Kwartierstaat Johanna Maria Romeijn » wloris V Graaf van HOLLAND (1254-1296)

Persoonlijke gegevens wloris V Graaf van HOLLAND 

  • Ook bekend als der Keerlen God.
  • Hij is geboren op 24 juni 1254 in Leiden.
  • Hij werd gedoopt.
  • Hij is overleden op 27 juni 1296 in Muiderberg, hij was toen 42 jaar oud.
  • Hij is begraven in Middelburg.
  • Een kind van Willem II van HOLLAND en Elisabeth van BRUNSWIJK
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 16 mei 2014.

Gezin van wloris V Graaf van HOLLAND

(1) Hij is getrouwd met Anna van HEUSDEN.

Zij zijn getrouwd rond 1280.


Kind(eren):

  1. Alida van HOLLAND  ± 1280-????


(2) Hij is getrouwd met Beatrijs van VLAANDEREN.

Zij zijn getrouwd rond 1283.


Kind(eren):

  1. Jan I van HOLLAND  1284-1299
  2. Margaretha van HOLLAND  ± 1287-????


Notities over wloris V Graaf van HOLLAND

Zoon van Willem II, die in 1248 in Aken tot Rooms Keizer werd gekroond. Toen deze in 1256 door de West Friezen werd vermoord, was hij pas 1½ jaar oud. Hij werd eerst opgevoed door zijn oom Floris, en na diens dood in 1258 grotendeels door zijn tante Aleid van Holland, die gehuwd was met Jan van Avesnes. In 1263 nam Graaf Otto IV van Gelre op geweldige wijze het voogdijschap over. In 1266 op 12 jarige leeftijd wordt hij rijp geacht om te regeren. Toen hij 14 was trouwde hij met Beatrix van Vlaandeen , de Dampières. Dit huwelijk was in 1256 al contractueel vastgelegd. Er werden 9 kinderen geboren, Willem, Otto , Dirck , Floris, Machteld, Beatrix, Elisabeth allen jong overleden. 2 kinderen werden slechts volwassen t.w. Jan en Margaretha, die huwde met Alfons van Engeland. Er zijn van Floris ook nog bastaardkinderen bekend zoals Witte van Haamstede, Castherijne, Gheraerdt, Willem, Alida, de moeder van Willem de Lacher, een Pieter en tenslotte nog een Dirck. In 1272 wilde hij wraak nemen op de West Friezen, die zijn vader hadden vermoord en z'n lijk hadden verstopt. Via Alkmaar trok hij met zijn leger door het West-Friese moerasgebied. Hij liet een dijk aanleggen tussen Alkmaar en Oudorp aanleggen, waarbij de dijkwerkers door de West Friezen met pijl en boog werden belaagd. Floris raakte met zijn leger te paard vast en moest zich terugtrekken. In 1274 kwamen ook de Kennemers en later de boeren van Water en Amstelland in opstand, welke opstand zich snel uitbreidde. Handig wist Floris de situatie naar z'n hand te zetten, door concessies aan de Kennemers en Utrechters, ook zocht hij toenadering tot Vlaanderen en ontdeed zich van Jan van Avesnes in 1277. In 1278 kwam hij de Eject van Utrecht, Jan van Nassau te hulp., waarbij hij zich meester maakte vasn de stad Utrecht. In 1279 kreeg hij Nederstigt in pand. Bij een aanval van Gijsbrecht van Amstel en Herman van Woerden, die hem in 1274 ook al hadden bestreden, versloeg hij hen en lijfde hun bezittingen in. Zijn vrouws familie de Dampières en het Huis Avesnes waren aartsvijanden Toch bleef de invloed van de Avesnes groot. In 1280 verwierf een zoon van Aleid en Jan zijn Oom en Tante de titel van Graaf van Henegouwen. Een zoon van Aleid zou later de zoon van Floris, Jan I , als Jan II opvolgen.
Om het conflict met de West Friezen op te lossen kreeg Jan van Avesnes het bestuur over Zeeland.Hij kreeg nu de handen vrij om tegen de West Friezen op de treden. In 1282 scheepte hij zich in met eenheden van de Graven van Gelre en Cleef, en landde in Wijdenes. Vandaaruit ontwierp hij de West Friezen. Bovendien spoorde hij de stoffelijke resten van z'n vader op, die onder een haardplaat van een boerderij in Hoogwoud waren verstopt. Hij werd nu bijgezet in de Abdij van Middelburg. In 1287/1288 moest hij nogmaals tegen de West Friezen optreden en versloeg hen nu definitief. In Noord en Zuid Holland, Schieland en Rijnland stichtte hij bestuurlijke Baljuwschappen. In Zeeland lukte dat niet door de grote invloed, die de Adel daar nog had. In 1287 kreeg van de Rijksdag Zeeland in Rijksleen en vergrootte zo zijn macht In 1290 koos de Zeeuwse Adel nu voor de Graaf Gwyde van Vlaanderen. Deze viel Zeeland binnen en belegerde Middelburg. Door bemiddeling van de Hertog van Brabant kreeg hij een vrijgeleide om z'n schoonvader Gwyde te ontmoeten. Hij werd echter gevangen genomen en werd gedwongen voor z'n vrijlating concessies te doen. Zodra hij weer vrij was verwierp hij deze afgedwongen concessies. Aan het eind van de 13e eeuw waren er grote spanningen tussen Frankrijk, waarbij Floris de Engelse zijde koos. Koning Edward I van Engeland bemiddelde nu in het conflict. Floris wilde Edward te vriend houden. Hij hoopte door zijn afstamming van zijn betovergrootmoeder Ada aanspraak te kunnen maken op de troon van Schotland, die in 1291 vakant was. Ook door het huwlijk van z'n beide kinderen met leden van het Engelse Vorstenhuis hoopte hij op steun van Edward. Die aanspraak mislukte echter in 1292. Met steun van Edward ging hij nu de strijd aan met Vlaandeen. Omdat Edward de stapelplaats van Dordrecht naar Mechelen verplaatste koos hij nu de kant van Frankrijk. In Jan 1296 trok hij met een groot gevolg naar Parijs en sloot daar een geheim contract dat gericht was tegen Vlaanderen. Op 24 Jan lekte dat echter uit en verbood Edward alle handel met de gebieden van Floris. Een complot van Gwyde van Vlaanderen met de eerder genoemde Gijsbrecht van Amstel, Herman van Woerden en Gerard van Velsen zou tijdens een Valkenjacht leiden tot zijn gevangenneming. Hij werd opgesloten in het Muiderslot. Toen men hem naar Engeland wilde vervoeren kwamen zij in Muiderberg een groep Gooilanders tegen, die hem wilden bevrijden. Hierop trok Gerard van Velsen z'n zwaard en vermoordde Floris, waarbij zij zich uit de voeten maakten. Gerard van Velsen wer later gepakt en ter dood gebracht. Gijsbrecht en Herman sleten hun leven als bannelingen en verloren al hun bezittingen. Floris werd opgevolgd door zijn zoon Jan I. Hij wordt gezien als een groot Staatsman.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot wloris V Graaf van HOLLAND?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk wloris V Graaf van HOLLAND

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van wloris V Graaf van HOLLAND

wloris V Graaf van HOLLAND
1254-1296

(1) ± 1280

Anna van HEUSDEN
± 1255-????

Alida van HOLLAND
± 1280-????
(2) ± 1283

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van HOLLAND


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Henk Verbeek, "Kwartierstaat Johanna Maria Romeijn", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-johanna-maria-romeijn/I14059.php : benaderd 25 juni 2024), "wloris V Graaf van HOLLAND (1254-1296)".