De temperatuur op 16 september 1839 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Typering van het weer: half bewolkt winderig. Bron: KNMI
De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
25 januari » Michael Faraday suggereert als eerste de mogelijkheid van fotografie
18 mei » Oprichting van het rooms-katholieke Apostolisch Vicariaat Egypte.
17 juni » Koning Kamehameha III van Hawaï verleent de Rooms-katholieken onder Franse druk godsdienstvrijheid.
18 juni » Willem III der Nederlanden trouwt met Sophie van Württemberg.
30 augustus » Adolf van Luxemburg wordt de, wat later zou blijken, laatste hertog van Nassau.
9 september » Eerste glasplaatfoto, door John Herschel.
De temperatuur op 28 oktober 1863 lag rond de 10,5 °C. De winddruk was 0.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 81%. Bron: KNMI
1 januari » Abraham Lincoln ondertekent de emancipatieproclamatie.
10 februari » Alanson Crane verkrijgt patent op de brandblusser.
1 juli » Begin van de Slag bij Gettysburg in de Amerikaanse Burgeroorlog.
11 augustus » Cambodja wordt een protectoraat van Frankrijk.
3 oktober » President van de Verenigde Staten Abraham Lincoln maakt van Thanksgiving Day een nationale feestdag.
4 november » Première van de opera Les Troyens à Carthage van Hector Berlioz in Parijs.
De temperatuur op 20 februari 1910 lag tussen 6,4 °C en 11,0 °C en was gemiddeld 8,8 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 4,7 uur zonneschijn (46%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
23 januari » Het vissersschip MD 1 uit Middelharnis zinkt tijdens een storm, 13 doden.
15 april » Charles Daniels scherpt in New York zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 1.02,8. Het oude record stond sinds 20 juli 1908 op naam van de Amerikaanse zwemmer.
29 april » Theodore Roosevelt, op dat moment oud-president van de Verenigde Staten, brengt een bezoek aan Amsterdam.
1 juli » Verheffing van het rooms-katholieke bisdom Ispahan (Isfahan) in Fars tot aartsbisdom Ispahan (Latijn).
19 september » In Amsterdam betogen 25.000 mensen voor algemeen kiesrecht.
3 december » Demonstratie van de eerste neonlamp, door Georges Claude.
Typ in het invoerveld de beginletters van de voor- of achternaam (minimaal 3 letters). Er verschijnt dan een lijst met namen uit de publicatie. Klik nu op de gewenste naam om de persoon te selecteren.
Geef uw e-mailadres en u ontvangt elke maand de gratis Genealogie Online nieuwsbrief met daarin nieuwe stambomen en nieuws en tips over de grootste stamboomwebsite van Nederland en België.
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.