Huidink stamboom » Bernard(us)/Ernestus/Schrijvershof(f)/Schriverhoff/van Schrijvershoff/van Schrivershof/Schrievershoff/Scrievershoff van Screifershof (1706-1770)

Persoonlijke gegevens Bernard(us)/Ernestus/Schrijvershof(f)/Schriverhoff/van Schrijvershoff/van Schrivershof/Schrievershoff/Scrievershoff van Screifershof 

 • Hij is geboren op 21 november 1706 in Wiijk bij Duurstede.
  Kind:Bernard Schrivershof
  Geslacht:Man

  Vader:Gerret Schrivershof

  Moeder:Cecilia van Dommelen

  Getuige:Berent Schrivershof

  Getuige:Catrijne Ramakers

  Gebeurtenis:Doop

  Datum:21-11-1706
  Religie:Rooms-katholiek
  Gebeurtenisplaats:Wijk bij Duurstede
 • Beroep: Korenmolenaar.
 • Geloof: Rooms Katholiek.
 • (Overig) .
  Bernardus SCHRIJVERSHOF koopt op 10-3-1730 de 'huijsinge met wipwindkoornmolen en 400 roeden land' aan de Tulseweetering van Dirk Pietersz DOOREWEERD; hij woont dan in Werkhoven ). Het betreft de zgn. Biesbossche korenmolen aan de Lange Uitweg in Tull. Op 27-11-1747 koopt hij ook de Loerikse korenmolen in Houten. In 1757 verkoopt hij de Tullse molen weer aan Cornelis PATER (Tussen Rijn en Lek 18-3). Op 14-4-1770 verhuurt hij de Loerikse molen aan zijn zoon Jacob. Op 22-8-1770 maakt hij zijn testament. Daarin wordt de molen vermaakt aan Jacob . Na de dood van Maria GOES gaat de Loerikse molen echter over op zijn zoon Johannes, en blijft tot 1904 in bezit van de familie. De overlijdensdatum van Bernardus wordt vermeld bij het verdelen van de erfenis op 30-10-1772.
  Loerikse molen
  Loerikse molen
  Op de hoek van de huidige Binnentuin met het Molenland stond drie eeuwen lang een molen. Deze Loerikse molen is gebouwd in 1593 (bron) en was vanaf 1 februari 1594 de opvolger van de molen uit het Goyse dorp.

  Dankzij een tekening weten we dat het een standerdmolen was. Niet alleen de wieken, maar het hele molenhuis draaide met de wind mee.

  Loerikermolen:

  Kaart uit 1626 waar de Loerikermolen op staat afgebeeld aan de westkant van de huidige binnentuin.
  In 1640 kregen inwoners van Houten, ’t Goy, Oud Wulven, Waijen, Schonauwen en Wulven de verplichting om hier hun graan te laten malen. De weg naar de Loerikse molen vanuit het westen heette dan ook Molendijk. Langs de Molendijk verschenen boerderijen, waardoor er een gehuchtje ontstond.

  Molenaars
  De eerste eigenaar was Peter Fransz, maar het echte werk werd gedaan door Cornelis Cornelisz Vernoij. De molenaars in de eerste periode waren:

  Peter Fransz / Cornelis Cornelisz Vernoij (1594)
  Willem Aelten (1603)
  Hendrik Eelgisz (1604)
  Gosen Meyndersz van Ermelen (1609)
  Aert Bartsz
  Evert Gossensz (1660)
  Goosen Evertsz de Cruyff (1689 of 1690)
  Rond 1706 overlijdt Goosen Evertsz de Cruyff. In 1716 wordt de molen door de voogd van zijn kinderen verkocht aan Peter Jansen van Schalkwijk, molenaar te Utrecht. De volgende eigenaren passeren:

  Peter Jansen van Schalkwijk (1716)
  Antony Verkerk (1719)
  Cors van Maarschalkerweerd (1740)
  Molenaar Antony Verkerk gaat in 1740 failliet en de molen wordt verkocht (bron). In 1741 wordt de molen door de nieuwe eigenaar Cors van Maarschalkerweerd afgebroken. Op vrijwel dezelfde plek wordt een nieuwe molen gebouwd. Deze achtkantige grondzeiler had een bakstenen onderbouw. Naast de molen stond een molenaarswoning. In 1745 wordt de molen weer te koop aangeboden. De molen komt in het bezit van de familie van Schrijvershoff. Molenaars zijn:

  Bernardus van Schrijvershoff (1745)
  Johannes van Schrijvershoff (rond 1770)
  Franciscus van Schrijvershoff (1831)
  Johannes van Schrijvershof (1859)
  Het einde van de Loerikse Molen

  Vanaf ongeveer 1870 komt het graan goedkoper uit de Verenigde Staten. De landbouw komt in een depressie, die tientallen jaren duurde. Tussen 1880 en 1899 daalt de waarde van de molen van 13.000 gulden naar 7.300 gulden. De molen wordt dan verkocht en de molenaar huurt de molen terug.

