Groningse doopsgezinden » Daniel Jans van Barkel (± 1700-1762)

Persoonlijke gegevens Daniel Jans van Barkel 

  • Hij is geboren rond 1700 in Norden, Nedersaksen, Duitsland (doopsgezind).Bron 1
  • (Levensloop) van rond 1700 tot 1762.Bron 2
    Daniel van Barkel

    De stad Groningen kende in de 18e eeuw naast Hendrik Hogenberg nog een buitengewone uurwerkmaker, te weten Daniel van Barkel. Over van Barkel is niet veel bekend, in het Gronings Archief zijn maar een aantal vermeldingen over hem te vinden. Van Barkel kwam naar de stad Groningen vanuit de Ost-Friese stad Norden (Duitsland), dit blijkt uit het feit dat bij zijn zus Ida vermeld wordt dat ze “van Norden” afkomstig is en zijn broer Lukke Jans daar tijdens van Barkel zijn leven woonachtig is. Van Barkel was gevestigd aan de Gelkingestraat te Groningen, zie afbeelding 1 nummer 3.

    De vroegste vermelding van Daniel van Barkel is een gesigneerde en gedateerde stoelklok, gemaakt in 1728. Het breukdodenboek van de stad Groningen vermeld het overlijden van van Barkel als vrijgezel op 3 april 1762 te Groningen. Van Barkel heeft dus waarschijnlijk geen kinderen gehad. Naast de sterfakte wordt hij genoemd in de trouwakte van zijn zus: “Ida van Barckel van Norden pro qua de Orlogiemaker Mr. Daniel van Barkel als broeder”, gedateerd 18 oktober 1742.
    Als laatste is er nog een notitie bekend uit de familiepapieren van de familie Bolhuis, deze vermelden; “de somma van 210 car. gl voor verzenden van een staand speelhorologie en daar hier mede ten volle gequileerd (??) Groningen 15 sept. 1744 Daniel van Barkel”. Dit is teven de laatste bekende vermelding van van Barkel voor zijn dood.

    Omdat niet bekend is op welke leeftijd van Barkel naar Groningen kwam en hoe oud hij was toen hij overleed is zijn werkzame leven moeilijk in te schatten. Zeker is dat van Barkel tussen 1728 en 1744 als klokkenmaker in de stad Groningen actief is geweest, maar waarschijnlijk is zijn werkzame leven langer geweest.

    Daniel van Barkel was een zeer kundig klokkenmaker, er is onder andere een staande klok van hem bekend met een looptijd van 1 jaar (zie “De Nederlandse Staande Klok” van Zeeman pag 288 & 289).
    __________________________________________________________________

    Daniel Jans van Barkel overlijdt in 1762. Hij komt voor op een lidmatenlijst van de Groninger Oude Vlamingen in de stad Groningen.
    __________________________________________________________________

    Het is Daniël van Barkel die zich vanuit het Duitse Oost-Friesland omstreeks 1720 in de stad Groningen vestigde. Van hem is slechts een handvol klokken overgebleven welke zich kenmerken door individualiteit en kwaliteit.
  • Hij is overleden in het jaar 1762 in Groningen, Gelkingestraat.
    Breukdodenboek 1729-1794
    Bron: Registraties vóór 1811
    Soort registratie: begraafakte
    (Akte)datum: 03-04-1762
    Plaats: Groningen
    Overledene
    Daniel van Barkel
    overleden te Groningen.
    Diversen: vrijgezel
  • Hij is begraven op 3 april 1762 in Groningen.Bron 3
  • Een kind van Jan Daniel van Barkel en Margje Abrahams
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 23 juli 2021.

Gezin van Daniel Jans van Barkel

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Daniel Jans van Barkel?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Daniel Jans van Barkel

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Daniel Jans van Barkel

Daniel Jans van Barkel
± 1700-1762


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Zijn jaar van vestiging in Groningen (in 1720) minus 20 jaar
  2. "Huwelijk en vermogen: Een (rechts) historische case study naar de verzorging van de langstlevende echtgenoot in de stad Groningen onder doopsgezinden (1699-1809)" van M.R. Kremer; Hendrik Hogenberg & Daniel van Barkel - Deel 1 archiefonderzoek; HORA EST. Ontstaan, opbloei, neergang en nabloei van het stoelklokkenmakersambacht.
  3. Breukdodenboek 1729-1794, archiefnummer 124, Doop-, trouw- en begraafboeken enz. in de provincie Groningen, inventarisnummer 194, blad 49. Gemeente: Kerkelijke gemeente Groningen.

Over de familienaam Van Barkel


De publicatie Groningse doopsgezinden is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I68304.php : benaderd 2 mei 2024), "Daniel Jans van Barkel (± 1700-1762)".