Kwartierstaat Kok » Hendrik I (De Vogelaar) van Saksen (876-936)

Persoonlijke gegevens Hendrik I (De Vogelaar) van Saksen 

  • Hij is geboren in het jaar 876.
  • Titel: Koning
    Koning van Oost-Francië
  • Hij is overleden op 2 juli 936 in Memleben, hij was toen 60 jaar oud.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 30 januari 2010.

Gezin van Hendrik I (De Vogelaar) van Saksen

Hij is getrouwd met Mathildis van Ringelheim.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Hedwig van Saksen  ????-959 


Notities over Hendrik I (De Vogelaar) van Saksen

Hendrik I de Vogelaar, Duits: Heinrich der Vogler (?, ca. 876 - Memleben, 2 juli 936), van het Saksische Huis, was koning van Oost-Frankenrijk (later het Heilige Roomse Rijk) van 919 tot 936.

[bewerken] Afkomst en nakomelingen
Hij was de zoon van de Saksische hertog Otto I en Hedwig van Babenberg. Hij huwde twee keer. Zijn eerste huwelijk met Hatheburg, dochter van Erwin, graaf van Merseburg, werd ongeldig verklaard. Uit dit huwelijk werd Thankmar geboren.

In 909 huwde hij Mathildis van Ringelheim, dochter van Diederik, graaf van Westfalen. Hun kinderen waren Otto I, later koning en keizer van het Heilige Roomse Rijk, Bruno de Grote, later aartsbisschop van Keulen, Hendrik, later hertog van Beieren, Gerberga, later de vrouw van onder anderen Lodewijk IV van Frankrijk en Hedwig, moeder van Hugo Capet.

[bewerken] Politiek
Na de dood van zijn vader in 912 volgde hij hem op als hertog van Saksen. Hoewel hij oorlog voerde met de Duitse koning Koenraad I tussen 912 en 915 over Thüringen, duidde die hem op zijn sterfbed aan als zijn opvolger. In mei 919 werd hij in Fritzlar door edellieden van Frankenland en Saksen als koning gekozen. De twee andere machtige hertogdommen, Zwaben en Beieren, erkenden hem echter niet als koning. In 919 hadden Beierse en Oost-Frankische edellieden Arnulf, hertog van Beieren, tot koningverkozen.

Na enkele veldtochten dwong hij de hertog van Zwaben in 919 aan hem trouw te zweren, waarna ook Arnulf in 921 de aanspraak op de Duitse troon opgaf. In 922 verjoeg hij Karel de Eenvoudige uit Lotharingen, die daar in 910 door de Lotharingse edelen tot koning was uitgeroepen ten nadele van Koenraad I.

In het jaar 925 lijfde Hendrik Lotharingen weer in bij het toenmalige Duitse Rijk nadat hij hertog Giselbert had verslagen. Hendrik wilde door inlijving van deze gewesten rust aan de westgrenzen van zijn rijk zodat hij zich kon richten op de oostgrenzen. Giselbert werd Hendriks vazal en huwde in 928 diens dochter Gerberga.

In 924 vielen in het oosten de Magyaren vanuit Hongarije het rijk binnen en zag Hendrik zich gedwongen een negenjarig bestand (924-933) af te kopen in ruil voor zware oorlogsschattingen en de vrijlating van een Magyaars stamhoofd. Hij maakte gebruikvan dit bestand om zijn leger te versterken en burchten en versterkte steden te bouwen in de kwetsbaarste grensbieden. Hij veroverde ook enkele Slavische stammen zoals de Havelli nabij Brandenburg en de Daleminzi nabij Meißen in 928 en onderdrukteeen opstand in Bohemen in 929.

Toen het bestand met de Magyaren afliep en Hendrik weigerde nog meer oorlogschattingen te betalen vielen ze opnieuw binnen maar werden op 15 maart 933 bij Merseburg verslagen door Hendriks ervaren cavalerie.

Bij zijn laatste veldtocht in 934 viel Hendrik Denemarken binnen en veroverde hij Sleeswijk.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_de_Vogelaar

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik I (De Vogelaar) van Saksen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrik I (De Vogelaar) van Saksen

Hendrik I (De Vogelaar) van Saksen
876-936



Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Van Saksen


De publicatie Kwartierstaat Kok is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Wouter Kok, "Kwartierstaat Kok", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-kok/I11296.php : benaderd 14 juni 2024), "Hendrik I (De Vogelaar) van Saksen (876-936)".