Groningse doopsgezinden » Pieter Nanninga (1717-> 1797)

Persoonlijke gegevens Pieter Nanninga 

  • Hij werd gedoopt op 30 januari 1717 in Zuidhorn.Bron 1
    Doopboek 1645-1763
    Bron: Registraties vóór 1811
    Soort registratie: doopakte
    (Akte)datum: 30-01-1717
    Plaats: Zuidhorn
    Bijzonderheden:
    vader meester

    Dopeling
    Pieter
    Vader
    P. Nanninga
  • (Levensloop) van 1747 tot na 21 februari 1797.Bron 2
    Pieter NANNINGA, gedoopt Zuidhorn, 30-01-1717, barbier en chirurgijn. Hij is getrouwd in Zuidhorn op 19-11-1747 met Aaltje Hanssen, gedoopt Wehe 29-09-1726, overleden vóór 1765, dochter van Hans Hendriks en Tjetske Cornelis. Pieter hertrouwt Zuidhorn 04-04-1765 met Eltje Berents.

    In 1747 was hij kapper. Ook was hij arts (chirurgijn) aan de Nieuwestraat te Zuidhorn.

    Op 3 mei 1756 verkopen de gebroeders Maurits en D. I. (= Daniel Jacob) Clant van Hankema vier grazen land te Zuidhorn aan de chirurgijn P. (= Pieter) Nanninga en zijn vrouw Aaltjen Hansen. De weidegrond grenst aan de noordkant aan de landerijen van de erfgenamen van de Heer Overste F. D. V. (= Fecco Dominicus van) Sijtzama, ten oosten aan de Pastorie van Zuidhorn, ten zuiden aan de gemelde Pastorie en de Kerke van Zuidhorn, en ten westen aan de Here Weg. De verkoopsom bedraagt 650 Carolus gulden, welk bedrag volledig van de kopers is ontvangen. Ter bevestiging van de gemaakte afspraken is dit document in tweevoud opgesteld, verzegeld en ondertekend door de verkopers.
    _______________________________________________________________

    Wij Stadhouder en Hooftmannen van Wegen Hogere Overigheijt en Heerlijkheid der Stad Groningen en Ommelanden betuigen met desen Openessegelden brieve hoe (?) door (?) wij ter Instantie der Creditoren van wijlen de Grietman Menso Altingh bij brandender keers en uitdoeninge des Debiteurs halve behuisinge waar bij Ingevolge Aeqúieseement van mevr(ouw) Anna Toppinga desselfs wed(uwe) de andere helfte meede vrijewillig is verkogt Ingevolge acte van de Hoge Jústitie Camer in dato den 7 may 1796, staande en gelegen tot Zuidhorm op Eijgen gront, door de Overledene en desselfs wedw( = weduwe) zijnde bewoont,

    bestaande in Verscheijden Schone Vertrekken en Schoon hof daar agter gelegen, hebben ’t Selve ter Naaster Zwetten ten noorden de Nijestraat, ten oosten de Hr (= Heer) van Faan, de Heer van Hankema en Asinga Immes wed.w (= weduwe)en Pastorij, ten Zuiden Pastoriehof, ten westen het selve Hoff en de Debiteuren de Pastorie Grond, mits dat de Cooper de planketting (= schutting ?) tusschen de pastoriegrond, en des Debiteurshof wederom in de oude Rooijnge (= rooilijn?) zal moeten zetten, voorts met desselvs regt en geregtigheden, Serviteiten, Lasten en Swarigheden, en in Specie met een gestoelte in de kerke en, een Legersteede (graf) op het kerkhof tot Zuidhorm ingevolge acte van den 6 Febr(uari) 1797,

    Soo als de Debiteur ingevolge ankomstbrief ter Secretarie van de Hoge Justitie Camer berustende, kan Defenderen zijnde over de helfte van mev(rouw) De Wedw (= weduwe) Alting ingevolge de Settinge de vriewillige beschrijvinge in plaats van Borgstellinge bij de Hoge Jústitie Camer geëmaxeert (?) geweest, dog op aeqúieseement van desselfs Creditoren wederom ingetrokken Ingevolge Apostille van den 15 Febr(uari) 1797 bij ons gezien en gelezen, en alsoo bij de Tweede of laatster keersen uitdoeninge hijr van Coper is geworden, de Chirurgijn P. Nanninga tot Zuidhorm voor een Summa van Seshondert en Sestig car.(olus) guld(en) en het volle Coopschad alhier door den koper in regtshanden is opgebragt ingevolge Qúitancie van den Ontfanger C. van Sijsen, meede bij ons gesien en gelesen,

    en over het Coopschat in Praeferentie verklaart, en daarbij mevr.(ouw) de wedw (weduwe) Alting wegens haare helft meede voldaan. Soo verwijssen wij mits desen den Cooper opgem(eld) in den Eijgendom en Possessie van bovengementioneerde behúisinge met annexen, om voortaan daar meede te doen als een waren Eijgenaar betaamt, zúllende desselve door desen wesen bevrijet van alle Actien, Schúlden en Credicen Soo voor dato deses koops daarop eenigsints mogen zijn geweest. Tot vestenisse deses hebben wij onse Groote ampis zegúl (= ambtszegel) beneden an desen doen hangen, en met onsen Presidents en Secretaris Subscriptie gecorroboreert.

    1797, den 21 Febr(uari)
  • Hij is overleden na 21 februari 1797 in Zuidhorn.Bron 3
  • Een kind van Pieter Nanninga en Sijbelke Gerrits
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 6 februari 2021.

Gezin van Pieter Nanninga

Hij is getrouwd met Aaltjen Hanssen.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 19 november 1747 te Zuidhorn.Bron 4

Registratie: 19-11-1747
Bruidegom Pieter Nanninga, barbier

Bruid Aaltje Hanssen, van Wehe

-

Bron Trouwboek 1626-1763 Kerkelijke gemeente - Zuidhorn
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 591, folio 141

Kind(eren):

  1. Sibelina Pieters Nanninga  1749-< 1788 
  2. Grietje Pieters Nanninga  1755-< 1844 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter Nanninga?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pieter Nanninga

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Pieter Nanninga


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Doopboek 1645-1763, archiefnummer 124, Doop-, trouw- en begraafboeken enz. in de provincie Groningen, inventarisnummer 590. Gemeente: Kerkelijke gemeente - Zuidhorn.
  2. Genealogische database Eisenga; Verkoopakte d. d. 3 mei 1756; Verkoopakte d. d. 21-2-1797; Greets genealogie
  3. Verkoopakte 21-2-1797
  4. Trouwboek 1626-1763 Kerkelijke gemeente - Zuidhorn, DTB 124, inv. nr. 591

Over de familienaam Nanninga

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Nanninga.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Nanninga.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Nanninga (onder)zoekt.

De publicatie Groningse doopsgezinden is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I36469.php : benaderd 2 mei 2024), "Pieter Nanninga (1717-> 1797)".