Kwartierstaat Henriëtte Gijsbertha de Beer » Folpert II Heer van der Lecke (± 1190-1249)

Persoonlijke gegevens Folpert II Heer van der Lecke 

  • Hij is geboren rond 1190.
  • Vermelding.
    Folpert II Heer van de Lecke, Ridder (1233), heer van de Leck (1219-1247).

    Heer van de Lek 1219-1247, ridder; krijgt in 1228 de pacht van de tol te Smitshuizen van het kapittel van St. Marie en sluit daarover een verdrag, geeft in 1241 tolvrijheid aan de Duitse Orde en met zijn zoon Hendrik schenkt hij hun 50 pond.

    Eerste huwelijk: ca 1218 Othilde van Smitshuisen, † 1233.
    Geboorte van kind: ca. 1220 # Hendrik I van der Leck,† < 3 november 1271.

    Tweede huwelijk 17-10-1236 met Margaretha van Cuijk, geb 1207, Dochter van Albert van Cuijck en Hadewig van Merum.
    Geboorte van Kind; Ermgaert van der Leck, geb ca.1237 - ovl 1306, getrouwd ca.1260 met Hendrik I Heer van Naaldwijk.
  • Hij is overleden op 9 augustus 1249.
  • Hij is begraven in Zennewijnen, Tiel.
  • Een kind van Giselbert Heer van der Lecke en N.N Dirksdr van Voorne
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 29 november 2019.

Gezin van Folpert II Heer van der Lecke

(1) Hij is getrouwd met Othilde van Smitshuisen.

Zij zijn getrouwd rond 1215.


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Margaretha van Cuijck.

Zij zijn getrouwd op 17 oktober 1236.


Kind(eren):

  1. Ermgaert van der Lecke  ± 1237-1306 


Notities over Folpert II Heer van der Lecke

Van der Lecke (tot 1342)
De eerste heren van de Lek waren leden van de familie Van der Lecke. De eerste vermelding van een leenman van deze familie betreft ene Folpert van der Leck[e] in 1167 en 1168. Na hem zouden nog vijf leden van deze familie het bestuur over de heerlijkheid voeren. Na het overlijden van Hendrik van der Leck in 1342 komt er een eind aan het tijdperk Van der Leck. De heerlijkheid viel toe aan Willem IV graaf van Holland.

Van Polanen (1342-1403)
In 1342 verkocht Willem IV de heerlijkheid van de Lek aan Jan II van Polanen" sindsdien heer van der Leck en van Breda. Vanwege zijn partijkeuze voor de Hoeken tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten werd hij verbannen en kreeg de heerlijkheid in 1351 een andere heer, Jan van Culemborg (1351-1377).
Na zijn verbanning keerde Jan van Polanen terug en verkreeg in 1356 ook weer de heerlijkheid van der Lek in zijn bezit. Het tijdperk van de Van Polanens duurde relatief kort. Na het huwelijk van zijn kleindochter Johanna van Polanen in 1403 met Engelbrecht van Nassau kwam de heerlijkheid in handen van leden van de familie Van Nassau. De sporen van de Van Polanens zijn echter bewaard gebleven in de gemeentewapens van Krimpen aan den IJssel, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk en Ouderkerk aan den IJssel: drie zwarte halve manen op een zilveren schild.

Nassau en Van Nassau la Lecq (1403-1722).
Na Engelbert van Nassau zouden nog tien leden van dit geslacht de heerlijkheid Van der Lek bezitten. In de loop van de 16e eeuw kwam de heerlijkheid via René van Chalon, prins van Oranje, in het bezit van Willem I, prins van Oranje. Zijn zoon prins Maurits schonk de heerlijkheid aan zijn natuurlijke zoon Willem, voortgekomen uit Maurits' relatie met Margaretha van Mechelen.
In de periode van de Nassaus was er sprake van een scheiding van rechten. Engelbrecht van Nassau verkocht het vruchtgebruik en de lage jurisdictie aan Albrecht van Naaldwijk.

De hoge jurisdictie bleef wel in handen van de Nassaus. In de loop van de 16 en de 17e eeuw kochten de Nassaus deze rechten weer terug. In 1613 werd Krimpen aan den IJssel als laatste weer teruggekocht door prins Maurits. De heerlijkheid van der Lek was weer een geheel, maar omvatte nu uitsluitend het gebied in de Krimpenerwaard en een strook land ter weerszijden van de Lek. De vroegere delen van de heerlijkheid in de Alblasserwaard behoorden niet meer tot de heerlijkheid.

De laatste Nassau als heer van de Lek, Maurits Lodewijk van Nassau, een achterkleinzoon van prins Maurits, kwam in grote financiële problemen. Hij was gedwongen diverse van zijn bezittingen te verkopen, ook de heerlijkheid van de Lek. In 1722 vond er een executoriale verkoop plaats en werd de heerlijkheid opgesplitst in diverse delen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Folpert II Heer van der Lecke?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Folpert II Heer van der Lecke

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Folpert II Heer van der Lecke

Folpert II Heer van der Lecke
± 1190-1249

(1) ± 1215
(2) 1236

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Folpert II Heer van der Lecke


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Henriëtte Gijsbertha de Beer, "Kwartierstaat Henriëtte Gijsbertha de Beer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-henriette-gijsbertha-de-beer/I29067.php : benaderd 14 mei 2024), "Folpert II Heer van der Lecke (± 1190-1249)".