13 januari » Jaap Eden wordt de eerste Nederlandse wereldkampioen in de schaatsgeschiedenis.
3 april » Het eerste sundae-ijsje wordt gedocumenteerd.
24 mei » Octrooiaanvraag van Thomas Edison op de elektrische spoorweg.
7 juli » De Nederlander Janus Ooms wint als eerste niet-Britse roeier de Diamond Sculls in Henley, het officieuze wereldkampioenschap.
9 september » De Amerikaanse astronoom Edward Emerson Barnard ontdekt Amalthea, de derde maan van Jupiter.
25 november » De Franse baron Pierre de Coubertin lanceert het idee de Olympische Spelen in moderne vorm te doen herleven.
Trouwdag 24 juli 1914
De temperatuur op 24 juli 1914 lag tussen 12,8 °C en 17,6 °C en was gemiddeld 15,0 °C. Er was 14,2 mm neerslag. Er was 0.8 uur zonneschijn (5%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
14 januari » Introductie van de lopende band door Henry Ford.
2 mei » In Antwerpen richten de politici Van Cauwelaert, Van de Perre en Hendrix de krant De Standaard op.
28 juli » De Eerste Wereldoorlog, ook de Wereldoorlog of de Grote Oorlog genoemd, breekt uit.
28 juli » Oostenrijk-Hongarije verklaart Servië de oorlog, daarmee begint de Eerste Wereldoorlog.
19 oktober » De Eerste Slag om Ieper breekt uit.
31 oktober » Het Duitse 16e Beierse reserve infanterieregiment, waarbij Adolf Hitler, verovert Geluveld in de Eerste Slag om Ieper
Dag van overlijden 24 oktober 1984
De temperatuur op 24 oktober 1984 lag tussen 9,1 °C en 14,3 °C en was gemiddeld 11,3 °C. Er was 5,5 mm neerslag gedurende 0,3 uur. Er was 5,4 uur zonneschijn (53%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
24 januari » De eerste Apple Macintosh is te koop.
11 mei » Acht tieners komen door een brand in de attractie Haunted Castle in het pretpark Six Flags Great Adventure om het leven.
14 juni » Door bomaanslagen op elektriciteitsmasten zit twee derde van de elf miljoen Chilenen tot anderhalf uur zonder elektriciteit. De aanslagen worden opgeëist door de linkse guerrillabeweging Patriottisch Front Manuel Rodriguez.
27 juni » Gastland Frankrijk wint in Parijs het EK voetbal door Spanje in de finale met 2-0 te verslaan.
3 juli » Sovjet-atleet Joeri Sedych scherpt in Cork het wereldrecord kogelslingeren (84,14 meter) aan tot een afstand van 86,34 meter.
3 december » Door een fout bij de productie van pesticide door Union Carbide in Bhopal (India) komt een wolk van het schadelijke methylisocyanaat vrij. Ongeveer 3800 mensen komen om, honderdduizenden lopen gezondheidsschade op. Zie Giframp Bhopal.
Dag van begraven 29 oktober 1984
De temperatuur op 29 oktober 1984 lag tussen 10,4 °C en 14,6 °C en was gemiddeld 12,8 °C. Er was 3,1 mm neerslag gedurende 1,0 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
3 april » Rakesh Sharma wordt de eerste Indiase ruimtevaarder.
23 mei » Verkiezing van Richard von Weizsäcker tot zesde bondspresident van West-Duitsland.
28 juli » President Ronald Reagan opent in Los Angeles de Olympische Zomerspelen van de XXIIIe Olympiade.
20 september » Lancering van de krant "24 uur" in Vlaanderen; een tabloïd volksdagblad dat al op 26 oktober van datzelfde jaar haar uitgave moet staken; "24 uur" werd zwaar geboycot door de dagbladverkopers die het niet namen dat het dagblad ook buiten hun circuit gedistribueerd werd.
10 december » Desmond Tutu krijgt de Nobelprijs voor de Vrede.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Tijs van den Brink, "Parenteel van Geurt Jacobs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/geurt-jacobs/I34111.php : benaderd 8 mei 2025), "Isaak van Essen (1892-1984)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.