Kwartierstaat Dan van Lunsen en dochters » Pieter Bremer (1850-1914)

Persoonlijke gegevens Pieter Bremer 

  • Hij is geboren op 15 juli 1850 in Polder De Waal (Texel), Noord-Holland, Nederland.

    Geboren om 05.00 uur. Bij het opmaken van de geboorteakte waren Jan Simons Huis, van beroep schoenmaker en Cornelis Moojen, eilandsbode van beroep als getuigen aanwezig (Bron: RAH BS TX 1850 aktenr.103).


     

  • Hij werd gedoopt.
  • Beroepen:
    • Landbouwer.
    • Werkman.
    • Veehouder.
    • Handelaar.
    • Koopman.
    • Bankwerker.
  • Geloof: Christelijk Gereformeerd.
  • Woonachtig:
    • Polder De Waal (Texel) (NH).
    • Den Helder (NH).
    • Texel (NH).
    • Duisburg (Dld).
  • Hij is overleden op 17 juni 1914 in Duisburg (Dld), hij was toen 63 jaar oud.
  • Een kind van Simon Bremer en Naantje Cornelis Visser

Gezin van Pieter Bremer

Hij is getrouwd met Trientje Hartog.

Pieter Bremer vertrok op 7 mei 1874 vanuit zijn ouderlijke huis op het adres Oosterend nummer 162 te Texel naar Den Helder alwaar hij op 13 mei 1874 werd ingeschreven op het adres K94. Hij was toen landbouwer van beroep. Op 1 mei 1875 vertrok hij weer naar Texel om zich vervolgens op het adres Oosterend nummer 143 te vestigen. Hij was toen arbeider en hij en zijn gezin stonden in het bevolkingsregister van Texel als Nederlands Hervormd ingeschreven. Op 31 december 1879 was hij met zijn gezin woonachtig op het adres Noorderbuurt 143 te Texel. Het gaat hier waarschijnlijk om het zelfde adres als voorgaande. Het hele gezin stond toen als Christelijk Gereformeerd ingeschreven hetgeen ook bij latere inschrijvingen in het bevolkingsregister het geval was. Tussen 1879 en 9 mei 1884 was het gezin ook nog woonachtig op het adres Harkebuurt 2 (ten westen van Oosterend) in een boerderij welke in 1742 al genoemd werd als bewoond door de boer Pieter Teunisz Kuiper alias "Visser". Pieter Bremer huurde de boerderij van de in Den Burg woonachtige Arie Jacobsz Dijksen die eigenaar van het pand was. Op 9 mei 1884 vertrok Pieter Bremer met zijn vrouw en dan vijf kinderen naar Den Helder alwaar zij woonachtig waren op de adressen:


 


    "MsoNormal"> 


     en vervolgens op onbekende datum:


     


      ">Hoogstraat 11.
an> 


In de periode dat het gezin in Den Helder woonachtig was oefende Pieter Bremer het beroep van handelaar uit. Op 23 februari 1892 vertrok het gezin Bremer-Hartog weer naar Texel en was het vervolgens vijf jaarwoonachtig op het  adres Hoofdweg 27 in de polder "Eierland" (ook wel Eierland 27). Pieter Bremer was toen koopman van beroep. Omstreeks 1898 huurde hij een in 1897 gebouwde boerderij met ruim 30 hectare land op het adres Schorrenweg 13 in "Polder het Noorden" van Johannes Sijbrand Willemsz Koning. Hier werd Pieter Bremer landbouwer. Vanaf 1889 was het gezin woonachtig op het adres Oosterend 338. Vanuit dit adres vertrok men op  19 februari 1902, om vermoedelijk economische motieven, naar Duisburg (Duitsland). Volgens overlevering was Pieter Bremer aldaar als bankwerker werkzaam bij de firma "Krupp" hoewel enige duidelijkheid hier omtrent ontbreekt. Mocht hij echter wel bankwerker bij "Krupp" geweest zijn, dan zal dit niet lang hebben geduurd. Pieter Bremer was namelijk al vroeg "invalide"(arbeidsongeschikt) en bedreef in Duisburg in ieder geval hetzelfde beroep als op Texel en in Den Helder, namelijk dat van handelaar en koopman. Hij en vooral zijn vrouw, hebben op kleine schaal iets van handel gedreven met zogenaamde rijnvaarders. Daar Pieter Bremer zwak van gezondheid was en vaak bedlegerig, moet het vooral zijn vrouw zijn geweest die handelde, terwijl dochter Trijntje (1891-1947) thuis de huishouding deed. Ten behoeve van hun handel hadden zij een klein opslagplaatsje (winkeltje?) van waaruit zij benodigdheden leverden aan rijnaken. Als de verhalen kloppen heeft Pieter Bremer ook voor zijn overlijden een lang ziekbed gehad. Na het overlijden van hun dochter Niesje in 1911 keerde Pieter Bremer met zijn vrouw weer terug naar Texel alwaar zij op 14 november 1911 werden ingeschreven op het adres Eierland nummer 170. Vervolgens vertrok men op 4 april 1912 weer Duisburg. Op 17 juni 1914 overleed hij in Duisburg waarna Trientje Hartog vermoedelijk nog korte tijd de handel van haar man heeft voortgezet. Op 7 mei 1915 werd Trientje Hartog weer binnen de gemeente Den Helder ingeschreven. Zij was toen vervolgens woonachtig op de adressen:


  


(opgave volgens het bevolkingsregister)


 


1915, Spuistraat 15 B.