Groningse doopsgezinden » Hinderick Oesewolt (± 1560-< 1607)

Persoonlijke gegevens Hinderick Oesewolt 

  • Hij is geboren rond 1560.Bron 1
    Spellingvariant: Hynderyck Oesewolt
  • (Levensloop) van rond 1580 tot voor 18 maart 1607.Bron 2
    Oesewolt (Hindericks) stelde zich op als tegenstander van de invloedrijke Jacques Outerman (1547-na 1634), de oudste van de Vlaamse gemeente 'De Blok' te Haarlem. Oesewolt verzette zich namelijk tegen diens toenadering tot de Friese richting (binnen de doopsgezinden). Oesewolt was een zoon van Hinderick Oesewolt. Volgens de burgerschatting van 1580 woonde deze Hinderick Oesewolt in een gebied met de naam Boteringe kluft. De Groninger magistraat liet de - voornamelijk welgestelde - burgers in dat jaar een bedrag betalen, waarmee de soldij van de in de stad gelegerde Spaanse troepen betaald kon worden. Hinderick betaalde drie daalders.

    In 1593 was de stad Groningen door de Staatse troepen afgesloten van de buitenwereld. Hierdoor was rantsoenering van voedsel noodzakelijk. Vermoedelijk om deze reden liet de magistraat een lijst van de voedselvoorraden opstellen. 'Hynderyck Oesewolt' woonde op dat moment in het gebied de Harcken kluft. Hij bezat tien mudden rogge en '6 fat wytte botter'. Hinderick Oesewolt wordt eveneens genoemd in de bekende Kroniek van het klooster te Aduard. In 1595 betaalde hij drie Emder guldens over een 'hoff in de Stadt en de Stadttaefel' van Groningen. We weten niet, of Hinderick doopsgezind was, want dat blijkt nergens uit. In 1602 werd hij lid van het Groningse koopliedengilde. Vijf jaar later overleed Hinderick, waarop zijn dood in het ledenboek van het gilde aangetekend werd.

    Van onze hoofdpersoon Oesewolt Hindericks heb ik verder kunnen vinden met wie hij getrouwd was, namelijk met Teelcke Schonings (of Schoeninges). In 1614 woonde het echtpaar in de Brugstraat. in het rechterlijk archief worden kort na elkaar twee akten vermeld, waarin zij huizen in de Brugstraat verkochten. Gaat het misschien om één en hetzelfde huis? In 1623 woonde het echtpaar aan de westzijde van het Groningse stadhuis. Oesewolts vrouw, inmiddels weduwe, woonde er tien jaar later nog steeds. Naast dit huis (aan de Grote Markt) bezat het echtpaar nog een huis aan de oostzijde van de Boteringestraat, dat in 1629 van de hand werd gedaan. 'Osewolt Hijndrickx' overleed volgens het ledenboek van het koopliedengilde op 12 december 1630; zeer waarschijnlijk in zijn woonplaats. Uit het rechterlijk archief blijkt, dat Oesewolts weduwe na diens overlijden in een moeilijke financiële positie belandde. De weduwe overleed op 16 juli 1636.
    __________________________________________________________________

    Hinderick Oesewolt is overleden vóór zondag 18 maart 1607. Hij woonde in 1580 in de Boteringe kluft en in 1593 in de Harcken kluft. In 1602 was hij lid van het koopliedengilde. Op 18-03-1607 is zijn dood aangetekend.

    247 Akte , waarbij Hindrick Oesewolt belooft de betaling aan het fraterhuis te Groningen van een rente van 21 daalder 's jaars gaande uit een huis in de Boteringestraat o.z. tegenover de Messemakersstraat, 1607. Met de oorspronkelijke rentebrief, 1594. Afschriften, 1629. Met kwitantie wegens aflossing van het kapitaal, 1629.
  • Hij is overleden voor 18 maart 1607 in Groningen.Bron 3
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 6 juni 2022.

Gezin van Hinderick Oesewolt

Hij is getrouwd met Onbekende Vrouw.

Ze zijn in de kerk getrouwd rond 1580.Bron 4


Kind(eren):

  1. Oesewolt Hindericks  ± 1580-< 1630 
  2. Wemele Hindricks Oosewolts  ± 1580-1641 
  3. Albert Oesewolt  ± 1600-< 1625

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hinderick Oesewolt?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Hinderick Oesewolt

Hinderick Oesewolt
± 1560-< 1607

± 1580

Onbekende Vrouw
± 1560-????

Oesewolt Hindericks
± 1580-< 1630
Albert Oesewolt
± 1600-< 1625

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Zijn eerste vermelding minus 20 jaar
  2. Parenteel van Hinderick Oesewolt (Letty Hartman); Groninger Archieven; "Religieuze migratie", geredigeerd door Jelle Bosma, Mirjam van Veen; "Gerommel in het noorden. Oesewolt Hindericks: een Groningse tegenstander van Jacques Outerman", van Willem Stuve
  3. Parenteel van Hinderick Oesewolt (Letty Hartman)
  4. Schatting

Over de familienaam Oesewolt

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Oesewolt.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Oesewolt.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Oesewolt (onder)zoekt.

De publicatie Groningse doopsgezinden is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I73282.php : benaderd 29 april 2024), "Hinderick Oesewolt (± 1560-< 1607)".