Kwartierstaat Jan Herman Wisman » Hendrika Gesina "Drika" Heersink (1909-1994)

Persoonlijke gegevens Hendrika Gesina "Drika" Heersink 


Gezin van Hendrika Gesina "Drika" Heersink

Zij is getrouwd met Johan Herman Wisman.

Zij zijn getrouwd op 8 oktober 1931 te Wisch, zij was toen 22 jaar oud.Bron 4


Kind(eren):

  1. Herman Bernard Wisman  1932-2018 


Notities over Hendrika Gesina "Drika" Heersink

Drika Heersink was het vijfde kind in het gezin na Grada, Johanna, Johan en Jan Heersink. Op 15 juni 1926 ging ze werken als dienstbode bij landbouwer Marinus Arnoldus Wisselink op Heelweg E 104 (nu Molenweg 13). Van 1928 tot 25 april 1930 was ze dienstbode bij de familie Van Arragon op de pachtboerderij 'De Horst' van het landgoed Tandem in Varsseveld C 535, Giezenveld 13. Dat huis is in 1946 afgebrand en dichtbij herbouwd. In de jaren 30 protesteerde Van Arragon tegen de hoogte van de pachtprijs, waarop landgoedeigenaar Van Elden (opvolger van zijn oom Van Eeden) de pacht opzegde. Willem van Arragon vertrok op 26 februari 1934 naar Eibergen. Daarna werd de familie Wolsink pachter van de boerderij De Horst.

De voorouders Derk Heersink en Willemina Maas woonden begin 18e eeuw op Klein Essink in Halle, Zelhem. Hun kleinzoon Derk Willem Heersink (1775-1805) ondertrouwde in 1803 met Janna Klein Marsselink en ging daarna wonen in Varsseveld, de geboorteplaats van Janna. Dit echtpaar is echter nooit voor de kerk getrouwd. Waarschijnlijk is er bezwaar gemaakt tegen het huwelijk.
Hun twee kinderen Hendrik Jan Heersink (1803-1862) en Derk Jan Heersink (1805-1878), overgrootvader van Drika Wisman-Heersink, werden namelijk als buitenechtelijke kinderen ingeschreven. In het doopboek schreef de koster: 'Een kind geboren voor de Huwelijk Verbintenis van Derk Willem Heersink en Janna Klein Marsselink'. Maar het samenwonende stel had het waarschijnlijk niet gemakkelijk. Bij Derk Willem schreef de koster in het begraafboek: 'Derk Willem Heersink is dood gevonden'. Maar hij kan natuurlijk ook aan een hartstilstand zijn overleden.
Zijn vader Hendrik Jan Heersink, landbouwer op Haank, werd slechts 28 jaar oud. Jantjen Heersink, de zuster van Derk Willem, overleed al op 34-jarige leeftijd. Jantjen Heersink was overigens getrouwd met Berend Obbink, de overgrootvader van onder andere Jan Willem Obbink op Klein Ormel in De Heurne en professor Herman Theodorus Obbink, dominee en hofpredikant op paleis Soestdijk (1929-1947). Herman Obbink heeft het huwelijk ingezegend van prinses Juliana en prins Bernard in 1937. Zijn tweelingbroer Johan Obbink was eerst landbouwer op Groot Heinen in Lintelo en daarnaast wethouder en gedeputeerde van de provincie Gelderland. Later kocht Johan met zijn zoon Hendrik Willem de boerderij Nieuw-Slaa aan de Slaadijk. Johan Obbink heeft samen met Hendrik Navis ook de Coöperatieve Boerenleenbank in Aalten opgericht, waarvan hij ook directeur was. Johan Obbink was ook hoofdredacteur van het Algemeen Landbouwblad.

Een andere bekende nakomeling van Derk Heersink was de dichter/schrijver Gerrit Komrij (1944-2012) die een achterkleinzoon was van Gerrit Heersink (1846-1920). Gerrit Heersink was 40 jaar veldwachter in Aalten. Zijn neef Jan Heersink in Hummelo (1847-1909) was overgrootvader van Bennie Jolink van de muziekband Normaal. Bennie (Bernard) Jolink is genoemd naar zijn grootvader Bernard Heersink, landbouwer op de Pas in Hummelo.

Voorvader Derk Heersink woonde op Klein Essink in Halle. Klein Essink is overigens ook het stamhuis van de familie Klein Essink. Willemina Maas, weduwe van Derk Heersink, hertrouwde namelijk in 1751 met Engbert Lucassen uit Doetinchem. Hun zoon Lucas Klein Essink was de voorvader in de 6e generatie (oud-overgrootvader) van de acteur en presentator Mark Klein Essink. In Halle liggen de boerderijen Obbink en Groot Essink naast elkaar aan de Halseweg in de oude Obbink-Essink Mark.

