22 april » De Amerikaanse president Benjamin Harrison stelt Oklahoma open voor vestiging door kolonisten.
24 mei » Paus Leo XIII benoemt zeven nieuwe kardinalen, onder wie de Belgische aartsbisschop van Mechelen Petrus Lambertus Goossens.
27 juni » Huwelijk van prins Willem van Hohenzollern en prinses Maria Theresia van Bourbon in Slot Sigmaringen.
14 juli » Stichting van de Tweede Internationale in Parijs.
15 oktober » Opening van het Centraal Station te Amsterdam, gebouwd naar een ontwerp van Pierre Cuypers.
7 december » John Boyd Dunlop krijgt een octrooi op de luchtband.
Doopdag 24 november 1889
De temperatuur op 24 november 1889 lag rond de 8,7 °C. Er was 2 mm neerslag. De winddruk was 40 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 97%. Bron: KNMI
4 maart » Benjamin Harrison wordt beëdigd als 23e president van de Verenigde Staten
31 maart » De Eiffeltoren wordt ingehuldigd.
3 juli » De paardentram van de UTM (Utrechtse Tram-Maatschappij) wordt feestelijk geopend.
8 juli » Eerste editie van The Wall Street Journal.
6 september » In Antwerpen ontploft de patroonfabriek Corvilain. Er vallen 95 slachtoffers.
15 oktober » Opening van het Centraal Station te Amsterdam, gebouwd naar een ontwerp van Pierre Cuypers.
Trouwdag 13 januari 1916
De temperatuur op 13 januari 1916 lag tussen 0.9 °C en 8,6 °C en was gemiddeld 4,9 °C. Er was 17,0 mm neerslag. Er was 0.7 uur zonneschijn (9%). De gemiddelde windsnelheid was 7 Bft (harde wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
13 januari » Door een zware storm breekt de Zuiderzeedijk op drie plaatsen door.
19 juli » De Slag bij Fromelles vindt plaats (ook nog op 20 juli). In de Australische geschiedenisboeken staat deze slag vermeld als "de bloedigste 24 uren van Australië". Meer dan 5500 Australiërs komen om in de strijd tegen de Duitsers, die gestationeerd zijn nabij Fromelles.
19 september » De Force Publique onder Charles Tombeur verslaat het leger van Duits-Oost-Afrika in de Slag bij Tabora.
29 november » Hussein wordt uitgeroepen tot koning van de Arabieren
15 december » Einde van de Slag om Verdun.
29 december » Grigori Raspoetin wordt vermoord.
Dag van overlijden 16 juli 1969
De temperatuur op 16 juli 1969 lag tussen 16,3 °C en 30,1 °C en was gemiddeld 23,3 °C. Er was 10,6 uur zonneschijn (65%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
3 april » De Vietnamoorlog: de VS maakt openbaar dat ze de oorlog hier zullen «Vietnamiseren» zodat Zuid-Vietnam zelf de oorlog tegen Noord-Vietnam kan afronden.
20 juli » Landing van Apollo 11 op de maan.
1 september » In Libië plegen de Vrije Officieren voor Eenheid en Socialisme, onder wie kolonel Moammar al-Qadhafi, een staatsgreep.
5 oktober » De eerste aflevering van Monty Python's Flying Circus uitgezonden door de BBC.
10 oktober » Amerikaans president Richard Nixon geeft bevel tot het starten van Operatie Giant Lance, een schijnaanval tijdens de Koude Oorlog.
6 december » Hells Angels slaan tijdens een concert van The Rolling Stones in Altamont, Californië een zwarte jongen dood.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Peter Hjort, "Hjort family tree", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/hjort-family-tree/I159.php : benaderd 4 mei 2025), "Mette Marie Olesen (1889-1969)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.