Kwartierstaat kleindochters Zwiebel » Hendrik II van BORCULO (± 1200-± 1235)

Persoonlijke gegevens Hendrik II van BORCULO 


Gezin van Hendrik II van BORCULO

(1) Hij is getrouwd met Euphemia van COEVORDEN.

Zie es nf band viii tafel 79

Zij zijn getrouwd in het jaar 1232 te Borculo, Gelderland, Nederland.

(circa 1232)

Kind(eren):

  1. Hendrik III van BORCULO  ± 1233-1288 


Notities over Hendrik II van BORCULO

Ministeriaal en ridder 1232-1236. Burggraaf van Coevorden en heer van Drenthe. Had 1232 een belangrijk aandeel in de overwinning van de Drenthenaren bij Nutzpete in Groningen op de bisschoppelijke troepen. 1236 verkoopt hij de vlek Grunloe (Grol) aan graaf Otto van Gelre.
====================
Ridder, vermeld 1232-1236; burggraaf van Coevorden; heer van Borculo (1182-1232).
Hij werd door zijn huwelijk eveneens in de strijd tegen de Utrechtse bisschop betrokken en had nog een belangrijk aandeel in de overwinning, die de Drenthenaren op 20 september 1232 bij Nutzpete bij Groningen op de bisschoppelijke troepen wisten te behalen. Desalniettemin ging kort na 1234 Drenthe definitief voor het geslacht verloren en bleef alleen het burggraafschap van Coevorden voor zijn nakomelingen behouden.
=====
1232
“Henricus de Burdo [=Burclo], cui copulata et data fuit
filia Rodolfi cum castro Covordia et dominio Trentiae’.
(bron: Kroniek van Groningen, Drente en Coevorden.blz. 88).
(Werken Hist. Gen. te Utrecht, Nieuwe Serie, no. 49, 1888)
Hij was ca. 1232 gehuwd met Eufemia, dochter van burggraaf Rudolf van Coeverden. Bij dit huwelijk werden het kasteel van Coevorden en de heerlijkheid Drente meegegeven. Daardoor raakte Hendrik II van Borculo betrokken bij de strijd die zijn schoonvader Rudolf van Coevorden tegen diens leenheer, de bisschop van Utrecht was begonnen (1227: slag bij Ane). In 1232 volgt een overwinning van Hendrik van Borculo en de zijnen in de slag bij Nutzpete of Mizpete bij Groningen op de troepen van de bisschop.
Desondanks schijnen Coevorden en de heerlijkheid Drente voor Hendrik van Borculo verloren te zijn gegaan. In 1275 vinden wij zijn gelijknamige zoon (weer) in het bezit van het burggraafschap (WUB III, No. 1762).
1233, sept. 15
Oorkonder: Richarda, weduwe van graaf Otto van Dale en Diepenheim.
Betreft: Nadere regeling betr. het gebied van de kerken van Diepenheim en Markelo. Zij doet dit ‘uyt raedt der adellichen mannen’.
Getuigen: (o.a.) Boldewijn graaf van Bentheim, Ludolph van Steinforden, Herman van Loen, Hendrick van Borckeloe, Johan van Ahus.
Bron: Racer, Ov. Gedenkstukken, II (1782), pag. 254/5.
Bijz.: De Groot merkt op (kol. 232) dat Johan van Ahaus, die volgde op Hendrick van Borckeloe kwam in 1232 voor als dominus. Dit mag dus ook gelden voor Hendrick. “Deze moet dus geacht worden toen reeds miles te zijn geweest”.
1236, mei 25
Oorkonder: Otto graaf van Gelre en Sutphania.
Betreft: Aankoop van de villa Grunlo met rechtsgebied, gruit en wissel van heer (dominus) Henricus de Burclo. De verkoper houdt echter van de graaf in leen: de hof (curtis) te Groenlo met de berg (mont), het water en de molen en zoveel van de gruit als hij te Borculo nodig heeft.
Bron: Sloet 588. Reg.: v. Schilfgaarde, GvLS Regestenlijst, no. 1.
1236, mei 26
Oorkonder: Otto, graaf van Gelria.
Betreft: Verklaring van de graaf waarin vermeld wordt, dat indien de verkoop van Groenlo aan hem geen doorgang mocht vinden, Henricus van Borculo hem 50 pond moet betalen, waarvoor de in de acte genoemde goederen bij hem in pand zullen blijven totdat de som betaald is.
Bron: Sloet 588.
24 november 1248 blijkt Euphemia reeds hertrouwd te zijn en uit dat tweede huwelijk een zoon te hebben (De Groot, a.w., kolom 231). Eufemia huwde na de dood van haar man met Hermannus I van Lohn. Deze Herman staat in 1246 de rechten af die hij bezat
in de parochies Eibergen, Neede, Groenlo en Geesteren. Om
welke rechten het hier handelde is niet duidelijk. (De Meter, ‘Onuitgegeven oorkonde’ 416)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik II van BORCULO?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik II van BORCULO

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrik II van BORCULO

Gisela van GOOR
± 1130-± 1190

Hendrik II van BORCULO
± 1200-± 1235

1232

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Over de familienaam Van BORCULO


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Eric Zwiebel, "Kwartierstaat kleindochters Zwiebel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-kleindochters-zwiebel/I5984.php : benaderd 8 mei 2024), "Hendrik II van BORCULO (± 1200-± 1235)".