In Westendorp stond in 1648 boerderij Hersinck, een volle erve met 18 molder (circa 10 ha), nu Tuitstraat 4. Daarnaast stond Klein Heersinck met 8 molder bouwland.

De naamdragers Heersink in Doetinchem, Hummelo en Keppel zijn allen nakomelingen van de Derk Heersink uit Zelhem. Derk zelf was zoon van Geert Heersink en Aaltje Nibbelink op Everink in Halle-Heidenhoek, aan de huidige Brunsveldweg 6, dichtbij de Slangenburg. Boerderij Everink was van 1905 tot 1945 eigendom van de familie Passmann op kasteel Slangenburg. Daarna is het bezit van Staatsbosbeheer. Rond 1700 was heer Diederik van Dort eigenaar van Everinck.

De oudste kinderen van Geert Heersink werden gedoopt als kinderen van Gerrit Jansen, later Everink genoemd. Dat hij gedoopt is als Geert Heersink bleek in 1722 toen hij samen met zijn broer Sweer Heersink moest getuigen voor het gericht van de heerlijkheid Lichtenberg. Ze vertelden dat ze waren geboren op het goed Groot Heersink in Varsseveld. Een paar jaar daarvoor hadden de toenmalige eigenaren van Heersink, Hendrik Jan Colenbrander en richter Hendrik Jan Brusse van Lichtenberg, zonder toestemming grond in gebruik genomen in de buurt van de Landstraat. Jan Asmus had intussen boerderij Heersink gekocht en wilde bij de rechtbank van Lichtenberg zijn recht halen.

In Varsseveld kwam vanaf begin 18e eeuw ook een andere familietak Heersink voor, kinderen van Saaltjen Heersink en Stientjen Hofs op Koers in Westendorp, naast de nakomelingen van Derk Heersink uit Zelhem. In 1710 trouwde te Dinxperlo een Jan Heersinck, zoon van Jan Heersinck uit Varsseveld met Dersken Brunsink. Hij ging wonen op boerderij Brunsink aan de huidige Gelkinkweg in de Dinxperlose Heurne. Jan Heersinck noemde zich later Brunsink, net als zijn kinderen. In 1714 heeft Jan Heersink samen met zijn zwager Harmen Brunsink de boerderij gekocht van de heer van Werth.

Een onderlinge relatie tussen de twee genoemde families loopt waarschijnlijk via Geert Heersink en zijn broer Sweer Heersink die mogelijk de opa is van Saaltjen Heersink op Koers.

Buiten Gelderland komt de naam Heersink ook voor in Twente, in de omgeving van Hardenberg, Heerse en Den Ham. De oudste vermelding dateert uit de buurtschap Rheeze in het kerspel Heerse als op 8 juni 1685 Gerrit Hendrickszoon Heersmink wordt gedoopt.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrika Gesina "Drika" Heersink?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrika Gesina "Drika" Heersink

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrika Gesina Heersink


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Hendrika Gesina "Drika" Heersink



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Geboorte-akte
    2. Rouwkaart
    3. Rouwkaart
    4. Huwelijksakte

