Kwartierstaat en stamreeksen 'van Ooik' + 'van Leuverden' + 'Kruimer' » Marinus van der Horst (1772-1846)

Persoonlijke gegevens Marinus van der Horst 


Gezin van Marinus van der Horst

Hij is getrouwd met Maria Waldek.

Zij zijn getrouwd op 12 juni 1795 te Breda, hij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Gerrit van der Horst  ± 1795-> 1797
  2. Carel Horst  1799-1872
  3. Marinus van der Horst  1801-< 1809
  4. Hendrik van der Horst  1802-1877 
  5. Maria van der Horst  1807-????
  6. Johannes van der Horst  ± 1810-1812


Notities over Marinus van der Horst

Antonie van Ooik: "Vader en zoon ’Van der Horst’, militairen in roerige tijden.", Soesterberg 2014.
Antonie van Ooik: "Kwartierstaat van Antonie van Ooik.", revisie 2, Soesterberg 2018.

1772
2 augustus. Marinus wordt in de Nederduits-gereformeerde kerk van Arnhem gedoopt.
1789
12 maart. Als hij bijna 17 jaar is, engageert Marinus zich bij de Compagnie Artillerie van capitein Ama. Bijzonderheden over hem zijn later vastgelegd in het Stamboek Regiment Koninklijke Artillerie te Doetinchem. (ARA, oorlog voor 1813, inv. nr. 55)
1792
januari. Marinus wordt ingedeeld bij het eerste Bataljon Artillerie, dat in garnizoen is gelegerd te Breda, en wordt op 12 mei 1793 bevordert tot korporaal.
1794
Marinus neemt deel aan de veldtocht in Brabant tegen de Fransen. Tijdens een gevechtshandeling heeft hij ”in het regterbeen een wond door een geweerkogel bekomen”. Terug in Breda wordt hij bij het 4e Bataljon Artillerie geplaatst en krijgt hij op 11 juni 1795 de functie van foerier
1795
12 juni. De jonge man Marinus van der Horst, die korporaal foerier bij het eerste bataljon artilleristen is, trouwt in de Grote Kerk van zijn garnizoensplaats Breda met de Rooms-katholieke Maria Waldek, die ook in Breda woont. Ze waren op 28 mei in ondertrouw gegaan.
1796
5 september. Marinus wordt bombardier en als op 28 juli 1797 een lijst van kinderen van het mannelijk geslacht wordt opgesteld die zich bevinden bij het eerste Bataljon Artillerie, in garnizoen te Breda, is één van de kinderen Gerrit, de 1½ jarige zoon van Marinus.
1797
Marinus is met zijn gezin van in Vlissingen ondergebracht als hij met het bataljon naar Texel gedirigeerd wordt om vandaar naar Ierland te gaan om daar een front tegen de Engelsen te vormen. Van de uitvoering van de grootscheeps opgezette Franse expeditie komt door ongunstige weersomstandigheden en gebrek aan coördinatie uiteindelijk niets terecht. In juli waren de troepen ingescheept, maar in september gaan ze weer van boord.
Na de ontscheping keert Marinus weer teruggekeerd naar Walcheren waar hij met zijn gezin wordt ingekwartierd in Westkapelle.
1799
1 april. Terug in Breda wordt de 27-jarige Marinus van der Horst, met de eerste bombardier Hendrik Jansen en nog zes artilleristen, samengebracht onder leiding van kapitein J.G. Michail daarmee de vierde compagnie vormend van het eerste Bataljon Artillerie.
27 augustus. Tussen Callantsoog en Huisduinen landt een Engels-Russische invasiemacht van 32 000 man, die toeneemt tot 35 000 na versterkingen op 13 en 16 september. De Franse opperbevelhebber, generaal Brune, laat ter versterking van de verdediging meer Franse en Bataafse eenheden oprukken naar Noord-Holland. Hierbij is ook de artillerie compagnie waar korporaal Marinus van der Horst dient.
18 oktober. Nadat de invasiemacht is teruggedrongen tekent de bevelhebber, de Hertog van York, de overgave onder de voorwaarde van een vrije aftocht in ruil voor het onbeschadigd achterlaten van de vestingwerken bij Den Helder. Marinus wordt vervolgens met zijn gezin te Alkmaar ingekwartierd
1802
Marinus wordt gelegerd in het Loevestein en wordt binnen het fort met zijn gezin ondergebracht in één van de barakken. De barakken van het fort worden bewoond door een detachement infanteristen, een aantal kanonniers en enkele burgers waaronder een predikant
1807
12 april. De sergeant Marinus wordt overgeplaatst naar Vlissingen waar hij op 30 juli bij het 3e bataljon Artillerie geplaatst wordt.
1808
1 september. Bij reorganisatie van het leger wordt Marinus sergeant bij het Regiment Koninklijke Artillerie te Doetinchem. Zijn signalement wordt opgenomen en luidt: lengte 5 voet 9 duim 2 streek, lang en glad aangezicht, smal voorhoofd, brede kin, middelmatige neus en mond, bruin haar en bruine ogen.
1809
29 juli. Een Engels leger is in Walcheren geland en belegert Vlissingen, dat zwaar gebombardeerd wordt en in Britse handen valt. Bij de daaropvolgende gevechten raakt Marinus gewond aan het linkerbeen door een houwitser.
1811
22 september. Nadat het Hollandse leger bij de Franse armee was ingedeeld, wordt de 39-jarige Marinus bij de 10e Compagnie Artillerie Veteranen geplaatst.
1814
10 augustus. Marinus, die inmiddels bevorderd is tot sergeant-majoor, wordt bij de hernieuwde formatie van het leger, geplaatst bij de 5e Compagnie van het Garnisoens Bataljon nr.34 te Coevorden. In 1817 wordt de compagnie verplaatst, deels naar Loevestein en deels naar Nijmegen. (Stamboek Garnisoensbataljon nr.34, 5e compagnie en 4e compagnie)
1819
1 juli. Marinus, die met zijn gezin in Nijmegen woont, gaat over van de 5e naar de 4e compagnie van het Garnisoens Bataljon en komt vervolgens in Arnhem terecht.
1822
26 juli. Hij verlaat het leger met gagement en gaat met zijn gezin naar Nijmegen, waar ze op Bloemerstraat 162 gaan wonen. Ten tijde van de volkstelling in 1829 wonen Marinus en Maria er alleen met hun zoon Jan Hendrik.
1846
3 oktober. Marinus, die jaren daarvoor met zijn vrouw naar Hertogsteeg 116 was verhuisd, overlijdt op 74-jarige leeftijd. Zijn weduwe blijft er wonen tot ze een paar jaar later op 86-jarige leeftijd sterft.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Marinus van der Horst?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Marinus van der Horst

