Haasdijk family from Oldeboorn » Hendericus Baukes Haga (1814-1889)

Persoonlijke gegevens Hendericus Baukes Haga 


Gezin van Hendericus Baukes Haga

(1) Hij is getrouwd met Maria de Stoppelaar Blijdesteijn.

Zij zijn getrouwd op 21 juni 1844 te Utrecht, UT, NLD, hij was toen 30 jaar oud.Bron 3

"Getrouwd te Utrecht H. Haga met M. de Stoppelaar Blijdensteijn (onze [Lieuwe Jans de Jong] Leeraar)."

Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Johanna Maria ten Cate.

Zij zijn getrouwd op 20 augustus 1847 te Utrecht, UT, NLD, hij was toen 33 jaar oud.Bron 4

"Den 20sten getrouwd te Utrecht onze [Lieuwe Jans de Jong] Haga met J.M. ten Cate. Ook den 20sten was onze huwelijksvereeniging, God zij dank een 12-jarig geluk."

Kind(eren):

  1. Jan Hendericus Haga  1853-????


(3) Hij is getrouwd met Johanna Christina ten Cate.

Zij zijn getrouwd op 12 oktober 1855 te Utrecht, UT, NLD, hij was toen 41 jaar oud.


Notities over Hendericus Baukes Haga

"Er was heden in onze [Lieuwe Jans de Jong] gemeente stemming tot een nieuwen Predikant, en vielen alle stemmen op één na op Haga, proponent te Sneek"
"Zondag. Onze [Lieuwe Jans de Jong] nieuwe leeraar de Heer Haga is in zijne dienst bevestigd en ingezegend door zijn oom de Heer van Veen, Predikant bij de Doopsgezinden te Knijpe. En's namiddags heeft hij zijn toetreden gedaan tot groot genoegen van zijn gemeente en alle toehoorders. Voorwaar en plegtige dag, en wij wenschen dat hij ons allen moog' voorgaan in Liefde, Geloof en Hoop, troost, leer, leven en wandel, Amen."
"Heden doopplegtigheid in onze [Lieuwe Jans de Jong] gemeente door onze jonge leeraar H. Haga. Zestien ontfingen het doopzel op hun gelaat waaronder onze broeder H.P. de Zee en één, welke vroeger gedoopt, nu werd aangenomen en de zegen ontfing."
"Heden of liever verleden nacht onze [Lieuwe Jans de Jong] leeraar H. Haga bestolen, eenig geld, goud en zilver. De dief had zich zeker in huis laten besluiten."
"En zoo treden wij het Nieuwe Jaar van 1839 in, hopende met de Apostoische wens van onze [Lieuwe Jans de Jong] Paulus aan de Corintiërs twede brief Cappittel 13 vs. 11, welke onze waardige leeraar Haga ons dezen morgen in een schone vermaning en wensch voordroeg, en waarop dan zekerlijk de Goddelijke zegen rusten zoude. Biddende God om Zijne zegen, genade en barmhartigheid over dit jaar in, over, tot en voor alles en allen, ons naar Geest, Ziel en Ligchaam om Jezus' wille! Amen!"
"Vertoeving der broeders van de beide Doopsgezinde gemeenten in ons [Lieuwe Jans de Jong] Dorp, en voorstel tot vereniging, hetwelk aangenomen zijnde, een commissie benoemd om de voorlopige beproeving te bewerkstelligen, en werden tot deze commissie verkozen: Oude Huis drie leden, Heert G. Walstra, Sipke M. Bottema en L.J. de Jong. Nieuwe Huis drie leden, Frans H. Postma, Pieke H. Hylkema en Wiebe H. Oosterwoud, om met de beide leeraars H. Haga en K.J. Haima te schikken."
"Naar de sociëteitsvergadering geweest te Leeuwarden met onze [Lieuwe Jans de Jong] leeraar Haga, en de leeraar en een der oudste diakenen A.A. Slottje uit het Nieuwe Huis."
at the 25th anniversary of the "Maatschappij tot Nut van t' Algemeen afdeling Oldeboorn" gave a good accounting of its history
"Begrafenisplegtigheid van Mevrouw Lyklama à Nyeholt geb. Blomkolk. Zij is begraven te Nes op het kerkhof, daar het begraven in de kerken niet meer mag plaats hebben. ... De koetzen volgden ons tot tegen het kerkhof, en de ietser van Klaas Aukes. Toen stapten zij uit de zelven, als: de Hoog Wel Geboren Heeren T.M. Lycklama à Nyeholt, - zijn zonen Frits, George en Jan, en zijn voorzoon Wilco onze Grietman, daarop de Assessor S.J. Koopmans, Secretaris W.A. Evertz, Oudleeraar J. Heeringa, de Hervormde Leeraar van Akkrum Holkema, de Doopsgezinde Leeraren van ons Dorp Haima en Haga en de genees-, heel- en vroedmeester J.C. van Broekhuizen. Voor allen ging de Leeraar der Hervormden in ons Dorp A.B. van Holkema."