  In 1904 overlijdt de molenaar, zonder opvolgers achter te laten. Na 160 jaar komt er een eind aan de familie Schrijvershof als molenaar.

  De Loerikse molen wordt in 1905 voor 7.000 gulden aan een veehouder in Werkhoven verkocht. De molen heeft echter niet veel meer te doen, want het graan werd vanaf 1907 gemalen door de Coöperatieve graanmaalderij. De korenmolen van Loeik is begin 1909 gesloopt. (bron).

  In 1946 wordt op de plaats van de molenaarswoning een nieuw huis gebouwd. Op de plek van de molen verschijnt ook een huis. Als herinnering aan de molen stond tot 2010 een miniatuurmolen in de tuin.
 • (Overig) .
  Loerikse Molen, Houten

  Databasenr.3973
  Naam/polder/
  aanduiding:Loerikse Molen
  Standplaats:bij het Oude Dorp ligt nog steeds de Molenweg, nu in een nieuwbouwwijk
  Plaats: Houten (vh. Loerik buurtschap)
  Gemeente:Houten
  ProvincieUtrecht
  Kadaster 1811-1832Houten A (2) 247
  Johannes Schrijvershoff, molenaar
  Gebouwd: 1740
  Verdwenen:1910 gesloopt
  Type: Grondzeiler
  Aandrijving:Windmolen
  Functie: Korenmolen
  Status: verdwenen

  Foto: coll. John van Heijningen

  Constructie: rompAchtkante bovenkruier
  Kenmerken:houten achtkant met hout bekleed op stenen veldmuren.
  kruiwerkBuitenkruier
  Verwijzingen:
  VoorgangerHouten, Loerikse Molen (1e) (verdwenen)
  Informatie/ afbeeldingen:Allemolens.nl, Ten Bruggencatenummer 00087 a
  websiteOud-Houten
  Geschiedenis:
  In 1740 werd de oude molen afgebroken. In datzelfde jaar werd er een nieuwe molen gebouwd. Deze had een bakstenen onderbouw. Naast de molen stond een molenaarswoning.

  In 1904 overleed de molenaar, zonder opvolgers achter te laten. De molen raakte buiten gebruik. Het graan werd vanaf 1906 gemalen door de Cooperatieve graanmaalderij waar 18 mensen werkten. In 1909 werd besloten tot de sloop van de molen.

  In 1946 werd op de plaats van de molenaarswoning een nieuw huis gebouwd. Op de plek van de molen verscheen ook een huis. Als herinnering aan de molen stond tot 2010 een miniatuurmolen in de tuin.

  Bron: website Oud-Houten.

  Aanvullingen:
  Bij het Oude Dorp ligt nog steeds de Molenweg, nu in een nieuwbouwwijk. Eerst lag in die hoek het buurtschap Loerik. In dat buurtschap stond de Loerikse molen.

  Het was een houten achtkante grondmolen, met horizontale delen gedekt en op ronde veldmuren, een bijzondere molen. De molen werd waarschijnlijk gebouwd in 1594 toen de molenactiviteiten van dit gedeelte van het bisdom van 't Goy naar het grotere en centraal gelegen Houten werden verplaatst. Die molen is oorspronkelijk waarschijnlijk gewoon een standerdmolen geweest.
  Willem van Breenen.

  Blijkens een advertentie in De Molenaar werd de molen in 1908 voor afbraak verkocht.
  De korenmolen werd uiteindelijk gesloopt in 1910.
 • (Overig) .
  Molen van Tull voorganger, Tull en 't Waal

  Algemeen:
  Databasenr.4679
  Naam/polder/
  AanduidingMolen van Tull voorganger
  StandplaatsLange Uitweg 70
  Plaats Tull en 't Waal (vh. Tull)
  GemeenteHouten
  ProvincieUtrecht
  Type: Standerdmolen
  Aandrijving: Windmolen
  Functie: Korenmolen
  Status: Verdwenen
  Constructie: Kruiwerk Zetelkruier

  Verwijzingen:
  OpvolgerTull en 't Waal, Molen van Tull/ De Biesbossche Molen (verdwenen)
  informatie/ afbeeldingen:Allemolens.nl, Ten Bruggencatenummer 07532

  Geschiedenis:
  Bernardus Schrijvershof koopt op 10 maart 1730 de 'huijsinge met wipwindkoornmolen en 400 roeden land' aan de Tulseweetering van Dirk Pietersz. Dooreweerd, die woonachtig was in Werkhoven.
  In 1757 verkoopt hij de Tullse molen weer aan Cornelis Pater.
  De laatste verkocht de molen en de boerderij in 1899 aan de hereboer Hermanus van Rijn, wiens weduwe het complex rond 1907 ten slotte doorverkocht aan bakker Jan Elings.
  In 1916 is de Biesbosche molen gesloopt.

