8 februari » Benoeming van Henricus van de Wetering tot hulpbisschop van Utrecht.
22 maart » Eerste film wordt gedraaid in een privévoorstelling van de gebroeders Lumière.
24 maart » Bisschopswijding van Henricus van de Wetering, hulpbisschop van Utrecht, in de Sint Vituskerk te Hilversum.
11 juli » De Gebroeders Lumière vertonen een eerste film aan wetenschappers.
26 juli » Huwelijk van Marie Sklodowska en Pierre Curie.
8 november » Wilhelm Röntgen ontdekt de röntgenstraling.
Dag van overlijden 2 januari 1952
De temperatuur op 2 januari 1952 lag tussen 2,4 °C en 8,3 °C en was gemiddeld 5,4 °C. Er was 14,8 mm neerslag gedurende 9,0 uur. Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
28 april » Het Vredesverdrag van San Francisco treedt in werking; Japan herwint zijn soevereiniteit.
14 juli » De Hongaarse atleet József Csermák wint de gouden medaille op het onderdeel kogelslingeren bij de Olympische Spelen in Helsinki en zet het wereldrecord op 60,34 meter.
11 augustus » Hussein wordt koning van Jordanië, nadat zijn voorganger Talal troonsafstand moet doen vanwege schizofrenie.
21 september » Eerste officiële interland van de nationale voetbalploeg van de Duitse Democratische Republiek.
11 november » De Bulgaarse rooms-katholieke bisschop Eugen Bossilkov (51) van Nicopolis en de priesters Kamen Vitchev (59), Pavel Djidjov (33), en Josaphat Chichov (68) worden gefusilleerd in een gevangenis in Sofia. Zij zijn in 1998 en 2002 zalig verklaard.
5 december » De eerste keer dat Sinterklaas op de Nederlandse televisie wordt ontvangen. Presentatrice is Mies Bouwman die deze taak vervult tot 1973.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Ken Howry, "Howry Family Tree", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/howry-family-tree/I3725.php : benaderd 3 mei 2025), "Thressa M Apsey (1895-1952)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.