kwartierstaten Verdonk en Kooij » Cornelis Cornelisz Kooij (Schermer) (1685-????)

Persoonlijke gegevens Cornelis Cornelisz Kooij (Schermer) 


Gezin van Cornelis Cornelisz Kooij (Schermer)

Hij is getrouwd met Lysbeth Jans Schermer.

Zij zijn getrouwd voor 1706.


Kind(eren):



Notities over Cornelis Cornelisz Kooij (Schermer)

Cornelis Schermer noemde zich ook wel Cornelis Kooij. De achternaam Schermer nam hij misschien aan van zijn echtgenote Lijsbet Jans Schermer.
In de ledenlijst van de gereformeerde kerk in de Zuid Schermer werd het echtpaar in 1718 vermeld als Cornelis Schermer en Lijsbeth Jans. Tien jaar later (1728), in de volgende ledenlijst werd meer informatie vermeld in de ledenlijst (gereformeerde kerk aan de Zuidervaart in de Schermer)
Kornelis Kornelisz Schermeer, ouderling
Lijsbet Jans Schermeer, zijn huijsvrouw
Gerrit Kornelisz Velthuijsen, de knegt, attest na Schermer (hij was op 12/3/1727 "door belijdenisse aangenomen")

Lijsbet Jans had dus ook Schermer als achternaam. Op 31/12/1702 werd een Crelis Crelis, knecht van Jan Schermer, van de Zuidervaart, na belijdenis des geloofs lidmaat van de gereformeerde kerk in Driehuizen. De Jan Schermer die bedoeld werd was Jan Schermer, "met sijn huijsvrouw Trijn Jans", die in januari 1680 met attest in de Schermer waren gekomen. In hun nieuwe woonplaats Schermer werd een dochter gedoopt: Lijsbet Jans, op 23/4/1684, vader Jan Schermer

Het lijkt er dus op dat knecht Crelis Crelis een relatie kreeg met de jongste (of enige) dochter van zijn baas. Wanneer dit koppel getrouwd is blijkt niet uit de DTB boeken. Crelis Crelis Kooij zal door zijn huwelijk niet langer als knecht werkzaam zijn - op 15/1/1708 blijkt een Cornelis Jansz Groot de nieuwe knecht te zijn bij Jan Schermer in de Zuid-Schermer. Deze Cornelis Jansz Groot kwam uit de Hauwert en schreef zich in als lidmaat bij de gereformeerde kerk van Driehuizen. Op 6/8/1710 vertrok hij "met attest" naar Alkmaar.
In het lidmatenregister van 14/6/1707 staan achtereenvolgens in het lidmaatregister van Zuid-Schermer genoemd:
Jan Schermer
Crelis Crelisje Cooij
Lijsbet Jans, sijn hs.vr.
Crelis Schermer, aan den Oudendijk

In 1726 wordt Kornelis Schermer vermeld als oud-ouderling van de gereformeerde kerk in Driehuizen, wonende in Zuid Schermeer. Op 29/81729 wordt hij opnieuw vermeld als Cornelis Schermeer (uit de Schermer), toen hij opnieuw verkozen werd tot ouderling.
Op 5/5/1730 wordt in graf nr. 81 van de Driehuizer kerk "schout Kooijs zuster begraven" - onduidelijk is of het hier om een zus van Cornelis Kooij gaat. Er bleek ook nog een Jan Kooij te zijn die in graf nr 99 van de Driehuizer kerk diverse kinderen liet begraven. Verder waren er ook nog een Dirk en Anna Kooij die in graf nr. 88 werden begraven.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis Cornelisz Kooij (Schermer)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis Cornelisz Kooij (Schermer)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis Cornelisz Kooij (Schermer)

Cornelis Kooij
± 1645-1688

Cornelis Cornelisz Kooij (Schermer)
1685-????

< 1706

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1685: Bron: Wikipedia
    • 17 januari » Johannes Diodato krijgt als eerste een keizerlijk privilege voor het openlijk schenken van koffie en opent het eerste Weense koffiehuis.
    • 6 februari » James Stuart, hertog van York, wordt koning Jacobus II van Engeland en Ierland en Jacobus VII van Schotland.
    • 18 oktober » Koning Lodewijk XIV herroept het Edict van Nantes, waarop 50.000 hugenoten naar Nederland vluchtten.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Kooij (Schermer)


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Verdonk-Kooij, "kwartierstaten Verdonk en Kooij", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-kooij-visser/I886.php : benaderd 8 mei 2024), "Cornelis Cornelisz Kooij (Schermer) (1685-????)".