In Cruce Salus » Sibille Taets (1540-1602)

Persoonlijke gegevens Sibille Taets 


Gezin van Sibille Taets


Notities over Sibille Taets

De Stichtse adellijke familie Taets van Amerongen was al omstreeks 1500 nauw betrokken bij de adellijke cisterciënzer vrouwenabdij Sint Servaes te Utrecht. Maria van Amerongen (gest. 1505), een oudtante van Sybilla, was eveneens abdis van Sint Servaes (NNBW), en ook Sybilla’s moeder werd in deze abdij begraven. Haar vader hertrouwde in 1546 of 1547 met Agnes van Wijk (gest. 1582). Sybilla Taets moet in een groot gezin zijn opgegroeid: volgens een laat achttiende-eeuwse beschrijving van een gebedsportret van de familie stonden daar de ouders afgebeeld met vijf zoons en vier dochters. Het gezin bracht meer geestelijken voort. Haar broer Willem Taets van Amerongen werd deken van het kapittel van Oudmunster in Utrecht en vicaris van de bisschop, haar zuster Wilhelmina werd priores van Mariëndaal, ook een adellijk vrouwenklooster.
Sybilla Taets van Amerongen werd op 17 mei 1564 door koning Filips II benoemd tot abdis. In deze hoedanigheid maakte zij alle stormachtige kerkelijke ontwikkelingen van haar tijd mee. Toen de kerken en kloosters na de kerkelijke herindeling van de Nederlanden officieel gevisiteerd moesten worden, was Sint Servaes in april 1570 aan de beurt. De visitator wilde een zeer strenge kloosterregel met clausuur invoeren, maar daartegen tekende Taets uit naam van alle medezusters bezwaar aan. In 1574 en 1580 zag zij zich genoopt een deel van het kloosterbezit te gelde maken. In 1580 en 1586 werd het klooster vernield en geplunderd. In 1580 werd de roomse godsdienst in Utrecht verboden. De vijf adellijke vrouwenkloosters in de stad bleven bestaan, maar de zusters kregen in plaats van een biechtvader een predikant en moesten ‘kanunnikessen naar de gereformeerde religie’ worden. Vanuit de Utrechtse Staten kreeg de Ridderschap, waarin ook de familie Taets zitting had, het beheer over de kloosters opgedragen. Vanaf 1598 benoemden zij rentmeesters die het resterende kloostergoed van de vijf ‘ridderschapsconventen’ bestierden. Maar toen de Staten – dus niet de Ridderschap – een overzicht van het goed van Sint Servaes verlangden, antwoordde abdis Taets trots dat dit ‘nu noch in de eeuwigheid’ zou geschieden (Samara, 26). De adellijke zusters mochten in Sint Servaes blijven wonen, maar voerden geen gezamenlijke huishouding meer. Wel kregen zij van de Ridderschap een klein jaargeld. In februari 1602 liet Taets enkele relieken uit het klooster in veiligheid brengen bij de jezuïeten in Emmerik. Kort daarop overleed zij na een abbatiaat van 37 jaar.
(Bronvermelding: Kuiken Kees, Taets van Amerongen, Sybilla, in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland.)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Sibille Taets?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Sibille Taets

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Sibille Taets


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1602: Bron: Wikipedia
    • 12 maart » Filips IV van Nassau-Saarbrücken wordt opgevolgd door zijn neven Lodewijk II van Nassau-Weilburg en Johan Casimir van Nassau-Gleiberg.
    • 20 maart » Oprichting Vereenigde Oostindische Compagnie.
    • 29 maart » Johan Casimir van Nassau-Gleiberg wordt opgevolgd door zijn broer Lodewijk II van Nassau-Weilburg.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Taets

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Taets.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Taets.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Taets (onder)zoekt.

De publicatie In Cruce Salus is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Lex Kroes, "In Cruce Salus", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/in-cruce-salus/I5449.php : benaderd 14 juni 2024), "Sibille Taets (1540-1602)".