"Zondag. Voordemiddag werd in de kerk der Hervormden een Lijkrede gehouden wegens het overlijden van Mevrouw Lycklama à Nyeholt, door den Wel Eerwaarden Heer Holkema, hun Leeraar. Textwoorden 1 Petri 1 vs 24 en 25a. Wij [Lieuwe Jans de Jong] 12 dragers waren mede verzogt geworden deze rede bij te wonen, 't welk door ons allen ook naar gekomen werd, daar er geen dienst en onze beide Doopsgezinde kerker was. De kerk was pogepropt vol als fatsoenlijk mogelijk was, ik gis ongeveer 600 menschen. Op ons verzoek was ons 12 een bepaalde plaats gesteld. De redevoering of lijkrede was treffend voor verstand en hart. Des nademiddags geen dienst in de Hervormde kerk, maar wel in onze beide Doopsgezinden, welker leeraaren Haga en Haima een nabetrachting gaven, de eerst Spreuken 7 vs 6a en de twede Evangelie Johannes 11 vs 1 tot 6. Beide kerken waren weder vol. Zoo zag men hoe veel deelneming den overledenen betoond werd, hoe zij algemeen geacht en bemind was, hoe veel aan haar nagedagtenis gewijd werd. Ook zij was een weldoenster der behoeftigen. Velen, menigeen die uit dien bron gelaafd werd, zonder aanneming des persoons, hetzij Christen, hetzij Jood. Zij vroeg niet: vie is het, maar waar is behoefte. En zoo zeggen wij: De gedagtenis des Rechtvaardigen zal Vrede zijn; Spreuken 7 vs 6a."
"Onze [Lieuwe Jans de Jong] Leeraar Haga had tot text 2 Petri 1 vs 2, welke behelsde een wensch tot vermenigvuldiging van genade en vrede door de kennisse Gods en onzes Heeren Jezus, zijns Zoons. Wij zeggen hierop Amen ..."
"Onze [Lieuwe Jans de Jong] Haga deed een Avonddienst (tekst Jesajas 38 vs 19a: "De levende zal U loven, gelijk ik heden doe"). Alles was indrukwekkend. De verlichting der lampen. De getrouwe opkomst en aandagtige opmerking der toehoorders..."
"Op de eerste wintervergadering met vrouwen deed Domino Haga de opmerking in zijn verhandeling tegen het "Tjoenen" dat veren van vogels met gespleten poten veel erger waren, tot de vorming van de dus genoemde kransjes, balletjes enz. in de bedden en kussens, dan veren van vogels met zwemvliezen tusschen de teenen. Land- en huisvogels erger dan moeras- en watervogels. En zagen een werkelijk voorbeeld in 2 kransjes aanwezig ter bezigtiging, eigen aan den Geneesheer J.W. Ferwerda."
"Wij [Lieuwe Jans de Jong] willen, wij moeten, wij mogen niet klagen. Neen! Heere in de hemel, U zij dank voor Uw liefde. Dat wij nu ook nnar de tekst van onze Leeraar Haga ons gedragen naar Deuteronomium 31 vs 7b. Zijt sterk en hebt goeden moed. Het is tot heden goed geweest, houdt verder goeden moed. Hij, die U tot nu toe heeft geholpen, zal U verder helpen. Vertrouwt op de Heere, want Hij zorgt voor U. Maar ook: zijt Christen, Gij hebt het beloofd."
"Al aan een vorstige en fijne lucht. Voormiddernacht (van de Nutsvergadering komende [Lieuwe Jans de Jong], verhandeling Dos. Haga) ijs in het water."
"Zondag. Heden avond dienst in onze [Lieuwe Jans de Jong] kerk, predikant A.B. van Holkema, Leeraar der Hervormden in ons Dorp, voor onze Leeraar Haga opgetreden. Tekst Daniel 5 vs . Schoon, zoo eene eensgezindhied, Christelijk, Liefderijk, Broederlijk, Evangelie."
"Zondag. 't Is een zeer schoone dag geworden. Onze [Lieuwe Jans de Jong] Leeraar Haga doopte heden 9 aankomelingen van zijn leerlingen op hun geloof, waaronder onze dochter Jeltje, oud 22 jaar."
"Zondag. Nogmaals aflezing der Artikelen van overeenkomst der commissiën uit beide Doopsgezinde huizen door de leeraar Haga (Oude Huis) en Hayma (Nieuwe Huis), vereenigde gemeente."
"Afkomstig van en naast de Heerenhuizinge Jonkheer F.I. Lycklama à Nyeholt verkocht aan den Weleerwaarden Zeergeleerden Heer H. Haga, Leeraar der Doopsgezinden in ons [Lieuwe Jans de Jong] Dorp; ƒ 3100.-."
"Dom. Haga woont in zijn gekocht huis voor de Westersche brug, afkomstig van F.I. Lycklama à Nyeholt, vroeger bewoond door famillie Musch."
