Groningse doopsgezinden » Hans Nafzinger (± 1706-> 1780)

Persoonlijke gegevens Hans Nafzinger 

  • Hij is geboren rond 1706.
  • Feit: (Levensloop) .Bron 1
    Izaäk Jannes Leutscher noemt in een lijst uit 1818 de namen van een aantal Amish oudsten en leraren uit Zwitserland en de Pfalz, die de Nederlandse gemeenten bezochten: "Hans Nafzinger, geboren ca. 1706. Hij was getrouwd met Barbara Holly. De familienaam wordt ook als Natzinger geschreven. In 1711 emigreerde Nafzinger met zijn ouders uit Zwitserland naar Rijnland-Palts. Nafzinger was pachter op het land van baron Von Dalberg. Hij werd in 1731 tot leraar gekozen en een tijd later (werd hij) oudste (bisschop) van de gemeente Essingen bij Landau in Rijnland-Palts. In 1759 en 1779 (was hij) aanwezig op twee grote vergaderingen van Amish gemeenten te Essingen, en (was hij) ondertekenaar van de "Ordnungsbrief". Nafzinger gaf in 1780 de "Martelaers Spiegel" uit. Als 75-jarige werd hij voor het gerecht gesleept wegens de herdoop van twee dochters van Amish herkomst, die in een katholiek klooster waren geplaatst. Hij werd veroordeeld tot de voor hem zware boete van f 500,- en uit het gebied verbannen. Nafzinger kwam in 1765 met twee andere broeders voor negen weken naar Nederland. Hij hielp bij de verkiezing van leraren en nam onenigheden weg, zodat het Avondmaal gehouden kon worden. In 1770 kwam Nafzinger opnieuw als afgevaardigde naar Nederland. Bron: "Mennonite Encyclopedia", III, 806-807."
  • Hij is overleden na 1780.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 10 augustus 2022.

Gezin van Hans Nafzinger

Hij is getrouwd met Barbara Holly.

Zij zijn getrouwd

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hans Nafzinger?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. ‘Dienaren van de doopsgezinde gemeenten in de stad Groningen (16e-19e eeuw)’, deel 2, Willem Stuve

Over de familienaam Nafzinger


De publicatie Groningse doopsgezinden is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I74121.php : benaderd 30 april 2025), "Hans Nafzinger (± 1706-> 1780)".