Kwartierstaat kleindochters Zwiebel » Wilhelmina Johanna Henrica "Mimie" LAGESCHAAR (1906-1983)

Persoonlijke gegevens Wilhelmina Johanna Henrica "Mimie" LAGESCHAAR 


Gezin van Wilhelmina Johanna Henrica "Mimie" LAGESCHAAR

Zij is getrouwd met Johannes Tobias LUIKEN.

In hun trouwboekje lees ik dat het huwelijk "tusschen" jan en mimi op 12 juni 1930 voltrokken wordt door burgemeester kraakman, tevens "ambtenaar van den Burgerlijken stand". het trouwfeest vindt vervolgens plaats op twee Verschillende locaties: de moriaan en de pelikaan. de handgeschreven menu Kaart is nog bewaard gebleven. het menu zelf doet een beetje denken aan het "hochzeitsmahl" dat tegenwoordig nog bij van den berg in het zwillbrock (dl) Geserveerd wordt. zo wordt het soepvlees apart van de bouillon opgediend met Zuur.
Het is crisistijd. er moet hard gewerkt worden om de nodige omzet te bereiken. Maar er is ook volop ontspanning. in 1937 viert koningin wilhelmina haar 40-jarig regeringsjubileum. de notenboomstraat wordt versierd. er worden Dennentakken gehaald en ijzeren lampjes gemaakt waarover een oranje doek Wordt gespannen. alles ziet er heel feestelijk uit. bij de markt en Beltrumsestraat worden erebogen opgericht. dit samendoen leidt er toe dat er Een buurtvereniging wordt opgericht. jan vormt samen met truusje wentholt, Mevrouw prakke, eduard groothuis, anke heinsman en willem brandenbarg het Eerste bestuur. de contributie bedraagt 10 cent per gezin en dat geld wordt Iedere zondagmorgen bij de 50 leden opgehaald. op de eerste feestavond in de Pelikaan speelt het strijkje bekkenute, dat bestaat uit broer,die viool Speelt en zingt, zwarte jan die eveneens zingt en daarnaast accordeon speelt, Jo bekkenute die op de piano speelt en diens broer henk als drummer.
Ook de visvangst is een belangrijke hobby. in het boek "de grolsche gracht" Zie ik een foto van jan als visstroper. hij draagt een ouderwets eendelig Badpak en heeft een hoed op zijn hoofd. op www.scherpinbeeld.nl staan Filmpjes die de visvangst in beeld brengen.
Tot groot verdriet van jan en mimi gaat de ooievaar jaar na jaar hun huis Voorbij. in het huis van zusje hettie (porskamp -lageschaar)wordt het gezin Ieder jaar verblijd met een nieuwe spruit. in 1941 maken jan en mimi een Fietstocht helemaal naar de grebbenberg en op een moment dat niemand het meer Verwacht kondigt de ooievaar zich aan. in 1942, midden in oorlogstijd, Tijdens de bombardementen op het roergebied, wordt er een meisje geboren van Bijna 7 pond. dokter wentholt en vroedvrouw anna hilbers-lageschaar helpen de Baby ter wereld komen. ook van de feestelijkheden rond deze geburtenis staat Een filmpje op www.scherpinbeeld.nl "pillewegge"
Zoals ik boven schreef waren de grolse slagers echte collega's en geen Concurrenten. hierin is pas verandering gekomen in de jaren 60 met de komst Van de eerste keurslagerij. ook de eerste zelfbedieningswinkels en Supermarkten komen op. omdat de gezondheid van mimi wat te wensen overlaat is Voor het echtpaar de tijd gekomen om de zaak over te doen aan neef jan Beerten. er wordt een moderne bungalow betrokken aan de oude winterswijkseweg.
Jan, die zich zo verheugd heeft op een leven van vissen en tuinieren, mist de Zaak en de mensen om zich heen en gaat weer op zoek naar een zinvolle Bezigheid. hij is leraar aan de slagersvakschool tot zijn Pensioensgerechtigde leeftijd en daarnaast is hij verzekeringsagent voor het Centraal bureau slachtverzekeringen aan de luto to 1975.
Jan en mimi maken ter gelegenheid van hun veertigjarig huwelijksjubileum een Reis naar israël. het wordt de reis van hun leven. ze zullen er nog jaren Over praten.

Zij zijn getrouwd op 12 juni 1930 te Groenlo, Gelderland, Nederland, zij was toen 23 jaar oud.

