Hans Strik » Richilde van Henegouwen (????-1087)

Persoonlijke gegevens Richilde van Henegouwen 

  • Zij is overleden op 15 maart 1087 in Messines.Bron 1
  • Zij is begraven in Hanson Abdij.Bron 1
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 4 juni 2014.

Gezin van Richilde van Henegouwen

Zij is getrouwd met Boudewijn VI van Vlaanderen.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1051.Bron 1


Kind(eren):

  1. Boudewijn II van Henegouwen  ± 1056-1098 


Notities over Richilde van Henegouwen

Richilde (ca. 1035 - 15 maart 1086), gravin van Henegouwen tussen 1051 en 1076, wordt in de literatuur zowel Richilde van Henegouwen, als Richilde van Egisheim genoemd. De toenaam "van Egisheim" verwijst naar haar moederlijke afstamming (van Dagsburg-Egisheim). Haar mogelijke vader is Reinier van Hasnon, die afstamt uit het geslacht der Reiniers (kleinzoon van Reinier III van Henegouwen).

Richilde mag beschouwd worden als de grondlegster van het graafschap Henegouwen. Zij trouwde eerst omstreeks 1040 met Herman van Bergen, graaf van Bergen en graaf in het zuidelijke deel van de Brabantgouw. Omwille van Richilde's erfrechten werd deze ca. 1049 door keizer Hendrik III van het Heilige Roomse Rijk ook het bestuur van het markgraafschap Valencijn toevertrouwd. Na Hermans voortijdige dood (1051) hertrouwde zij, in strijd met de voorschriften van het canonieke recht, in 1051 met haar neef Boudewijn VI van Vlaanderen (5e graad bloedverwantschap). Boudewijn en Richilde werden in 1052 in de ban gedaan door de bisschop van Kamerijk maar dit werd ongedaan gemaakt door paus Leo IX. Haar kinderen uit haar eerste huwelijk werden geestelijken, zodat ze opvolging door kinderen uit haar tweede huwelijk niet zouden belemmeren. Toen Boudewijn in (1070) overleed, regeerde Richilde korte tijd over de graafschappen Vlaanderen en Henegouwen, als regentes voor Arnulf III, oudste zoon uit haar tweede huwelijk.

Om haar positie te versterken trouwde ze nog in 1070 met de machtige Normandische edelman William Fitzosbern, die grote bezittingen had verworven in Engeland. Dit was echter geen belemmering voor haar zwager, Robrecht de Fries om de macht te grijpen in het graafschap Vlaanderen. Richilde kreeg steun van Willem de Veroveraar, koning Filips I van Frankrijk en graaf Hendrik II van Leuven. Maar het leger van Richilde werd verslagen in de Slag bij Kassel (1071), waar haar zoon Arnulf en haar echtgenoot Willem sneuvelden. Na deze rampzalige afloop verkocht Richilde haar graafschappen aan Theoduinus, bisschop van Luik. Deze gaf ze vervolgens in leen aan de hertog van Neder-Lotharingen, die op zijn beurt de graafschappen in leen gaf aan Richilde. Via deze leenroerige constructie kwam het eigenlijke graafschap Henegouwen tot stand en kon het gevrijwaard worden voor Richilde's jongste zoon, Boudewijn II. Met het geld dat ze hierdoor verkreeg financierde ze in 1072 een nieuwe veldtocht tegen Vlaanderen maar haar leger werd al bij Bergen verslagen.

Van Richilde is verder bekend dat ze in 1082 op bedevaart ging naar Rome (stad) maar dat ze onderweg door de graaf van Chiny gevangen werd genomen. Richilde werd evenals haar tweede echtgenoot Boudewijn, begraven in de door hen begunstigde abdij van Hasnon.

Kinderen uit haar eerste huwelijk:

Rogier († 1093)
Gertrude, trad toe tot de Orde van Sint-Benedictus

Kinderen uit haar tweede huwelijk:

Arnulf III van Vlaanderen
Boudewijn II van Henegouwen
mogelijk Gilbert van Gent, gehuwd met Alicia van Montfort

Bron: Wikipedia

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Richilde van Henegouwen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Richilde van Henegouwen

Richilde van Henegouwen
????-1087

1051

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. http://fmg.ac/Projects/MedLands/FLANDERS,%20HAINAUT.htm#BaudouinVdied1067B


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Henegouwen


De publicatie Hans Strik is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hans Strik, "Hans Strik", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/hans-strik/I8041.php : benaderd 22 mei 2024), "Richilde van Henegouwen (????-1087)".