  Enkele molenaars zijn met name bekend.

  Aan het eind van de 17de eeuw was dat Jacob Goverts, in 1705 wordt Willem Geurtz. van den Burgwal als meulenaer aan den Biesbosch vermeld.

  Bronnen uit de 18de eeuw noemen achtereenvolgens Cornelis de Pater, Willem de Pater, Gerrit Duyser en Jan Vermeulen als molenaar.

  In de negentiende eeuw waren dat Pieter de Heus, Martinus de Bouter en Theodorus de Bouter.

  Aanvullingen:
  De molen van Tull - later Biesbosche molen genaamd - heeft ten oosten van de Lange Uitweg gestaan, op de hoek van de kruising met de Achterweg. Oorspronkelijk stond hier een standerdmolen, die waarschijnlijk in de 18de of vroeg in de 19de eeuw werd vervangen door een beltmolen.

  Bron: J.A. M. Smits en O.J. Wttewaal, Houten. Ontstaan en groei (Zeist 1988).

  Of het om een rond stenen beltmolen ging is maar de vraag, op de kadasterkaart wordt een rondstenen grondzeiler ingetekend, op de groepsfoto van de Hollandsche molen-collectie staat een achtkante grondzeiler op de achtergrond.

  Iets klopt er niet.....
  Alleen de naam van de dwarshuisboerderij `De Molen´ uit 1672 (nu Lange Uitweg 70) en de `Molenbuurt´ herinneren nog aan zijn bestaan.
 • Hij is overleden op 8 november 1770, hij was toen 63 jaar oud.
 • Een kind van Gerrit/ Gerret/Schrevershof Schrijvershof en Cecilia van Dommele(n)
 • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 14 oktober 2021.

Gezin van Bernard(us)/Ernestus/Schrijvershof(f)/Schriverhoff/van Schrijvershoff/van Schrivershof/Schrievershoff/Scrievershoff van Screifershof

Hij is getrouwd met Maria Goes.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

 1. Anna Maria Schrijvershof  1731-> 1805 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Bernard(us)/Ernestus/Schrijvershof(f)/Schriverhoff/van Schrijvershoff/van Schrivershof/Schrievershoff/Scrievershoff van Screifershof?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Bernard(us)/Ernestus/Schrijvershof(f)/Schriverhoff/van Schrijvershoff/van Schrivershof/Schrievershoff/Scrievershoff van Screifershof

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Bernard(us)/Ernestus/Schrijvershof(f)/Schriverhoff/van Schrijvershoff/van Schrivershof/Schrievershoff/Scrievershoff van Screifershof

Bernard(us)/Ernestus/Schrijvershof(f)/Schriverhoff/van Schrijvershoff/van Schrivershof/Schrievershoff/Scrievershoff van Screifershof
1706-1770


Maria Goes
1705-????


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

 • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
 • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
 • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

 • Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
 • In het jaar 1706: Bron: Wikipedia
  • 17 mei » Paus Clemens XI creëert twintig nieuwe kardinalen, onder wie de curieprelaat Lorenzo Corsini.
  • 23 mei » De hertog van Marlborough verslaat de Fransen in de Slag bij Ramillies.
  • 7 juni » Paus Clemens XI creëert één nieuwe kardinaal, de Italiaanse nuntius in Portugal Michelangelo dei Conti.
 • De temperatuur op 8 november 1770 lag rond de 14,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid ten oosten. Typering van het weer: donker betrokken. Bijzondere weersverschijnselen: wat dauw. Bron: KNMI
 • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
 • In het jaar 1770: Bron: Wikipedia
  • 29 april » James Cook ontdekt Botany Bay, Australië.
  • 16 mei » De 14-jarige Marie Antoinette van Oostenrijk trouwt de 15-jarige Louis-Auguste, de latere koning Lodewijk XVI van Frankrijk.
  • 22 augustus » James Cooks expeditie komt aan op de oostkust van Australië.
  • 22 december » Het IJzerkoekenoproer in Coevorden.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Screifershof


De publicatie Huidink stamboom is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Edward Huidink, "Huidink stamboom", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/huidink-stamboom/I2954.php : benaderd 19 juli 2024), "Bernard(us)/Ernestus/Schrijvershof(f)/Schriverhoff/van Schrijvershoff/van Schrivershof/Schrievershoff/Scrievershoff van Screifershof (1706-1770)".