Getuige: Herman Beerten, Maria Rembertha Wilhelmina Luiken

Kind(eren):



Notities over Wilhelmina Johanna Henrica "Mimie" LAGESCHAAR

Woont na het faillissement van haar vader in 1911 even tijdelijk tot 1914 op 't reirink te zwolle bij johannes reirink en maria aleida bolwerk. de neef Van haar vader.
Mimie studeert voor haar zesde jaar al vlijtig op de piano.
Ze herinnert zich vele later jaren nog het muziekstukje “hoe zachtkens glijdt Ons bootje, al op het spiegelend meer”. het kleine zusje hettie is een Zieltje zonder zorg en een kleine deugniet. ze moet dan ook regelmatig vroeg Naar bed gestuurd worden omdat ze weer “ondeugden” uitgehaald heeft. ze roept Dan vanaf de overloop tegen haar grote zus: “hè, hè, wat lig ik er toch weer Lekkertjes vroeg in!”
Omstreeks het zesde levensjaar van mimie slaat het noodlot toe. het geld is “betuun” (schaars). er staan te veel rekeningen uit onder de boeren en de Firma gaat failliet. het huis wordt verkocht en de familie wordt in eerste Instantie liefderijk opgevangen door de kinderloze “tante van reijrinck”. Tante en oom reijrinck hebben een bakkerij aan de kevelderstraat. moeder anna Kan aan het werk als vroedvrouw bij de gegoede families uit groenlo.
Dat betekent dat zij vaak wekenlang van huis is, want de kraamperiode in die Families duurt geen negen dagen, maar zes weken. en de vroedvrouw is al die Tijd intern, om de kraamvrouw ter zijde te staan. zo moet anna soms lange Tijd naar amsterdam, omdat daar weer een baby uit een van afkomst groenlosche Familie ter wereld komt. in haar vrije ogenblikken heeft anna de tijd om Fraaie handwerken te produceren, o.a. het mooie “richelieu”. in de jaren Vijftig heb ik in haar woning aan de winterswijkseweg nog staaltjes van dat Mooie werk in dozen zien liggen.
De kinderen worden, gescheiden van elkaar, bij de lageschaarsfamilies Ondergebracht. jan gaat naar grootvader en grootmoeder in vragender. hettie Komt terecht bij de kinderloze tante grade en oom bernard op erve tops en Mimie gaat naar “brouwer reijrinck” naar oom hendrik en tante marie, die ook Kinderloos zijn.
In 1912 gaat mimie naar de leerschool in zwolle en krijgt daar onderwijs van Meester engel en meester wassenberg. het enige vrouwelijke klasgenootje is Anna halleriet. op twee na zullen alle jongens later priester of broeder Worden. en nu een citaat uit een verhaaltje dat geschreven is voor de Schoolkrant “hamster” van de zwolse school (maart 1976) door pater engel: “……. voor mij ligt een foto van het zwolse schooltje die genomen moet zijn Omstreeks 1914. de hele schoolgemeenschap staat er op; als ik goed geteld heb 37 jongens en 21 meisjes, het geheel geflankeerd door mijn vader links en de Onderwijzeres rechts.
Ook de twee oudste zoontjes van meester engel staan erop, ofschoon die toen Nog beslist niet leerplichtig waren…..” “…….. de jongens op de foto hebben Allemaal heel kortgeknipt haar; de meeste ervan hebben een tot de hals Dichtgeknoopt jasje aan en een broek tot halverwege de kuiten. de voorste rij Jongens en meisjes zitten op de grond, zodat je kunt zien dat de meesten Klompjes dragen. de meisjes zien er ook allemaal heel degelijk uit. met Jurken een heel eind over de knie en grote schorten daaroverheen. sommigen Dragen een strik in het haar en een kralensnoer.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wilhelmina Johanna Henrica "Mimie" LAGESCHAAR?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Wilhelmina Johanna Henrica "Mimie" LAGESCHAAR

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Wilhelmina Johanna Henrica LAGESCHAAR


