Kwartierstaat Breukel-de Hoog » Stephanus Josephus Hendrikus "Steef" Breukel (1812-1907)

Persoonlijke gegevens Stephanus Josephus Hendrikus "Steef" Breukel 


Gezin van Stephanus Josephus Hendrikus "Steef" Breukel

(1) Hij is getrouwd met Sophia Maria de Hoog.

Zij zijn op 30 januari 1835 te Rotterdam in ondertrouw gegaan.Bron 4

Zij zijn getrouwd op 11 februari 1835 te Rotterdam, hij was toen 22 jaar oud.Bron 5


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Cornelia Sophia Christina de Hoog.

Zij zijn getrouwd op 3 oktober 1838 te Rotterdam, hij was toen 26 jaar oud.Bron 6


Kind(eren):



(3) Hij is getrouwd met Maria Sophia Johanna de Hoog.

Zij zijn getrouwd op 30 juli 1853 te Avereest, hij was toen 41 jaar oud.Bron 7


Kind(eren):



Notities over Stephanus Josephus Hendrikus "Steef" Breukel

Hij wordt ingeschreven in 1830 voor de Nationale Militie. Lengte 1 el, 7 palmen, 7 duimen, 8 strepen. Aangezicht langwerpig, voorhoofd rond, ogen blauw, neus spits, mond klein, kin rond, haar blond, wenkbrauwen idem. Hij is schrijnwerker, zijn moeder tapster.
Op 19 april 1834 krijgt hij van het Teekengenootschap de grote zilveren erepenning in de bouwkunde.
Bij zijn eerste huwelijk blijkt hij juist voor een jaar vrijgesteld te zijn van de nationale militie wegens "ligchaamsgebreken" (lichting 1834, nommer 172). Zijn signalement luidde: lengte 1 el, 7 palm, 7 duim, 0 streep; aangezigt ovaal; voorhoofd rond; oogen blaauw; neus ordinair; mond idem; kin rond; haar & wenkbraauwen blond; merkbare teekenen -.
Op 20-9-1836 zet hij een advertentie in de Rotterdamsche courant dat hij zich in de wintermaanden 2 dagen per week zal onledig houden met onderwijs in de bouwkunde. Op 22-9-1838 is dit uitgebreid tot de vakken der bouw- en doorzigtkunde. In 1845 beginnen de lessen op 6 oktober. Hij woont dan niet meer op de Binnenweg, S, 158, maar op de Steiger, G, 163.
Steef Breukel werkte eerst een paar jaar als timmerman bij een aannemer, waarna hij aanmonsterde op de grote vaart. Dat beviel slecht en hij werd technisch tekenaar op een architectenbureau in Rotterdam.
Op 18-12-1845 kwam hij in dienst van de provincie Overijssel als hoofdopzichter van de Dedemsvaart, die totaal in verval was geraakt. Hij begon met f 700,= per jaar met het bruggeld. Zijn ambtswoning was een huis van twee verdiepingen met een pannen dak van 19,62 meter lang en 11,68 meter breed. Het werd twee maal uitgebreid, en het stond tegenover de Balkbrug aan de noordkant. Na zijn pensionering mocht hij er blijven wonen. Wel kreeg hij nog de verplichting om een knecht in dienst te nemen voor de bediening van de brug. In korte tijd wist hij het herstel te bereiken, waarna onder zijn toezicht de Lutter-Hoofdwijk werd gegraven. Zijn belangrijkste vervoermiddel was het paard.
In raadsstuk nr 630 van 26-7-1854 van de gemeenteraad van Dedemsvaart wordt een voorstel behandeld voor een gratificatie aan S.J.H. Breukel.
In raadsstuk nr 1517 van 1-9-1857 worden de geloofsbrieven van o.a. raadslid Breukel onderzocht.
Voor zijn verdiensten ontving hij in 1895 bij het 50-jarig jubileum als hoofdopzichter de eremedaille van Oranje Nassau. Hij was een grote steun voor de pastoors van de Ommerschans, waar hij vlak bij woonde. Hij was "Roomsch in merg en been" en werd bij zijn 50-jarig huwelijk in 1903 begiftigd met het erekruis Pro Ecclesia et Pontifice.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Stephanus Josephus Hendrikus "Steef" Breukel?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Stephanus Josephus Hendrikus "Steef" Breukel

