Kwartierstaat Koudijs-Monne » Willem Koudijs (1854-1931)

Persoonlijke gegevens Willem Koudijs 


Gezin van Willem Koudijs

Hij is getrouwd met Maria Roskam.

Zij zijn getrouwd op 26 september 1890 te Barneveld, hij was toen 35 jaar oud.Bron 2


Kind(eren):

  1. Hendrikus Koudijs  1892-1968 
  2. Dirk Koudijs  1896-1957


Notities over Willem Koudijs

Firma W. Koudijs, De Barneveldsche Kip, pluimveevoeder

---------

Het oude familiebedrijf Koudijs.
Bron Barneveldse krant 2008.

"Veel Nederlandse steden en dorpen kennen ze: die straten waarvan je als bezoeker gewoon kunt proeven dat hier vroeger de kern of het centrum begon. De Barneveldse Schoutenstraat behoort er toe en ook het laatste gedeelte van de Langstraat, vroeger als het Moleneinde of tegenwoordig - wat schamper - als het “Zure end” aangeduid. Vaak trof je er wat uitspanningen en smederijen aan, vooral als zo’n plaats een marktfunctie had en dat was bij Barneveld vanaf 1851 zeker het geval. Er stonden, aan wat toen nog het Schouteneinde werd genoemd, enkele winkels, een café (“De Zwaan”), de woning van de gemeente arts en een groot huis “Duinkerken” geheten waarin gedurende enkele eeuwen de Barneveldse schouten hebben gewoond. Ook herberg “De Roskam” en de smederij van Van de Mheen kon men er vinden. Verder was er groen, veel groen want bomen in het centrum waren vroeger veel van zelfsprekender dan vandaag de dag.
Een van die hiervoor al genoemde winkels was de kleine, wat onbeduidende schoenmakerij van de familie Koudijs. Deze oefende het ambacht daar al vanaf 1799 uit. Achtereenvolgens waren dit Jacob, Willem en Hendrikus Koudijs. De schoenmakerij stond op de plek waar nu de Groen van Prinstererlaan uitmondt op de Schoutenstraat. In het huis links daarvan begon de op 5 november 1854 in Barneveld geboren Willem Koudijs, zoon van Hendrikus Koudijs en Disje Roskam, in 1890 een kruidenierszaak, annex handel in steenkolen. De activiteiten werd in 1905 uitgebreid met een handel in granen en meel en groeide uit tot een veevoederfabriek en handel in diervoeders. Na verloop van tijd bleek de vraag naar pluimveevoer sterk te stijgen. Dat had alles te maken met de centrumfunctie die Barneveld op het gebied van de pluimveehouderij begon in te nemen. Veel boeren hielden kippen maar het aantal dieren per bedrijf was gering, maximaal zo’n honderd. Die verbleven ‘s nachts op ‘tikken’, vaak boven de kooien op de hilt. Vooruitstrevende boeren hielden ze in speciale hokken en bij de wat primitievere landbouwers zaten de kippen ‘s nachts gewoon op de takken van de bomen rond het erf.
De groei van de pluimveehouderij nam in de tweede helft van de 19e eeuw in de omgeving van Barneveld duidelijk toe. Pioniers op dit gebied waren B.H. Bertels van “De Biezen” en H..M. Hartog van “Dennenbroek”. Bertels begon in 1897 met de aanleg van een nuthoenderpark “op zeer groote schaal”. Het plan bestond om maar liefst meer dan 5.000 kippen te gaan houden. Met de in zijn hoenderpark gehouden tomen kippen nam Bertels uitgebreide voederproeven en de uitkomsten hiervan werden in een nummer van “De Telegraaf” uit 1899 uiteengezet en toegelicht. In dit door de Barneveldsche Courant van 9 maart 1899 geciteerde artikel gaf hij verslag van de door hem genomen proefnemingen met tomen kippen die gedurende een jaar met verschillende soorten voer werden opgefokt. Het is niet ondenkbaar dat een deel van dat voer betrokken werd van de firma Koudijs.
Toch was de vraag er naar in Barneveld en omgeving dermate gering dat de fabricage ervan in groter verband nog geen optie was. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog leidde er toe dat veel grondstoffen onderworpen werden aan strenge distributiemaatregelen. Veel ging ‘op de bon’ en daarbij kwam nog dat de import van granen vanuit de Verenigde Staten vrijwel onmogelijk werd. Dat leidde ertoe dat de handel in allerlei afvalproducten sterk toenam en de kwaliteit van veevoer dus achteruit ging. Dat was voor Willem Koudijs dan ook reden om zijn handel in veevoeder (tijdelijk) stop te zetten om zo zijn goede naam als veevoederfabrikant in stand te kunnen houden.
In 1920 namen zijn twee zonen: Hendrikus, geboren 13 februari 1892 en Dirk, geboren 12 juli 1896 de zaak van hun vader over en bouwden deze verder uit. Dat zou tenslotte leiden tot het ontstaan van een bedrijf van nationale, zelfs internationale betekenis. Eind 1920 maakte Koudijs NV door middel van een paginagrote advertentie de lezers van de Barneveldsche Courant bekend dat men agent voor Barneveld en omstreken was geworden van de Oliefabriek Delft (kokosmeel, grondnotenmeel, spoeling enz.) en de in de Engelse stad Liverpool gevestigde J. Bibby & Sons te Liverpool (Bibby koek en meel).
