Kwartierstaat Koudijs-Monne » Jan Christian Verzijl (1753-1820)

Persoonlijke gegevens Jan Christian Verzijl 


Gezin van Jan Christian Verzijl

Hij is getrouwd met Wilhelmina Voss.

Zij zijn getrouwd op 23 mei 1779 te Cuijk, hij was toen 26 jaar oud.


Kind(eren):Notities over Jan Christian Verzijl

eigenaar van de Italiëmolen bij de Jodenstraat en een windmolen aan de huidige Molenstraat
zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Itali%C3%ABmolen_%28Venlo%29

zie ook http://genwiki.nl/limburg/index.php?title=Verzijl

Op de hoek van de Parade en Begijnengang staat een pand dat tot diep in de Begijnengang doorloopt. Hierin was tot 1920 brouwerij de Hoepel gevestigd. In 1783 wordt de brouwerij beschreven door Willem Theunissen waarbij hij een bedrag van 2.000 gulden heeft opgenomen tegen een rente van 70 gulden voor een huis, erf en brouwerij gelegen tegenover de Grote Kerkstraat, genaamd 't Reipken. 't Reipke is in het Venlose dialect het verkleinwoord van de reip, de hoepel. Die laatste naam kiest Jan Christian Verzijl, afkomstig uit Katwijk aan de Maas, als hij de brouwerij overneemt.
Jan Christian bracht De Hoepel tot grote bloei. Met maar liefst 2313 vaten in 1819 was het veruit de voornaamste brouwerij in Venlo. Na zijn dood in 1820 volgt zijn zoon Jan Augustin hem op en ging hem ook zeer voor de wind. Als hij in 1866 op 85-jarige leeftijd overlijdt, wordt als beroep rentenier opgegeven. De brouwerij is dan al weer enkele jaren in handen van zijn neef Antoon Verzijl. Op dat moment zijn er vijf knechten in loondienst en wordt de brouwerij tot de belangrijkste van Noord-Limburg gerekend. Als in 1892 Louis Strauch in de Bolwaterstraat café-restaurant International opent, laat hij niet na te vermelden dat hij zijn klanten kan gerieven met het puike bier uit de brouwerij van de heer A. Verzijl à zes cent per glas. Verzijl had al vroeg in de gaten dat dat het verlenen van kredieten aan horecaondernemers hem een vast aantal afnemers gerandeerde. Evenals zijn directe voorganger, oom Jan Augustin, sterft Anton Verzijl ongehuwd. Brouwerij de Hoepel gaat over naar zijn petekind Antoon de Rijk. Deze schakelt over op de ondergistende brouwmethode, het bier in opkomst, en plaatst daarvoor de noodzakelijke koelinstallatie. In 1911 was het dan zover, het eerste ondergistend Lagerbier. Later komen daar de andere ondergistende bieren Pilsner en Münchner bij.

---------

Hij was eigenaar van de Italiëmolen te Venlo, die in 1762 is afgebrand. Op de afgebrande plaats bouwde hij in 1786 een nieuwe molen die tot 1917 is blijven bestaan. Hij kreeg 6 kinderen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Christian Verzijl?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Christian Verzijl

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Christian Verzijl


  Toon totale kwartierstaat

  Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

  Verwantschap Jan Christian Verzijl  Visualiseer een andere verwantschap

  De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

  Aanknopingspunten in andere publicaties

  Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

  Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 3 maart 1753 lag rond de 4,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1759 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1753: Bron: Wikipedia
   • 17 februari » 17 februari wordt in Zweden gevolgd door 1 maart als het land overstapt van de juliaanse kalender op de gregoriaanse kalender.
   • 11 maart » Egbert Douwes opent in Joure een kruidenierswinkel, het begin van het huidige Douwe Egberts.
   • 5 april » Oprichting van het British Museum.
   • 9 november » Karel August van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Karel Christiaan.
  • De temperatuur op 23 mei 1779 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord ten oosten. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1779: Bron: Wikipedia
   • 12 april » Spanje neemt deel aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog met het Verdrag van Aranjuez
   • 13 mei » Beierse Successieoorlog eindigt met het Verdrag van Teschen dat in Cieszyn gesloten wordt tussen Oostenrijk en Pruisen. Oostenrijk kreeg de Innviertel en deed afstand van de rest van Beieren.
   • 6 december » Première van de opera L'isola disabitata van Joseph Haydn.
  • De temperatuur op 1 december 1820 lag rond de 4,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken mist. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1820: Bron: Wikipedia
   • 1 januari » Staatsgreep in Spanje door generaal Rafael del Riego.
   • 11 januari » In Frankrijk wordt het eerste roestvrij staal geproduceerd.
   • 30 januari » Edward Bransfield ontdekt Antarctica.
   • 14 maart » Victor Emanuel II van Italië, koning van Italië († 1878)
   • 15 maart » Het noordoostelijke deel van de Amerikaanse staat Massachusetts wordt afgesplitst, en vormt de staat Maine.
   • 11 mei » Tewaterlating van de HMS Beagle.
  

  Dezelfde geboorte/sterftedag

  Bron: Wikipedia

  Bron: Wikipedia


  Over de familienaam Verzijl

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Verzijl.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Verzijl.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Verzijl (onder)zoekt.

  Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
  Hans Koudijs, "Kwartierstaat Koudijs-Monne", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-koudijs-monne/I468.php : benaderd 25 mei 2024), "Jan Christian Verzijl (1753-1820)".