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 27 februari 1909 lag tussen -4.3 °C en 0.2 °C en was gemiddeld -2.6 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1909: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,8 miljoen inwoners.
      • 2 januari » President S. Hylkema van de Friese IJsbond zet het licht op groen voor de start van de eerste Elfstedentocht. Van de 48 deelnemers halen er slechts negen de finish van de 200 km lange tocht op dooi-ijs. Winnaar wordt de 24-jarige theologiestudent Minne Hoekstra uit Warga (13 uur en 50 minuten).
      • 2 februari » In de Franse krant Le Figaro publiceert de Italiaanse schrijver Filippo Tommasso Marinetti zijn futuristisch manifest: een loflied op de dynamiek van het machinetijdperk.
      • 8 februari » Een pont die gebruikt wordt om arbeiders over te zetten naar de glasfabriek in Diemen kantelt, waarbij acht mensen verdrinken.
      • 31 maart » Servië accepteert Oostenrijks gezag over Bosnië en Herzegovina.
      • 27 juli » Tweede dag van de Tragische week in Catalonië, een opstand die hardhandig neer wordt geslagen.
      • 29 juli » In Barcelona wordt op bloedige wijze de Tragische week beëindigd, een opstand tegen de mobilisatie van het leger.
    • De temperatuur op 8 oktober 1931 lag tussen 9,5 °C en 15,8 °C en was gemiddeld 12,8 °C. Er was 0.1 mm neerslag gedurende 0.1 uur. Er was 5,2 uur zonneschijn (46%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1931: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,9 miljoen inwoners.
      • 26 januari » In Groningen botst een passagierstrein uit Nieuweschans ter hoogte van de Lodewijkstraat op een rangerende goederentrein. Er vallen drie doden en vijf gewonden.
      • 14 maart » Norberto Conde, Argentijns voetballer († 2014)
      • 11 juli » Opening van het Prater Stadion in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.
      • 21 augustus » Oprichting van de Portugese voetbalclub FC Famalicão.
      • 17 september » RCA brengt zijn eerste grammofoonplaat uit.
      • 14 december » In Utrecht wordt de Nationaal-Socialistische Beweging opgericht door Anton Mussert en Cees van Geelkerken.
    • De temperatuur op 22 februari 1994 lag tussen -7.5 °C en -1.3 °C en was gemiddeld -3.5 °C. Er was 0.5 mm neerslag gedurende 3,0 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • Van maandag 22 augustus 1994 tot maandag 3 augustus 1998 was er in Nederland het kabinet a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Kok_I" class="extern">Kok I met als eerste minister W. Kok (PvdA).
    • In het jaar 1994: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 15,3 miljoen inwoners.
      • 21 april » De eerste ontdekking van een exoplaneet, bekendgemaakt door astronoom Aleksander Wolszczan.
      • 27 april » Wielrenner Graeme Obree verbetert in Bordeaux het bijna één jaar oude werelduurrecord van Chris Boardman (52,270 kilometer) en brengt het op 52,713km.
      • 23 juni » President Nelson Mandela van Zuid-Afrika accepteert een verzoek van de Verenigde Naties om te bemiddelen tussen de strijdende partijen in Angola.
      • 5 augustus » De Nigeriaanse oppositieleider Moshood Abiola weigert de voorwaarden voor zijn vrijlating uit de gevangenis te accepteren.
      • 2 september » Wielrenner Miguel Indurain verbetert in Bordeaux het ruim vier maanden oude werelduurrecord van Graeme Obree (52,713 kilometer) en brengt het op 53,040km.
      • 13 december » VN-militairen maken met behulp van soldaten van het Rwandese regeringsleger een begin met de ontwapening van militante Hutu's in kampen in Zuidwest-Rwanda.
    • De temperatuur op 25 februari 1994 lag tussen -1.1 °C en 3,6 °C en was gemiddeld 0.8 °C. Er was 2,7 uur zonneschijn (26%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • Van maandag 22 augustus 1994 tot maandag 3 augustus 1998 was er in Nederland het kabinet a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Kok_I" class="extern">Kok I met als eerste minister W. Kok (PvdA).
    • In het jaar 1994: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 15,3 miljoen inwoners.
      • 22 februari » De regering van de West-Afrikaanse staat Togo betwist de geldigheid van de uitslag van de twee dagen eerder gehouden tweede ronde van de parlementsverkiezingen in vier districten.
      • 27 april » Wielrenner Graeme Obree verbetert in Bordeaux het bijna één jaar oude werelduurrecord van Chris Boardman (52,270 kilometer) en brengt het op 52,713km.
      • 15 augustus » Ilich Ramírez Sánchez, de terrorist die bekendstaat als "Carlos", wordt gearresteerd.
      • 17 augustus » Generaal Sani Abacha, de sterke man van Nigeria, plaatst de vakbonden onder curatele na wekenlange stakingen voor de vrijlating van Moshood Abiola, de belangrijkste oppositieleider van het West-Afrikaanse land .
      • 6 december » De opstandelingen in de Mexicaanse zuidelijke deelstaat Chiapas dreigen het elf maanden oude bestand te verbreken als de nieuwe gouverneur, Eduardo Robledo, zijn werkzaamheden begint.
      • 26 december » Elitetroepen van de Franse gendarmerie maken op het vliegveld van Marseille een einde aan een in Algiers begonnen kaping van een Airbus van Air France met 170 inzittenden. Vier Algerijnse kapers worden gedood.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Heersink

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Heersink.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Heersink.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Heersink (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Arjan Wisman, "Kwartierstaat Jan Herman Wisman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-jan-herman-wisman/I2049.php : benaderd 5 mei 2024), "Hendrika Gesina "Drika" Heersink (1909-1994)".