Op 15 maart 1921 presenteerde de firma W. Koudijs zich als: Graan- en Pluimveevoederhandel “De Barneveldsche Kip” en verkochten de gebroeders grondnotenkoek, grondnotenmeel “Delfia” en kokosmeel. De afkorting “B.K.” zou dus ‘Barneveldse kip’ kunnen betekenen. Volgens de oud-Barnevelder Van Meerveld betekende BK echter Bart Koudijs. In zijn opschrift gestelde herinneringen aan het dorp schreef de toen in Frankrijk woonachtige Van Meerveld in wat hakkelend Nederlands: “BK-voeders stonden hoog aangeschreven door zijn kwaliteiten, de opgang der pluimveehouders te Barneveld en omstreken, de grootste markt van eieren en pluimvee van Europa, Hendrik een ouderwets boertje met zijn hooge zijde petje op, was de uitgezogte man van Bart, en liet volgens het postuur van Hendrik een reclame-advertentie maken, met boertje met twee manden aan zijn armen “ook eieren in den winter”. Bart en Hendrik kwamen samen overeen om een grootscheepse kippenfilm te bouwen, een kippenfilm welke nog heden op de televisie een gezellige avond kan verschaffen, en neemt twee uuren in beslag, en afgedraaid van 1926 - 1950 door geheel Nederland, een film welke de toon aangaf van het ouderwetse naar de laatste uitvinding, zelfs over uitgestrekte grenzen. Hij maakte de kippenfilm op de boerderij van mijn ouders in het Zwartebroek, “Overhoef””. Bezoekers van het bankgebouw van de Spaarbank 1845 in de Langstraat kunnen zich de Koudijs-reclame wellicht nog wel herinneren.
De firma Koudijs verhuisde in 1928 naar de Maashaven Rotterdam hetgeen een groot voordeel opleverde bij de verwerking van per schip aangevoerde granen en andere grondstoffen. Later werd er ook in fabriek in de Duitse stad Kleef gebouwd. De verhuizing en de uitbreidingen van het bedrijf gingen aan Barneveld voorbij. Dat leverde een aantal ontslagen op want er werkte inmiddels nogal wat Barnevelders bij de firma Koudijs.
Wat bleef was het proefbedrijf dat achter het bedrijf aan de Schoutenstraat gevestigd was. Thans vindt men daar het woonwijkje “Duinkerken”. De op 17 maart 1920 als menger in dienst getreden Cornelis van den Brink werd daar bedrijfsleider van. Hij verhuisde in 1928 mee naar Rotterdam en bleef daar tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werkzaam. In 1948 vertrok Van den Brink naar het toen in ‘s-Hertogenbosch gevestigde moederbedrijf.
In 1954 kon je nog spreken van een echt familiebedrijf dat door de toen drie gebroeders Koudijs werd geleid. Na de oorlog had Dirk Koudijs de leiding over de vestigingen in Den Bosch en Rotterdam gekregen. Hij zou op 3 juli 1957 in het Utrechtse Diaconessenhuis overlijden. Bedrijfsleider in Barneveld in 1954 was G. Dam en in Den Bosch was H. van den Hoorn procuratiehouder. De firma stond inmiddels bekend als NV Koudijs Voederfabriek B.K.
Op 9 januari 1968 overleed Hendrikus Koudijs; twee jaar voor de viering van het gouden jubileum van de firma Koudijs. Deze vond plaats op zaterdag 6 juni 1970. Voor kasteel “De Schaffelaar” werd een grote feesttent neergezet om in elk geval een deel van de ruim 6.000 gasten te kunnen herbergen. Het jubileum werd gedeeltelijk bijgewoond door de toenmalige minister van Landbouw, ir. P.J. Lardinois. In dat jaar bestond in Barneveld nog slechts een proefbedrijf. Ter gelegenheid van het jubileum bood de firma Koudijs het dorp Barneveld een kunstwerk aan. Het werd een bronzenkip die op het pleintje aan het begin van de Jan van Schaffelaarstraat werd geplaatst.
De firma Koudijs fuseerde later met het van oorsprong Friese bedrijf Wouda; Koudijs-Wouda was geboren. Die combinatie werd later uitgebreid met de inmiddels ontstane combinatie Brokking-De Heus waardoor het grootste particuliere veevoederbedrijf in ons land werd geboren. Door die fusie werd Koudijs weer eventjes Barnevelds maar inmiddels staat het hoofdkantoor van dit internationaal opererende bedrijf in Ede. Welke bedrijven er nog meer onder de vleugels van De Heus meeliften is ten dele bekend.
De relatie met kip en ei heeft onze gemeente geen windeieren gelegd. Daar heeft niet alleen het hoen haar steentje toe bijgedragen maar ook al die bedrijven die een graantje probeerden mee te pikken. Daardoor telde Barneveld een aanzienlijk aantal diervoederfabrieken. In Barneveld waren dat H. de Heus, A.J. de Heus, Knottenbelt (meelfabriek “Gelre”), Koudijs, Versteeg (daarvoor Van Essen) en de Coöperatie. Daarnaast kwamen er ook bedrijven die zich bezig hielden met de verpakking van eieren zoals de NV Barneveldsche Houtwolfabriek, Kartonnagefabriek Gelria N.V., Kistenfabriek E.J. Bos kippen- en eierkisten en kartonnages S.N. Buddingh Jz. en firma’s die zich bezig hielden met de fabricage van artikelen die met huisvesting van pluimvee te maken hadden zoals de Barnevelder Metaalwarenfabriek van J.H. Deijlius (drinkbakjes en voedermanden).
Verder telde Barneveld en omgeving veel grote pluimveehouderijen. “De Hokken” van H.A. Bremer, “De Hoop” van J. Schimmel (tevens eigenaar van de grootste broedcentrale in ons dorp), hoenderpark “De Harselaar”, noem maar op. We hebben het dan nog niet eens gehad over al die bedrijven die zich met de eindproducten bezighielden zoals de slachterijen Van Breugel, Bekebrede en het Stroese bedrijf van Jan van Ee. Met de eierhandelaren: Van Zeggelaar, EVA-dag, de veilingen, de producent van eiersorteermachines Moba (J.H. Mosterd) en wat al niet meer. Terecht dat Barneveld zich graag tot het gebied van de Food Valley rekent want we hebben er recht op. Kip en ei; wat er nu precies eerder was is voor ons dan ook allang al niet meer interessant."