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Marinus van der Horst


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 1 april 1772 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bijzondere weersverschijnselen: ijs. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1772: Bron: Wikipedia
      • 14 januari » De Groot Meester Nationaal van d'aloude en Zeer Eerwaarde Maatschappij der Vrije en Aengenomen Metzelaers, in de Republieq der Verenigde Nederlanden, ressort van de Generaliteit en onderhorige Volksplantingen verleent de loge L'Union Provinciale, gevestigd in Groningen (stad) haar constitutiebrief. De vrijmetselaars worden in Noord-Nederland actief.
      • 8 juni » Zaligverklaring van Paolo Burali d'Arezzo, Italiaans kardinaal-aartsbisschop van Napels.
      • 1 november » Antoine Lavoisier publiceert zijn ontdekking dat fosfor en zwavel bij verwarming "in massa toenemen".
    • De temperatuur op 2 augustus 1772 lag rond de 19,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: regen omtrent helder. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1772: Bron: Wikipedia
      • 14 januari » De Groot Meester Nationaal van d'aloude en Zeer Eerwaarde Maatschappij der Vrije en Aengenomen Metzelaers, in de Republieq der Verenigde Nederlanden, ressort van de Generaliteit en onderhorige Volksplantingen verleent de loge L'Union Provinciale, gevestigd in Groningen (stad) haar constitutiebrief. De vrijmetselaars worden in Noord-Nederland actief.
      • 8 juni » Zaligverklaring van Paolo Burali d'Arezzo, Italiaans kardinaal-aartsbisschop van Napels.
      • 1 november » Antoine Lavoisier publiceert zijn ontdekking dat fosfor en zwavel bij verwarming "in massa toenemen".
    • De temperatuur op 12 juni 1795 lag rond de 13,0 °C. Er was 44 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het noorden. Typering van het weer: betrokken mist. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1795: Bron: Wikipedia
      • 19 januari » De Bataafse Republiek uitgeroepen.
      • 6 maart » Afschaffing galgenvelden en galgenbergen in Holland.
      • 7 augustus » Nederland verliest Kaap de Goede Hoop aan de Engelsen in de Slag om Muizenberg.
      • 24 oktober » Polen wordt verdeeld tussen Oostenrijk, Pruisen en Rusland tijdens de Poolse Delingen.
      • 13 december » Een meteoriet treft Wold Newton in het Engelse Yorkshire. Later zal de sciencefictionschrijver Philip José Farmer deze gebeurtenis gebruiken als basis voor zijn Wold Newton family-verhalen.
    • De temperatuur op 3 oktober 1846 lag rond de 18,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken nevel. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1846: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
      • 3 april » Oprichting van het Apostolisch vicariaat Centraal-Afrika.
      • 24 april » Begin van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog.
      • 21 juni » Kroning van Paus Pius IX in Rome.
      • 31 oktober » Goedkeuring van de bouw van de spoorlijn Oravița - Baziaș
      • 21 november » Oliver Wendell Holmes, Sr. introduceert de term anesthesie.
      • 28 december » Iowa ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 29e staat.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van der Horst


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    A. van Ooik, "Kwartierstaat en stamreeksen 'van Ooik' + 'van Leuverden' + 'Kruimer'", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-en-stamreeksen-van-ooik-van-leuverden-kruimer/I6044.php : benaderd 30 april 2024), "Marinus van der Horst (1772-1846)".