Kwartierstaat Cramer » Evert Jan ten Ham (1832-1891)

Persoonlijke gegevens Evert Jan ten Ham 


Gezin van Evert Jan ten Ham

Hij is getrouwd met Mietje Roskam.

Zij zijn getrouwd op 19 april 1862 te Ede, Gld, hij was toen 30 jaar oudEde.

CHAN12 Oct 2002

Kind(eren):

  1. Hendrik ten Ham  1866-1936 


Notities over Evert Jan ten Ham

Evert Jan ten Ham was de maker van het wapenboek

Inleiding
In het Gemeentearchief van Barneveld bevindt zich een wapenboek bestaande uit 138 pagina's met op pagina 45 de volgende notitie:

De wapens in dit boek zijn gemaakt door mijn grootvader E. ten Ham ± in de jaren 1850-1865. Mijn grootvader was een kundig schilder, een prima huis en rijtuigschilder.
De wapens zijn allemaal bij een kaarsje gemaakt in de avonduren.

W. ten Ham, Nieuwstraat 40, Barneveld.

In dit wapenboek vinden wij weinig gegevens over het ontstaan. Achterin zijn in potlood uitgevoerde kladtekeningen waarbij de kleuren met woorden zijn aangeduid. Bij enkele wapentekeningen vinden wij een opmerking: Goedgekeurd. Dit zou er op kunnen duiden dat ten Ham wapens natekende, maar alvorens de kleurentekening te maken de kladtekening aan een deskundige liet zien, die dan zijn/haar goedkeuring aan de (laatste) kladtekening gaf. Hierna zal ten Ham dan een nettekening hebben gemaakt. Ik weet niet wie de deskundige is geweest, die de kladtekeningen controleerde. Hetzelfde geldt voor de bron(nen) van de wapentekeningen. Maar het is aannemelijk dat deze laatste wellicht heraldisch boeken bezat, waaruit wapens werden gecopiëerd. Op een aantal bladzijden vinden wij wapenbeschrijvingen, waarvan de meeste zijn doorgehaald (zie beneden).

Het wapenboek zelf behoeft restauratie, waarbij de genummerde pagina's op volgorde gelegd moeten worden. We vinden bijvoorbeeld de volgorde pag. 8 - 13-14-ongenummerd-9-10-15. De twee pagina's 36 zullen 36a en 36b genoemd kunnen worden. Na pagina 40 komen ongenummerde pagina's met 12 kleine wapens per pagina. Daarna komt pagina 46. Verder zijn sommige losse, maar wel genummerde pagina's op willekeurige plaatsen gelegd. Daarnaast ontbreken enkele pagina's. Eén hiervan is duidelijk uitgesneden, terwijl de andere misschien verloren zijn gegaan, omdat vooral het voorste gedeelte van het boek uiteen ligt.

Het wapenboek bestaat uit 33 hele-pagina tekeningen, waarbij helmkleden, helmtekens, schildhouders geschilderd zijn, en 5 pagina's waarop per pagina 12 schildjes te vinden zijn, nu alleen het schild, de wrong en het helmteken. Uit het feit dat er groepen zijn waarbij veelal de namen van de wapenvoerende families in alfabetische volgorde zijn geplaatst, kan duiden op het gebruik van meerdere bronnen.

Soms lijkt het erop dat hij in verschillende perioden heeft geschilderd. We vinden dan achter elkaar wapens die met behulp van (getekende) zelen aan de helmen hangen. Ook vinden wij enkele wapens waarvan de helm schuinrechts gewend is.

Sommige namen zijn volledig, dat wil zeggen dat ook van of van de worden bijgeschreven. Bij andere namen laat men deze voorvoegsels weg. Zo is het bijvoorbeeld Stepraedt en niet van Stepraedt.

De schilder heeft zwart veelal als donkergrijs afgebeeld en zilver meestal als wit, maar soms als licht grijs. Blauw komt ook als zwart-blauw voor. Verder zijn enige wapens niet volledig gekleurd, bijvoorbeeld de sokkel of het helmteken is alleen in potloodschets aanwezig, terwijl het schild is ingekleurd.

