De temperatuur op 20 januari 1890 lag rond de 4,5 °C. Er was 0.2 mm neerslag. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 95%. Bron: KNMI
11 januari » De Britse regering stelt Portugal voor een ultimatum wat betreft de Portugese aanwezigheid in Afrika.
20 maart » Otto von Bismarck wordt ontslagen als Duits rijkskanselier.
1 oktober » Het Yosemite National Park in de Amerikaanse staat Californië wordt opgericht.
29 oktober » De Staten-Generaal, in verenigde vergadering bijeen, verklaren de Nederlandse koning Willem III wegens ziekte buiten staat de regering waar te nemen. Op 23 november van datzelfde jaar zou hij komen te overlijden.
4 december » Het stoffelijk overschot van Koning Willem III wordt bijgezet in Delft.
29 december » Het bloedbad van Wounded Knee vindt plaats.
Trouwdag 13 december 1918
De temperatuur op 13 december 1918 lag tussen 9,0 °C en 11,5 °C en was gemiddeld 10,1 °C. Er was 2,1 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
6 juni » slag bij het Belleaubos Gunnery Sgt. Dan Daley spreekt zijn bekende quote uit: ‘C’mon you sons-of-bitches, do you want to live forever?’
9 augustus » Duke Kahanamoku scherpt in New York zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 1.01,4. Het oude record (1.01,6) stond sinds 20 juli 1912 op naam van de Amerikaanse zwemmer.
13 september » Treinramp bij Weesp. Door zware regenval, waarbij de spoordijk bij de brug over het, toenmalige Merwedekanaal bij Weesp verzadigd raakt, glijd een passagierstrein uit Amersfoort naar Amsterdam met rails en al van de dijk. Er vallen 41 doden en 42 gewonden.
25 september » Oprichting van het (Nederlandse) Ministerie van Arbeid, voorloper van het Ministerie van SZW.
11 november » De Britse regering erkent de onafhankelijkheid van Letland.
9 december » Oprichting van de Finse Nationale Coalitiepartij.
Dag van overlijden 26 november 1974
De temperatuur op 26 november 1974 lag tussen 4,9 °C en 8,2 °C en was gemiddeld 6,4 °C. Er was 0,5 mm neerslag gedurende 0,8 uur. Er was 2,5 uur zonneschijn (30%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
9 april » Opening van het Ghenceastadion, een voetbalstadion in Boekarest, Roemenië en de thuisbasis van Steaua Boekarest.
6 mei » Aftreden van Willy Brandt als bondskanselier van West-Duitsland.
30 juni » De moeder van Martin Luther King, Alberta, wordt doodgeschoten tijdens een kerkdienst waar ze het orgel bespeelt.
12 augustus » De directie van Radio Veronica moet via de pers vernemen dat het station op 31 augustus 1974 haar uitzendingen moet staken.
4 september » In de eerste interland na het WK voetbal 1974 in West-Duitsland wint het Nederlands voetbalelftal in Stockholm met 5-1 van Zweden. Johan Neeskens benut twee strafschoppen. Middenvelder Jan Peters van N.E.C. maakt zijn debuut voor Oranje.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Tijs van den Brink, "Parenteel van Geurt Jacobs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/geurt-jacobs/I95914.php : benaderd 9 mei 2025), "Grietje Haanschoten (1890-1974)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.