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 20 september 1906 lag tussen 10,4 °C en 15,2 °C en was gemiddeld 12,5 °C. Er was 1,1 mm neerslag. Er was 0.1 uur zonneschijn (1%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • In het jaar 1906: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,5 miljoen inwoners.
      • 29 januari » De Nederlandse schaatser Coen de Koning vestigt het werelduurrecord op de schaats in Davos: in één uur tijd schaatst hij 32370 m.
      • 10 maart » In het Franse Courrières komen bij een grote mijnramp 1100 mijnwerkers om.
      • 18 april » San Francisco wordt getroffen door een zware aardbeving.
      • 19 april » Maurice Brébart en Fernand Oedenkoven stichten de krant La Dernière Heure.
      • 15 juni » Aanvaring tussen twee schepen nabij Den Helder, 11 doden.
      • 22 november » In Bilthoven wordt de Stichtse Cricket en Hockey Club (SCHC) opgericht.
    • De temperatuur op 12 juni 1930 lag tussen 11,3 °C en 27,3 °C en was gemiddeld 19,4 °C. Er was 0.2 mm neerslag gedurende 0.3 uur. Er was 1,9 uur zonneschijn (11%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1930: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,8 miljoen inwoners.
      • 13 maart » De Amerikaans astronoom Clyde Tombaugh maakt melding van de ontdekking van de planeet Pluto.
      • 29 juni » De Z. Robertus Bellarminus, SJ wordt heilig verklaard door Paus Pius XI.
      • 13 juli » Het eerste wereldkampioenschap voetbal begint in Uruguay. Lucien Laurent van Frankrijk scoort in de negentiende minuut van de openingswedstrijd tegen Mexico het allereerste WK-doelpunt.
      • 24 augustus » De IJzertoren, langs de Belgische rivier de IJzer, wordt ingewijd.
      • 8 september » Richard Drew vindt het Scotch-kleefband uit.
      • 4 december » Het Vaticaan keurt periodieke onthouding goed als methode voor anticonceptie.
    • De temperatuur op 18 juli 1983 lag tussen 15,6 °C en 24,3 °C en was gemiddeld 19,8 °C. Er was 3,7 uur zonneschijn (23%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van donderdag 4 november 1982 tot maandag 14 juli 1986 was er in Nederland het kabinet Lubbers I met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1983: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,3 miljoen inwoners.
      • 28 februari » Ivan Lendl lost Jimmy Connors na twee weken af als nummer één op de wereldranglijst der tennisprofessionals, en wordt de zesde aanvoerder van die lijst na Ilie Năstase, John Newcombe, Björn Borg, Jimmy Connors en John McEnroe.
      • 17 maart » Ontslag van de Nederlander Lambert van Heygen als bisschop van Doumé en benoeming tot bisschop van Bertoua in Kameroen.
      • 27 april » Het Nederlands voetbalelftal gaat in Utrecht met 3-0 onderuit tegen Zweden. Drie spelers maken hun debuut voor Oranje in het vriendschappelijke duel: Wim Hofkens (Anderlecht), en de broers Erwin en Ronald Koeman (FC Groningen).
      • 21 juni » Sovjet-atleet Sergej Litvinov verbetert zijn eigen wereldrecord kogelslingeren (83,98 meter) tot een afstand van 84,14 meter.
      • 19 september » Saint Kitts en Nevis wordt onafhankelijk.
      • 30 november » De verblijfplaats van Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer worden ontdekt na een ontvoering van precies drie weken.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    • 1898 » Josefa Llanes-Escoda, Filipijns maatschappelijk werkster, oorlogsheld en suffragette († 1945)
    • 1899 » Leo Strauss, Amerikaans filosoof († 1973)
    • 1900 » Willem Visser 't Hooft, Nederlands theoloog en eerste secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken († 1985)
    • 1905 » Abe Coleman, Pools-Amerikaans professioneel worstelaar († 2007)
    • 1914 » Francis Steinmetz, Nederlands militair († 2006)
    • 1914 » Marcel Kint, Belgisch wielrenner († 2002)

    Bron: Wikipedia

    • 1975 » Pieter Baan (62), Nederlands psychiater
    • 1983 » Salo Flohr (74), Russisch schaker
    • 1984 » Geert Lubberhuizen (68), Nederlands uitgever
    • 1986 » Stanley Rous (91), Engels voetballer, scheidsrechter en sportbestuurder
    • 1988 » Nico (49), Duits-Amerikaans model en rockzangeres
    • 1991 » André Cools (63), Belgisch burgemeester en minister

    Over de familienaam LAGESCHAAR


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Eric Zwiebel, "Kwartierstaat kleindochters Zwiebel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-kleindochters-zwiebel/I1496.php : benaderd 20 juni 2024), "Wilhelmina Johanna Henrica "Mimie" LAGESCHAAR (1906-1983)".