Kwartierstaat Freark Jongma » Tjitske Meyes Rijpkema (1762-1826)

Persoonlijke gegevens Tjitske Meyes Rijpkema 


Gezin van Tjitske Meyes Rijpkema


Notities over Tjitske Meyes Rijpkema

Notities Geneanet:
Tjitske en Froukje laten hun kinderen in Joure dopen en zijn dus naar alle waarschijnlijkheid eerst in Goïngaryp blijven wonen, op de ouderlijke boerderij van Tjtiske. In 1799 verhuizen ze naar St. Nicolaasga, waar ze dan zelf een boerderij huren van jonkheer van Eijsinga.
Hiertoe in 1811 verplicht door Napoleon - Friesland is dan een departement van Frankrijk - neemt hij voor zichzelf, zijn kinderen en kleinkinderen de familienaam Rypkema aan. Ook zijn broers, neven en achterneven, allen nazaten van Klaas Gerrits, nemen deze naam. Ze is afgeleid van de plaatsnaam Akmaryp, waar tjitskes overgrootvader Klaas Gerrits zich na zijn huwelijk vestigde en waar hij ontvanger en dorpsrechter was. De familienaam werd al eerder gebruikt door Riemer, zoon uit het eerste huwelijk van Klaas.
In het vroege voorjaar van 1825 vonden er in Friesland grote overstromingen plaats. De zuidelijke helft van de provincie kwam nagenoeg geheel onder water te staan en er was grote schade aan dijken, huizen en landerijen. Ongetwijfeld zal ook Tjitske overlast hebben gehad, hoewel het op de wat hoger gelegen zandgronden van St. Nicolaasga wat minder ernstig geweest zijn.
Minstens zo groot was de ramp die daarop het volgende jaar uitbrak: de cholera. Met name in de maanden augustus en september 1826 eiste deze ziekte een hoge tol, alleen al in Doniawerstal bezweken in de maand augustus 92 mensen. Hoogswaarschijnlijk is ook Tjitske slachtoffer geworden van deze epidemie.
Naamsaanneming 1811 Langweer
Kinderen: Meije 25, Epke 24, Pieter 21, Johannes 16, Hijlkje 20, Grietje 14.
Kleinkinderen: (v. Meije) Tjitske?, Janke?
Ingeschreven: Tjitske Meyes Rypkema, wonende te St. Nicolaasga.
Memorie van successie inschrijving Lemmer.
Er behoorde onroerend goed tot de nalatenschap.
Boer; vader van Meye, idem Doniaga, Hielkje (wed. Pieter Lodewijks Zwart), boerin, Epke, winkelier, Pieter, boer, Johannes, koopman en Grietje Tietskes Rypkema (vrouw van Jakobus Reiders Groenendal, slager).
Overledene: Tietske Meyes Rypkema, wonende te St. Nicolaasga, overleden op 23-08-1826

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Tjitske Meyes Rijpkema?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 30 augustus 1826 lag rond de 27,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1826: Bron: Wikipedia
    • 6 juni » Oprichting van de kristalfabriek van Val-Saint-Lambert.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Rijpkema

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Rijpkema.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Rijpkema.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Rijpkema (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Wil Jongma, "Kwartierstaat Freark Jongma", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-freark-jongma/I10475.php : benaderd 27 mei 2024), "Tjitske Meyes Rijpkema (1762-1826)".