Groningse doopsgezinden » Hinrich Pieters Swart (1722-1775)

Persoonlijke gegevens Hinrich Pieters Swart 

  • Hij is geboren in het jaar 1722 in Neustadtgödens, Nedersaksen, Duitsland.Bron 1
    Spellingvariant: Hendrik Pieters Swart, Hindrik Pieters Swart of Hindrik Peters Swart.
  • (Levensloop) van 1747 tot 1775.Bron 2
    In juli 1756 werd Edo Tobias van Eeden bevestigd als diaken in de doopsgezinde gemeente te Neustadtgödens in Duitsland. Ook de leraar Hiinrich Pieters Swart werd toen in het ambt bevestigd.

    In het jaar 1775 stierf Hinrich Pieters Swart, een van de beide toenmalige vermaners van de Neustadtgödense Mennonietengemeente, en de ambtszaken rustten voortaan alleen op de schouders van de leraar Lubbertjans Kreemer.

    Zo zag Hindrik Pieters Swart uit Neustadt-Gödens (Oost-Friesland) zich geconfronteerd met de financiële consequenties van zijn uitverkiezing tot vermaner in 1756. Swart richtte daarom een verzoek aan zijn gemeente. Hij stelde dat ‘hy eerst nieuwelijks in huyshoudinge getreeden, niet wist hoe zyn kostwinninge sou gaan, en in (dien: MK) die niet voordeelig zynde, oft niet bestaanbaar konnende leeven zoude hem (de uitverkiezing: MK) seer drukken.’ Hij verzocht ‘dat men hem geen onmoogelyke last op leggen wilde.’

    Swart had daarom twee wensen die werden ingewilligd: de gemeente zou een knecht gaan betalen om zijn werk over te nemen als hij met de predikdienst bezig was en de gemeente stelde hem boeken ter beschikking.

    In het jaar 1775 stierf Hinrich Pieters Swart, een van de beide toenmalige vermaners van de Neustadtgödense Mennonietengemeente, en de ambtszaken rustten voortaan alleen op de schouders van de leraar Lubbert Jans Kreemer. Na de dood van Kreemer - die sinds 1779 ernstig ziek moet zijn geweest - op 2 juni 1781, bleef de gemeente de volgende twee jaren vacant. Waarschijnlijk werden in deze tijd de kerkdiensten door de beide diakens Edo Tobias van Eden en Albert Pieters Swart geleid.

    Hinrich Pieters Swart nam later ook het ouderlijke huis - nummer 5 aan de Deichstraße, tegenwoordig Brückstraße - over en bewoonde het decennia lang met zijn familie.
  • Hij is overleden in het jaar 1775 in Neustadtgödens, Nedersaksen, Duitsland, hij was toen 53 jaar oud.Bron 1
  • Een kind van Pieter Alberts Swart en Trijntje Hendriks van Calcar
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 7 november 2023.

Gezin van Hinrich Pieters Swart

Hij is getrouwd met Heiltje Meertiens Medema.

Ze zijn in de kerk getrouwd in het jaar 1747, hij was toen 25 jaar oud.Bron 3

  • Het echtpaar heeft gemeenschappelijke voorouders.
  • Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hinrich Pieters Swart?
    De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


    Tijdbalk Hinrich Pieters Swart

      Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
    Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hinrich Pieters Swart

Hinrich Pieters Swart
1722-1775

1747

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. "Gedoopt!" van Jelle Johannes Bosma, Pieter Visser, Doopsgezinde Historische Kring
  2. "Doopsgezinde Bijdragen", nieuwe reeks 24, geredigeerd door S. Zijlstra; "Huwelijk en vermogen: Een (rechts)historische case study naar de verzorging van de langstlevende echtgenoot in de stad Groningen onder doopsgezinden (1699-1809)", van M. R. Kremer
  3. Doopsgezinde bijdragen, Nummers 35-36 van Jelle Johannes Bosma, Pieter Visser; "Gedoopt!" van Jelle Johannes Bosma, Pieter Visser, Doopsgezinde Historische Kring

Over de familienaam Swart

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Swart.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Swart.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Swart (onder)zoekt.

De publicatie Groningse doopsgezinden is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I42647.php : benaderd 15 mei 2024), "Hinrich Pieters Swart (1722-1775)".