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Stephanus Josephus Hendrikus "Steef" Breukel



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. GA Rotterdam BS A 180
    In het jaar eenduizend agthonderd en twaalf den vijfden dag van de maand mey des middags ten twaalf uur is voor ons adjunct maire gedelegeerde officier van den burgerlijken staat der gemeente van Rotterdam canton Rotterdam departement der Monden van de Maes gecompareerd Stephanus Breukel junior oud drie en twintig jaren, commis de bureau wonende aan den Visscherdijk D 129/72 binnen deze stad welke ons een kind van t manlijk geslacht heeft voorgesteld den tweeden dezer des namiddags ten half een uur uit hem declarant en Helena Strengnaarts, deszelfs huisvrouw geboren - en aan twelk hij verklaard heeft den voornaam Stephanus Josephus Hendrikus te willen geven. De gemelde verklaring en voorstelling is geschied in tegenwoordigheid van Stephanus Breukel, oud drie en vijftig jaren, winkelier, wonende in de Zandstraat E 444/411 en van Anthonie Jacobus van Goudoever, oud zeven en twintig jaren, kamerbehangersknegt, wonende aan de Meent H 220. En hebben de vader en getuigen deze acte van geboorte, na dat hun dezelve was voorgelezen nevens ons getekend. Gevers Deijnoot, S. Breukel junior, S. Breukel, A.J. van Goudoever.
  2. BS Avereest, akte 3
    overleden Stephanus Josephus Hendrikus Breukel, oud 94 jr, zonder beroep, geboren te Rotterdam en wonende te Avereest, echtgenoot van Maria Sophia Johanna de Hoog, zoon van Stephanus Breukel en van Helena Strengnaarts, in het huis wijk I nr 10.
  3. www.bonmama.nl
    graf nr 510-056 grafsteen: hier rust de heer Stephanus Jos. H. Breukel geb. te Rotterdam 2 mei 1812 overl te Balkbrug 8 jan 1907 R.I.P.
  4. Rotterdamsche courant 31-1-1835
  5. GA Rotterdam BS, akte 53
    Stephanus Josephus Hendrikus Breukel, 22 jr, timmerman wonende Wijnstraat, minderjarige zoon van wijle Stephanus Breukel Jr en van wijle Helena Hendrika Strengnaarts, gehuwd met Sophia Maria de Hoog, 25 jr, wonende Steiger, meerderjarige dochter van wijle Mattheus de Hoog en Maria van Vueren, broodbakster; getuigen Petrus Hendrikus Strengnarts, 42 jr, boekhouder, oom, Hendrikus Johannes Bakx, 44 jr, koopman, Bastiaan de Hoog, 62 jr, scheepsbouwmeester, Johannes Waltherus Bakx, 26 jr.
    Bijlagen:
    1. geboortebewijs Stephanus Josephus Hendrikus Breukel op 2-5-1812 te Rotterdam, zoon van Stephanus Breukel junior en Helena Strengnaarts.
    2. bewijs van uitstel van oproeping voor de nationale militie voor een jaar dd 14-1-1835 wegens ligchaamsgebreken (lichting 1834 nr 172).
    3. bewijs van overlijden dd 8-1-1826 van Stephanus Breukel Jr. echtgenoot van Helena Hendrika Strengnarts, zoon van wijlen Stephanus Breukel en van wijlen Johanna van der Hengst.
    4. bewijs van overlijden dd 2-12-1833 van Helena Hendrika Strengnarts, weduwe van Stephanus Breukel, dochter van wijlen Hendrik Anthonius Strengnarts en van wijlen Maria Elizabeth Hoffnaes.
    5. doopbewijs dd 23-7-1809 te Rotterdam (RK de Steiger) van Sophia Maria dochter van Mattheus de Hoog en van Maria van Vueren.
    6. bewijs van overlijden dd 29-5-1832 van Matthijs de Hoog echtgenoot van Maria van Vueren.
  6. GA Rotterdam BS 1838B folio 196, akte 459
    Stephanus Josephus Hendrikus Breukel, 26 jr, Mr timmerman, wonende Wijnstraat binnen dese stad, weduwenaar van Sophia Maria de Hoog, meerderjarige zoon van wijlen Stephanus Breukel en mede wijlen Helena Strengnarts, & Cornelia Sophia Christina de Hoog, 19 jr, particuliere minderjarige dochter van wijlen Matthijs de Hoog en Maria van Vueren, broodbakster, ieder van die mede ter dezer stede woonachtig (Steiger); dispensatie van het verbod op huwelijk tussen schoonbroeders en schoonzusters bij besluit van Z M de Koning 31-8-1838 's Gravenhage no 94; de moeder van de bruid is aanwezig en geeft toestemming; overgelegd werden
    1. geboorteacte bruidegom van 2-5-1812 te Rotterdam.
    2. certificaat dat aan de verplichting van de nationale militie is voldaan.
    3. geboorteacte bruid van 21-11-1818 te Rotterdam.
    4. vier overlijdensacten van de huisvrouw, de vader en de moeder van de bruidegom en van de vader van de bruid. getuigen Hendrik Holdgreeve, 73 jr, bode, Willem van Aalst, 78 jr, Jacob de Visser, 67 jr, Simon van Gelderen, 38 jr, alle drie bedienden.
  7. RAO BS Avereest, akte 44
    Stephanus Josephus Hendrikus Breukel, weduwnaar, ouders overleden, x Maria Sophia Johanna de Hoog, moeder aanwezig en toestemmend