"Heden avond ongeveer 9 uur is onze [Lieuwe Jans de Jong] getrouwe, lieve, haar kinderen en kindskinderen zoo waardige raadsvrouw en Moeder de doodslaap ingesluimerd, waarnaar zij nu zedert eenige dagen verlangde. Want zij gevoelde, dar er geen hoop of herstel meer was, zij was tot haar laatste snik volkomen bij haar verstand. En had alles geregeld, hoe te handelen na haar dood. Zij stierf gerust, op de genade van haren Zaligmaker vertrouwende. Eene God dankende troost voor ons allen! Een leerrijk sterfbed voor haar nakomelingen of beter nakroost, doe haar ook getrouw bezochten, in hare krankheid en troost en bemoediging ontvingen. Was 76 jaar oud, en had 54 jaar als lid van onze Gemeente, Doopsgezind Oude Huis, geweest. Wat had zij (zegt onze Leeraar de Heer Haga) al menigmaal den dood en verlossing van onze Zaligmaker herdagt, Zijn lijden gevierd, niet nalatig zijnde in de Goddelijke herinnering van dit feest, in dat brood en die wijn tot Zijner nagedachtenis."
"De begravenisplegtigheid onzer [Lieuwe Jans de Jong] oude moeder. Nu verlorene van deze wereld, maar niet als geen hope hebbende, neen! als eene die heengegaan is tot dat gebouw, niet met handen gemaakt, maar eeuwig in de hemel. Zoo was hare hope, haar vertrouwen op hare Schepper, Onderhouder en Bestuurder. Op Jezus Christus, die gekomen is om zondaren zalig te maken. Daarop was geloof, haar hoop en vertrouwen gevestigd. Op dat geloof had zij de Doop ontvangen in 1798. Daarin leefde zij, daarin stierf zij. Amen. En ons Dorp op het kerkhof aan de zijde van haren den 4den November 1851 overleden en den 8sten dato begraven tweede echtgenoot begraven, gevolgd door haar 5 kinderen en hunne echtgenoten, en 18 van de 20 kindskinderen, haar eenige broeder en zijn echtgenote, en verdere familie, vrienden en bekenden. De Heer Haga, onze Leeraar, deed bij deze gelegenheid een zeer troostrijk gebed, ons allen wijzende op haar lessen, ons allen zoon menigmaal gegeven, ons alleer geluk, zoo hartelijk wenschende in leven en sterven. Ons allen wijzende op de kracht en leering der Bijbel als bron van geloof en liefde. Dat haar lessen, haar sterfbed ons tot een spoorslag blijven in handel en wandel door dit ondermaansche leven, een band van liefde en vrede tusschen ons allen. Dat zij Hem gebeden. Zijn zegen te geven. Hem! die ongerechtigheid en boosheid haat, die Liefde is!"
"Overleden heden namiddag ongeveer 2 1/2 uur onze [Lieuwe Jans de Jong] zwager of schoonbroeder Oene Freerks Boonstra. Ligchaamsverslapping, voor meer dan twee jaar, in zijn voet begonnen, oud 60 jaar en ongeveer 9 maanden. Enkelde uuren voor zijn dood gedoopt door ons Leeraar Haga, met drie leden van de Kerkeraad, op zijn geloof, berouw van zonden, minnelijk vragend om vergeving aan God en menschen, betuigende verblijd te zijn toen het voltrokken was. Kerekeraadsleden H. de Graaf, H. Hofstra en M. de Zee, alsmede Klaas Jongedijk en vrouw."
"Zondag. Onze [Lieuwe Jans de Jong] Leeraar Haga hield een toepasselijke rede over den man van gister naar aanleiding van Lucas 15 vs 3-7, schetzende zijn leven, bedrijf, berouw en bekering. Zeer schoon voorbeeld voor allen. Het kan niet misschen hem in veler gunst herstellende."
"Begraving van ons [Lieuwe Jans de Jong] schoonbroeder Boonstra. Wij en ons 6 oudste kinderen de lijkpligt bijgewoond onder voorgang van ons Leeraar Haga, die onder het gebruik van verversching de vergadering aansprak en daarin de wensch der overledene te kennen gaf hem te vergeven het leed en kwaad geschied, doordien ook hij vergaf. Hij hoopte op Gods genade in Jezus Christus onze Heer. Amen!"
"Kenniggeving aan notabelen van het huwelijk van Jeltje L. de Jong ... Wel Eerwaarde zeer geleerde Heer Mijnheer Haga." [letter follows]
"Onzen [Lieuwe Jans de Jong] Haga had dezen morgen tot leerrede text Psalm 89 vs 49: 'Wie leeft er, dien de dood neit zien zal, zijn ziel zal bevrijden van het geweld van het graf' ... "
"De eerste steen gelegd aan de nieuwe kerk der Doopsgezinden Oude Huis te Oldeboorn door hun Leeraar de Wel Eerwaarde Zeer Geleerde Heer Hendrikus Haga."