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Koudijs?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem Koudijs

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Willem Koudijs

Voorouders (en nakomelingen) van Willem Koudijs


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Willem Koudijs



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. graftombe.nl
    2. openarch.nl

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 5 november 1854 lag rond de 11,4 °C. Er was 1 mm neerslag. De relatieve luchtvochtigheid was 96%. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
    • In het jaar 1854: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
      • 31 januari » Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) wordt opgericht. Christophorus Buys Ballot is de eerste hoofddirecteur.
      • 24 april » In Wenen vindt het huwelijk plaats tussen Elisabeth in Beieren (Sisi) en Frans Jozef I van Oostenrijk.
      • 25 oktober » Slag bij Balaklava.
      • 22 november » Executie van Johann Heinrich Kemper voor drievoudige moord en tweevoudige poging tot moord in Amsterdam.
      • 2 december » Oostenrijk sluit een alliantie met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.
      • 8 december » Paus Pius IX vaardigt het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis uit, dat belijdt dat de Maagd Maria geboren is zonder erfzonde.
    • De temperatuur op 26 september 1890 lag rond de 13,2 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 96%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
    • In het jaar 1890: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 11 januari » De Britse regering stelt Portugal voor een ultimatum wat betreft de Portugese aanwezigheid in Afrika.
      • 14 maart » Heiligverklaring van Liduina van Schiedam door Paus Leo XIII.
      • 29 oktober » De Staten-Generaal, in verenigde vergadering bijeen, verklaren de Nederlandse koning Willem III wegens ziekte buiten staat de regering waar te nemen. Op 23 november van datzelfde jaar zou hij komen te overlijden.
      • 23 november » Het Groothertogdom Luxemburg wordt losgemaakt uit de personele unie met Nederland.
      • 23 november » Koning Willem III sterft zonder mannelijke nakomelingen. Zijn enige dochter, de 10-jarige prinses Wilhelmina, volgt hem op als Koningin der Nederlanden, onder het regentschap van haar moeder, koningin Emma.
      • 29 december » Het bloedbad van Wounded Knee vindt plaats.
    • De temperatuur op 18 maart 1931 lag tussen -1.1 °C en 10,2 °C en was gemiddeld 4,2 °C. Er was 9,8 uur zonneschijn (82%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1931: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,9 miljoen inwoners.
      • 12 februari » Ingebruikneming van Radio Vaticana door Paus Pius XI. De zendinstallatie is ontworpen door Guglielmo Marconi.
      • 5 maart » Daniel Salamanca Urey wordt president van Bolivia.
      • 14 april » Oprichting van de Spaanse voetbalclub Granada CF.
      • 12 mei » Het bevroren lichaam van Alfred Wegener wordt op Groenland teruggevonden.
      • 11 juli » Opening van het Prater Stadion in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.
      • 14 december » In Utrecht wordt de Nationaal-Socialistische Beweging opgericht door Anton Mussert en Cees van Geelkerken.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Koudijs

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Koudijs.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Koudijs.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Koudijs (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Hans Koudijs, "Kwartierstaat Koudijs-Monne", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-koudijs-monne/I5762.php : benaderd 30 april 2024), "Willem Koudijs (1854-1931)".