Kwartierstaat van Germano Leonardo de Geus » Pippijn van Herstal (± 635-714)

Persoonlijke gegevens Pippijn van Herstal 

Bron 1
  • Alternatieve namen: Pippijn II, Pippijn de Middelste
  • Hij is geboren rond 635.
  • Titel: hofmeier
  • Titel: hertog
  • Beroep: hofmeijer.
  • Hij is overleden op 16 december 714 in Jupille aan de Maas.
  • Een kind van Ansegisel van Austrasië en Begga van Landen

Gezin van Pippijn van Herstal

Hij is getrouwd met Plectrudis ?.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Karel Martel  ± 689-741 


Notities over Pippijn van Herstal

PIPPIJN II, later bijgenaamd de Middelste of van Herstal (gest. Jupille a.d. Maas, 16 dec. 714), Frankisch hofmeier, was een zoon van Ansegisel en van Begga en kleinzoon van Arnulf en van Pippijn I. Bij de dood van de Austrasische koning Dagobert II (679) werd hij de machtigste persoonlijkheid in het oostelijk rijk, waar hij als hertog gezag uitoefende. Hij raakte in oorlog met Neustrië, versloeg in 687 te Tertry koning en hofmeier, herstelde de eenheid van het Frankische Rijk onder een enkele Merovingische koning, maar bewaarde in feite de macht voor zich. Hij verbleef in het oosten en vertrouwde de hogere politieke en kerkelijke functies in het westen aan zijn partijgangers uit de Austrasische aristocratie toe. Aldus vestigde hij de hegemonie van de oostelijke, hoofdzakelijk Germaanse gebieden over de andere gedeelten van het Frankische Rijk. Hij kon niet beletten dat de hertogen van Beieren en van Aquitanië zich in feite als onafhankelijke vorsten gedroegen. In het noorden ondernam hij de verovering van Friesland en slaagde erin dit gewest tot aan de Rijn te onderwerpen. Utrecht werd bezet en van daaruit ondernam de Angelsaksische missionaris Willibrord onder bescherming van Pippijn de bekering van de Friezen tot het christendom. Samen met zijn vrouw, Plectrudis, verleende Pippijn zijn medewerking tot het stichten van de abdijen Echternach en Saint-Hubert. Na zijn dood onderging het Frankische Rijk een zware crisis. Het werd gered door Karel Martel, een onwettige zoon van Pippijn en diens bijzit Alpaïs.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pippijn van Herstal?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pippijn van Herstal

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Pippijn van Herstal

Begga van Landen
± 610-± 693

Pippijn van Herstal
± 635-714


Plectrudis ?
± 648-> 717

Karel Martel
± 689-741

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Pippijn van Herstal



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Microsoft ® Encarta ® Encyclopedia 2002

    Over de familienaam Van Herstal


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Lucas van Heeren, "Kwartierstaat van Germano Leonardo de Geus", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-germano-leonardo-de-geus/I736.php : benaderd 24 mei 2024), "Pippijn van Herstal (± 635-714)".