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendericus Baukes Haga?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendericus Baukes Haga

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendericus Baukes Haga


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Geschiedenis van het Kruis- of Doumaleen te Aldeboarn, Doumaleen te Oldeboorn, Martha Kist, p. 61
  2. Bevolkings egister, Compiler Address: SLC FHL, Bev Reg, 1850 Old 1769-266-1-198
  3. De Dagboeken van Lieuwe Jans de Jong 1825-1855, Jong, Dagboeken, Lieuwe Jans de Jong, p. 187
  4. De Dagboeken van Lieuwe Jans de Jong 1825-1855, Jong, Dagboeken, Lieuwe Jans de Jong, p. 239

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 2 maart 1814 lag rond de 1,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuiden. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1814: Bron: Wikipedia
    • 11 januari » Slag bij Hoogstraten - Het Franse leger wordt verslagen in een reeks confrontaties in de Noorderkempen in België.
    • 25 maart » Koning Willem I richt De Nederlandsche Bank op.
    • 5 mei » Capitulatie van Maastricht: opheffing van de Blokkade van Maastricht en vertrek van de Fransen uit het laatste Nederlandse bolwerk.
    • 30 mei » Napoleon wordt verbannen naar Elba.
    • 7 augustus » Paus Pius VII heft het verbod op de jezuïetenorde uit 1773 op.
    • 24 december » Vrede van Gent.
  • De temperatuur op 12 oktober 1855 lag rond de 11,1 °C. Er was 6 mm neerslag. De winddruk was 5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-noord-westen. De relatieve luchtvochtigheid was 88%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • In het jaar 1855: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 7 februari » Ondertekening van het Japans-Russisch vriendschapsverdrag (alias Verdrag van Shimoda).
    • 1 maart » In Mexico begint de Revolutie van Ayutla.
    • 30 april » In Sheffield wordt het stadion Bramall Lane officieel geopend met een cricketwedstrijd.
    • 11 juli » Haarlemmermeer wordt officieel een Nederlandse gemeente.
    • 1 augustus » Eerste beklimming van de Monte Rosa, de op een na hoogste top in de Alpen.
  • De temperatuur op 23 februari 1889 lag rond de -1.8 °C. Er was 0.5 mm neerslag. De winddruk was 10 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 98%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
  • In het jaar 1889: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 22 april » De Amerikaanse president Benjamin Harrison stelt Oklahoma open voor vestiging door kolonisten.
    • 14 juli » Stichting van de Tweede Internationale in Parijs.
    • 6 september » In Antwerpen ontploft de patroonfabriek Corvilain. Er vallen 95 slachtoffers.
    • 6 oktober » Opening van het cabaret de Moulin Rouge in Parijs.
    • 15 oktober » Opening van het Centraal Station te Amsterdam, gebouwd naar een ontwerp van Pierre Cuypers.
    • 8 november » Montana wordt een staat van de Verenigde Staten.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Haga

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Haga.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Haga.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Haga (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ulrich Haasdijk, "Haasdijk family from Oldeboorn", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/haasdijk-family-from-oldeboorn/I36583.php : benaderd 7 mei 2024), "Hendericus Baukes Haga (1814-1889)".