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 2 mei 1812 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1812: Bron: Wikipedia
    • 11 mei » Brits premier Spencer Perceval wordt neergeschoten in de hal van het Britse Lagerhuis door de failliete handelaar John Bellingham.
    • 28 mei » Rusland en Turkije sluiten in Boekarest vrede.
    • 22 juni » Napoleon verklaart de oorlog aan Rusland.
    • 24 juni » Napoleon Bonaparte valt Rusland binnen op weg naar Moskou. Een half jaar later is hij weer terug.
    • 16 augustus » Voor het eerst wordt de berg Finsteraarhorn in Zwitserland beklommen.
    • 1 oktober » Oprichting Avans Hogeschool.
  • De temperatuur op 30 juli 1853 lag rond de 15,3 °C. Er was 3 mm neerslag. De relatieve luchtvochtigheid was 95%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • In het jaar 1853: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 19 februari » Eerste uitgave van het Nieuwsblad van Geel
    • 4 maart » Herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland door heroprichting van het aartsbisdom Utrecht, het bisdom 's-Hertogenbosch, het bisdom Haarlem en het bisdom Roermond.
    • 14 maart » Verheffing van het apostolisch vicariaat Breda tot vijfde rooms-katholiek bisdom in Nederland.
    • 18 april » Het Ministerie-Thorbecke I dient zijn ontslag in aan Willem III na een buitenparlementaire petitie van ongeveer 50.000 handtekeningen van de zogenaamde Aprilbeweging, die openlijk wordt gesteund door de koning, tegen het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland.
    • 18 april » In Azië rijdt de eerste trein tussen Bombay en Tanna.
    • 30 december » Gadsdenaankoop: De Verenigde Staten kopen voor 10 miljoen dollar grondgebied van Mexico.
  • De temperatuur op 8 januari 1907 lag tussen 2,9 °C en 6,7 °C en was gemiddeld 5,5 °C. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • In het jaar 1907: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,6 miljoen inwoners.
    • 21 februari » De veerboot SS Berlin breekt tijdens een storm in twee stukken op de pier van Hoek van Holland. 128 mensen komen om. Slechts zestien personen overleven de ramp.
    • 15 april » Oprichting van de Argentijnse omnisportclub Unión de Santa Fe.
    • 3 mei » Oprichting van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe SK.
    • 1 augustus » Robert Baden-Powell richt de padvinderij op.
    • 31 augustus » De Brits-Russische Conventie vindt plaats, over problemen met Perzië, Afghanistan en Tibet.
    • 23 september » Grote brand in woningcomplex aan de Marnixstraat te Amsterdam, 8 doden.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Breukel

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Breukel.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Breukel.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Breukel (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Piet Wakkers, "Kwartierstaat Breukel-de Hoog", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-breukel-de-hoog/I1560.php : benaderd 7 mei 2024), "Stephanus Josephus Hendrikus "Steef" Breukel (1812-1907)".