jan Groenewegen en dat van Kristoffel van der Heijden. Overeenkomstig hetgeen bepaald is in het eerder genoemde testament van haar moeder aanvaardt Elisabeth van Hattum, met toestemming van haar man, Pieter Blussé, dit huis voor een somma van 1500 gl.

3. een huisje omtrent Mijnsherenherberg aan de landzijde [Voorstraat tussen Nieuwstraat en Kolfstraat], dat aan één zijde wordt belend door het huis van de weduwe van Michiel la Ban (de andere belender wordt niet vermeld), welk huisje wordt aangenomen door (de nog minderjarige) Johanna van Hattum, met toestemming van haar voogden, voor een bedrag van 500 gl.

4. de vrijdom van een visstal (één van de vijftig) op de Grote Vismarkt, zijnde nr. 49, door de overledene gekocht in 1698 van de erfgenamen van Abraham de Both, staande op naam van Arent van Hattum, maar door haarzelf betaald. Deze visstal is op 2nov. 1706 voor 768 gl. en 15 st. verkocht aan Johannes Sickinga.

(ONA Dordrecht inv. 711, f. 495 e.v)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Ludolf Ludolfsz van Hattem?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Ludolf Ludolfsz van Hattem

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Ludolf Ludolfsz van Hattem

Ludolf Ludolfsz van Hattem
1641-1701

1676
Arent van Hattem
1677-< 1738

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. DTB

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1676: Bron: Wikipedia
    • 29 januari » Feodor III wordt tsaar van Rusland.
    • 22 april » Onder de rook van de Etna bij Agosta raken de Franse vloot, onder Abraham Duquesne en de Nederlands-Spaanse vloot, onder Michiel de Ruyter slaags. Tijdens de slag raakt Michiel de Ruyter dodelijk gewond.
    • 26 mei » Antoni van Leeuwenhoek ziet voor het eerst animalculen (kleine diertjes) door zijn microscoop.
    • 21 september » Kardinaal Benedetto Odescalchi wordt gekozen tot paus. Hij neemt de naam Innocentius XI aan.
    • 4 oktober » Kroning van Paus Innocentius XI in Rome.
    • 19 december » De eerste twaalfstedentocht wordt geschaatst.

Over de familienaam Van Hattem


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Max Mesman, Delft, "Kwartierstaat Mesman - Molenaar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-mesman-molenaar/I19743.php : benaderd 18 juni 2024), "Ludolf Ludolfsz van Hattem (1641-1701)".