Wapenbeschrijvingen
Beschrijvingen ontbreken. Deze werden door mij als volgt gegeven. Hierbij gebruikte ik de verkortingen: Ar = arabesk, Hk = helmkleed, Hs = hartschild, Ht = helmteken, Sd: schilddekking, Sh = schildhouder(s), Wr = wrong. Wanneer een kroon aanwezig is betekent bijv. 3b = drie bladeren/fleurons, en 2/1p 2 parels, en 2/3parels: 2 drieparels, of zoals Houck het beschrijft: drie klavergewijse parels.

Bij de beschrijving van de kleuren het helmkleed is de volgorde: buitenkant en vervolgens binnenkant (voering). In enkele wapens hebben de buitenzijde en de binnenzijde dezelfde kleur.

Zie voor afbeeldingen met hun beschrijving: http://www.beeldbankbarneveld.nl

---------------------

http://www.beeldbankbarneveld.nl/atlantis/?application=tha&database=tha&service=result&templatename=result-template.htm&aantal_per_pagina=9&query=&vanaf=0&sessienummer=2980.46000000&aantal_per_pagina=9&relatienr=0&zoekvraag_opnieuw=1&highlight=on

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Evert Jan ten Ham?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Evert Jan ten Ham

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Evert Jan ten Ham

Evert Jan ten Ham
1832-1891

1862

Mietje Roskam
1838-1915


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 18 januari 1832 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken windstil. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1832: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
      • 29 januari » Het nog steeds bestaande tijdschrift de Militaire Spectator wordt opgericht.
      • 12 mei » In het Teatro della Canobbiana, te Milaan, gaat de opera L'elisir d'amore (Het liefdeselixer) van de Italiaanse componist Gaetano Donizetti in première.
      • 5 juni » De Belgische frank ziet het daglicht. In die tijd ging het om een zilveren muntstuk van 5 gram met 9/10 fijn metaal.
      • 2 augustus » 1300 militairen in Illinois verslaan de Sac- en Fox-indianen. Dit is het einde van de Black Hawk Oorlog.
      • 2 augustus » Blanken decimeren het aantal indianen tijdens de slag bij Bad Axe River, Wisconsin.
      • 28 december » John Calhoun is de eerste vicepresident van de Verenigde Staten die aftreedt.
    • De temperatuur op 19 april 1862 lag rond de 14,0 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De winddruk was 16 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 64%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 14 maart 1861 tot 31 januari 1862 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Loudon met als eerste ministers Mr. J.P.P. baron Van Zuijlen van Nijevelt (conservatief-liberaal) en Mr. J. Loudon (liberaal).
    • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1862: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 3 januari » Slag bij Cockpit Point in Prince William County, Virginia (Amerikaanse Burgeroorlog).
      • 1 juli » Huwelijk van prins Lodewijk van Hessen-Darmstadt en prinses Alice van het Verenigd Koninkrijk op het eiland Wight.
      • 1 juli » Stichting van de Russische Staatsbibliotheek in Moskou.
      • 10 juli » Canonisatie van de HH. Paulus Miki en gezellen ("de 26 martelaren van Nagasaki").
      • 9 augustus » Première van de opera Béatrice et Bénédict van Hector Berlioz in Baden-Baden.
      • 23 oktober » Troonsafstand van koning Otto I van Griekenland
    • De temperatuur op 31 december 1891 lag rond de 9,7 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De winddruk was 27 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 95%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
    • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
    • In het jaar 1891: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 10 maart » Almon Strowger verkrijgt patent op de automatische telefooncentrale.
      • 1 mei » Bij een schietpartij in Fourmies wordt een manifestatie ten voordele van de achturige werkdag bloedig neergeslagen. Er vallen negen doden en 35 gewonden.
      • 21 augustus » In Nederland treedt het kabinet-Van Tienhoven aan, als opvolger van kabinet-Mackay.
      • 9 oktober » De première van het requiem van de Tsjechische componist Antonín Dvořák vindt plaats in Birmingham, Verenigd Koninkrijk .
      • 3 november » De Gazet van Antwerpen publiceert haar allereerste uitgave.
      • 5 november » Marie Curie wordt aangesteld als docente fysica aan de Sorbonne – de eerste vrouw die ooit die positie bekleedde.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Ten Ham

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Ten Ham.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Ten Ham.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Ten Ham (onder)zoekt.

    De publicatie Kwartierstaat Cramer is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jaap Cramer, "Kwartierstaat Cramer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-cramer/I0244.php : benaderd 27 april 2024), "Evert Jan ten Ham (1832-1891)".