Groningse doopsgezinden » Abraham August Rehn (1776-> 1835)

Persoonlijke gegevens Abraham August Rehn 

  • Hij is geboren op 24 juli 1776 in Hamburg-Altona.Bron 1
    Spellingvariant: Abraham van Rheen.
  • (Levensloop) .Bron 2
    Abraham Rehn, geboren in Hamburg-Altona, daar opgeleid door leraar Johannes Albertus Hoekstra, van 1802 tot 1803 leraar bij de doopsgezinde gemeente Edam en van 1803 tot 1804 leraar bij de doopsgezinde gemeente Huisduinen en Den Helder. In 1804 ging hij over naar de rooms-katholieke kerk, maar ook deze verliet hij weer. Hij keerde terug naar zijn geboorteplaats.

    "7 Mei 1811. Zond(ag). Abr. van Rheen, die zond(ag), namid(dag) in Noordbroek gepreekt heeft, preekt heden in Veendam."

    Op woensdag 17 mei 1811 heeft Abraham van Rheen zich op zijn terugreis van Veendam misdragen. Daarom mag hij voorlopig niet preken. Vanaf 17 maart 1811 is hij in de provincie Groningen. Hij heeft een aanbevelingsbrief van ds. Gerrit Karsdorp bij zich. Na enige tijd voorgegaan te zijn in kerkdiensten, gaat het snel bergafwaarts met hem. Hij verbrast zijn geld en kan geen kostgeld betalen aan zijn huurbaas. In Slochteren heeft men hem dronken over straat zien lopen, terwijl hij al lallend preekt voor het samengestroomde volk. De wedman heeft hem vervolgens naar een herberg gebracht. Abraham van Rheen verkoopt enige persoonlijke bezittingen aan de wagenmaker Nicolaas Hindriks van Zanten te Sappemeer. Hij ontvangt ook spontaan gulle giften van diverse mensen, die hij ontmoet. Daardoor heeft hij voldoende reisgeld bij elkaar gesprokkeld. Uiteindelijk vertrekt hij op 22 mei 1811 weer naar Hamburg.

    Op 11 maart 1835 verstuurt de zaakgelastigde van Zijne Majesteit de Koning in Constantinopel een Franstalige brief aan Monsieur J. H. Heerspink, predikant te Veenhuizen. Hij vertelt daarin, dat hij gastvrijheid heeft verleend aan een zekere heer Abraham Rehn, die in het bezit is van een getuigschrift van de heer Heerspink. Dhr. Rehn, die voorheen doopsgezind predikant was, heeft zich als zeer armlastig gepresenteerd, gezien het geld dat Heerspink hem heeft uitgereikt. Omdat het individu nogal boers overkomt - bewerend uit Rotterdam te zijn, terwijl zijn paspoort als geboortig van Hamburg aanduid(t) - is het de plicht van de Legatie in deze residentie deze informatie serieus te nemen. Bovendien is zijn gedrag zowel in Odessa als in Smyrna, waar hij zich nu bevindt, niet volgens algemene verwachting.
  • Hij is overleden na 11 maart 1835 in Smyrna, Turkije.Bron 3
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 27 november 2018.

Gezin van Abraham August Rehn

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Abraham August Rehn?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. "Heerscopinc: Echteler, Klein-Ringe, Rheeze" van Bert J. Finke
  2. "Ernstige godsvrucht en gezond verstand: een selectie uit de dagboeken van Foeke Wigles Gorter" van Bert Dop; "Heerscopinc: Echteler, Klein-Ringe, Rheeze" van Bert J. Finke
  3. Datum van zijn vertrek uit de provincie Groningen

Over de familienaam Rehn

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Rehn.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Rehn.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Rehn (onder)zoekt.

De publicatie Groningse doopsgezinden is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I39185.php : benaderd 4 mei 2024), "Abraham August Rehn (1776-> 1835)".