Stamboom Jonkers » Hendrik JANSSEN-JONKERS (1754-1824)

Persoonlijke gegevens Hendrik JANSSEN-JONKERS 


Gezin van Hendrik JANSSEN-JONKERS

Hij is getrouwd met Berendina BONGERS.

Toestemming voor het huwelijk is 9 februari 1781 verkregen te Brummen.

Zij zijn getrouwd op 25 februari 1781 te Brummen, hij was toen 26 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Jenneken JONKERS  1781-???? 
  2. Harmen JANSSEN-JONKERS  1788-1863 
  3. Jan JANSSEN-JONKERS  1798-1871 


Notities over Hendrik JANSSEN-JONKERS

Brummen is een onaanzienlijk dorp. Een zandweg naar Dieren en een zandweg naar Zutphen verbinden het dorp met de buitenwereld; stof in de zomer en modder in de winter. De woningen waren armoedig en zonder gezelligheid. Koffie en thee kende men niet. Wie nieuws wilde horen, een praatje maken of iets lekkers drinken kon dat alleen in de herberg doen. Daar werd dan ook goed gebruik van gemaakt. Het Kromhout in het centrum, is de bekendste herberg, op de weg naar Zutphen vinden wij Het Vosje en Het Canon en in Leuvenheim De Roemer of Koude Herberg. Dieren heeft iets meer komfort, daar is de hoofdweg tenminste geplaveid. Er gebeurt weinig in Brummen. De meesten proberen als keuterboer de kost te verdienen e sommigen lukt het een eenvoudige betrekking te krijgen op een van de buitens, bijvoorbeeld "De Engelenburg" of "De Gelderse Toren".

Soms is er ruzie, meestal nadat er teveel bier gedronken is. Daarbij werd weleens iemand "vechtenderhand" gedood, en dan kon er eindeloos geprocedeerd worden over de schadevergoeding. Ziekten kwamen vaak voor. Heel geheimzinnig spraken de mensen soms over "een klein blauw dempken" dat zij hadden gezien en ergens was blijven hangen; daar zou dan een ernstige ziekte zijn uitgebroken.

In 1779 teisterde de "rode loop"(dysenterie) het dorp en maakt een massa slachtoffers.

Nog erger dan de angst voor ziekte en dood is die voor heksen, spoken en andere boosheden, die onduidelijk zijn.

Onze stamvader Hendrik Jansen doorstaat alle ellende.

De pil kende men in die dagen natuurlijk niet, zodat een groot aantal kinderen heel gewoon was. Even gewoon was trouwens ook de onvoorstelbare kindersterfte. Tussen 1781 en 1804 werden in het gezin van onze stamvader en diens vrouw in totaal dertien kinderen geboren, waaronder ook weer een tweeling. Acht kinderen stierven jong en vijf werden er dus volwassen.

Het is de tijd van Napoleon en dat gaat ook aan Brummen niet ongemerkt voorbij. Er moet een betere bevolkingsadministratie komen en daartoe is in de eerste plaats nodig, dat iedereen een vaste achternaam heeft, dei van vader op zoon eindeloos doorgaat en niet, zoals tot nu toe het geval was, dat iedereen zich maar noemt naar zijn vaders voornaam of naar de boerderij waar hij toevallig woont. Bij decreet van 1811 gelast Napoleon, dat de oudste man van elke familie een vaste achternaam moet opgeven aan de Maire(burgemeester) van hun woonplaats, welke naam dan voor alle kinderen zal gelden en van vader op zoon steeds zal doorgaan. Zo is het nu nog. In november 1812 wirdt het decreet in Brummen uitgevoerd. Heel wat Brummense families zijn zo aan hun achternaam gekomen. Meestal koos men de naam van de boerderij waar men woonde. Hendrik is dan al 56 jaar oud en heeft al kleinkinderen. Hij woont in Leuvenheim, op de plaats waar nu de spoorlijn loopt, dicht bij de boerderij "Werveldijk". Hij heeft een huis gebouwd op grond van de heer W.G.H. Baron van Rhemen van de Gelderse Toren en heeft ook 42 are land aldaar. Hij woont dus eigenlijk op "Jonkers"grond, zoals men dat toen placht uit te drukken. Dat is wel de reden geweest, dat hij als achternaam koos: JONKERS.

Ook zijn vijf kinderen en zijn kleinkinderen krijgen die naam.

Hendrik Jonkers is wel vooruitgegaan in de maatschappij. Hij leefde - als tijdgenoot van Napoleon - in een bewogen periode, waarin veel veranderingen n de samenleving plaatsvonden. Zijn harde en arme jeugd en een flinke moeder maakten hem tot iemand die niet bij de pakken neerzat. Of hij nog deelgenomen heeft aan het militaire bedrijf van die dagen? waarschijnlijk wel.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik JANSSEN-JONKERS?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik JANSSEN-JONKERS

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 25 februari 1781 lag rond de 5,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1781: Bron: Wikipedia
    • 6 januari » Op de Royal Square in Saint Helier op het Kanaaleiland Jersey verslaan de Engelsen de Fransen in de Slag om Jersey. Zowel de Britse aanvoerder majoor Peirson als de Franse aanvoerder baron De Rullecourt komen om het leven.
    • 13 maart » Astronoom William Herschel ontdekt de planeet Uranus.
    • 5 augustus » De Slag bij de Doggersbank, een zeeslag tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk tijdens de Vierde Engels-Nederlandse Oorlog. De slag eindigt feitelijk onbeslist.
    • 4 september » Los Angeles wordt gesticht.
  • De temperatuur op 28 januari 1824 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het westen. Typering van het weer: half bewolkt regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1824: Bron: Wikipedia
    • 5 maart » Eerste Birma-oorlog: Het Verenigd Koninkrijk verklaart officieel de oorlog aan Birma.
    • 25 april » De Nederlandse regering besluit de Nederlandsch-Indische Lijnwadenverordening goed te keuren.
    • 7 mei » Ludwig van Beethoven dirigeert, hoewel doof, de eerste uitvoering van zijn Negende Symfonie.
    • 10 oktober » Guadalupe Victoria wordt de eerste president van Mexico.
    • 1 december » Bij verkiezingen in de Verenigde Staten haalt geen van de kandidaten een meerderheid. Het Huis van Afgevaardigden moet een winnaar aanwijzen.
    • 9 december » Peru verslaat Spanje in de Slag van Ayacucho.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam JANSSEN-JONKERS


De publicatie Stamboom Jonkers is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Erwin Jonkers, "Stamboom Jonkers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/jonkers-stamboom/I893.php : benaderd 20 april 2024), "Hendrik JANSSEN-JONKERS (1754-1824)".