Gerrit de Klark en voorgeslacht » Janna Garretz (1761-1830)

Persoonlijke gegevens Janna Garretz 


Gezin van Janna Garretz

(1) Zij is getrouwd met Jan Hendriks.

Toestemming voor het huwelijk is 25 mei 1799 verkregen te Brummen, Gelderland, Nederland.Bron 4

Ze zijn in de kerk getrouwd op 9 juni 1799 te Brummen, Gelderland, Nederland, zij was toen 37 jaar oud.Bron 4

Jan was weduwnaar van Geertjen Smeenk en had afgoeding gedaan aan zijn onmundige kinderen. Hij was geboren en wonende te Brummen.
Janna was geboren in Brummen en had het laatst gewoond in Vlaardingen.

(2) Zij is getrouwd met Jan Wenninck.

Toestemming voor het huwelijk is 20 mei 1808 verkregen te Brummen, Gelderland, Nederland.Bron 4

Ze zijn in de kerk getrouwd op 5 juni 1808 te Brummen, Gelderland, Nederland, zij was toen 46 jaar oud.Bron 4

Uit het trouwboek van de huwelijkscommisarissen van het Ambt Brummen:
1808 20 Maij
Bruidegom Jan Wennink jongman oud 40 Jaren geboren en woonachtig te Brummen. Ouders Toon Wennink en Gerritjen Teunissen beide overleden en hij volgens zijne verklaring aan de Bruid niet verwand.
Bruid Janna Gerrits oud 44 Jaaren weduwe van Jan Hendriks bij wien geen kinderen heeft verwekt, geboren en woonachtig te Brummen. Ouders Gerrit Gerrits en Aaltjen Willems Ehel beide overleden en zij volgens hare verklaring aan den Bruidegom niet verwand.
Getuigen geen
Gepasseerd voor J.J.Valckenier Scholtus des Ampts Brummen, geauthoriseerd door den Richter in Veluwenzoom. geërfden C.L.Dijkman en G.Bovendorp.
1e gebod d. 22 Maij; 2de gebod d. 29 dito; 3de gebod d. 5 Junij; Solemnisatie Volgens op den 8e Junij 1808 vertoond attest van J.H.Meiling predicant te Brummen aldaar den 5e dito getrouwt.

Uit het trouwboek der Nederduits Gereformeerde kerk:
1808 5 Junij Jan Wennink j.m. geb. en won. te Brummen en Janna Gerrits
wed.v. Jan Hendriks geb. en won. te Brummen.

Kind(eren):

  1. Harmen Gerrits  1806-????
  2. Hendrik Gerrits  1806-????


Notities over Janna Garretz

In den Jare Eenduizend achthonderd acht en twintig den drie en twintigsten Februarij, des avonds.
Is door Josua Marinus de Kruijff, openbaar Notaris des Kantons Brummen, Kwartier Gelderland, te Brummen residerende, in tegenwoordigheid van Jan Jurriens, deurwaarder van Frans Aigoin, kastelein, van Arend Noorman, metselaar en van Jan Willem van Grol, koperslager, allen wonende te Brummen, vier getuigen hiertoe opzettelijk verzogt, gecompareerd Janna Garritz, huisvrouw van Jan Wennink, landbouwer, wonende te Brummen in de buurtschap Rhienderen, gezond naar lighaam en haar verstand wel hebbende, zoo als bleek uit hare redenering en gesprekken, die zij was houdende zoo met den Notaris als met de getuigen, die zich ten dezen expresselijk nar het Kantoor van den Notaris begeven hebben.
Welke Comparante over hare nalatenschap willende disponeren, aan den Notaris, in tegenwoordigheid der gemelde getuigen heeft opgegeven en voorgezegd haar Testament en bevel van uiterste wille zoo als hier volgt.
Ik geef en legateer aan mijnen echtgenoot Jan Wennink met wien ik wone, het vruchtgebruik van mijnen geheelen nalatenschap, hem ontslaande van de verpligting tot het stellen van Cautie en het beleggen van het gereede.
Ik benoem en stelle tot mijne eenige en algeheele erfgenamen, mijne neef en nicht Fredrik Buijink, landbouwer en Teuntje Hendriks, echtelieden, met mij wonende of diegeene hunner, welke op den dag van mijn overlijden nog in leven zal zijn, of in valzij beide voor mij mogten komen te overlijden, hunne kinderen, bij representatie in derzelver ouders plaatse. willende en begerende ik dat de gemelde erfgenamen, mij alleen en met uitsluiting van alle anderen, in mijne nalatenschap zullen opvolgen,onder den last echter van het hiervoor besproken vruchtgebruik.
Ik herroep alle Testamenten of andere uiterste wil dispositien, welke ik alleen of met anderen voor dato dezes mogt hebben gemaakt, mij alleen bij het tegenwoordige bepalende, als volkomem overeenkomende met mijne wil en begeerte.
Aldus is hetgeen voorschreven staat door de Comparante opgegeven aan den Notaris, door den Notaris eigenhandig geschreven, en geschreven zijnde, voorgelezen aan de Comparante, dewelke verklaard heeft, al hetzelve wel verstaan en begrepen te hebben,en daarbij te blijven, als zulks volkomen uitdrukkende hare wil en bedoeling. Welk opgegeven door -- voorlezen aan -- en opgevolgd verklaren van de Comparante, alles is geschied in tegenwoordigheid der vier hiervoor genoemde getuigen.
Gedaan en gepasseerd te Brummen ten kantore van den Notaris op dag en Jaar voorschreven, in tegenwoordigheid der vier hier voorgenoemde getuigen, dewelken, na duidelijke voorlezing van geheel het vorenstaande met de Comparante en den Notaris onderteekend hebben, de tegenwoordige Minute, welke is gebleven onder de bewaring en in het bezit van den voorgenoemden Notaris.
(Was getekend) J.Garritz, J.Jurrens, F.Aigoin, A.Noorman, J.W.van Grol, J.M.de Kruijff Not.

Geregistreerd houdende Een blad en Een renvooi te Arnhem den zeventienden Julij achttienhonderd dertig, Deel Een en twintig folio Een en tachtig recti case twee en drie. Ontvangen voor regt van Testament twee guldens en veertig cents, voor dubbel regt twee guldens en veertig cents uitmakende te zamen zes .guldens en acht en veertig cents.
(was get.) De ontvanger S.R.Boonen
regt ƒ 2,40, Dubbelregt ƒ 2,40, samen ƒ 4,80, 35% ƒ 1,68, totaal ƒ 6,48.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Janna Garretz?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Janna Garretz

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Janna Garretz

Janna Garretz
1761-1830

(1) 1799

Jan Hendriks
????-1805

(2) 1808

Jan Wenninck
1770-1833



Onbekend


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Doopboek Nederduits Gereformeerde kerk Brummen.
  2. Overlijdensakte gemeente Brummen. Akte nr. 18.
  3. Overlijdensakte.
  4. Trouwboek van de Huwelijkscommisarissen Brummen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 5 juni 1808 lag rond de 17,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1808: Bron: Wikipedia
    • 26 januari » In Nieuw-Zuid-Wales breekt de Rum Rebellion uit.
    • 8 april » De Verenigde Staten worden een zelfstandige rooms-katholieke kerkprovincie met Baltimore als aartsbisdom en de nieuwe bisdommen Bardstown, Boston, New York en Philadelphia.
    • 20 april » Amsterdam wordt de hoofdstad van Nederland onder Lodewijk Napoleon
    • 21 augustus » Britse en Portugese troepen onder bevel van Arthur Wellesley verslaan de Franse troepen onder bevel van generaal Jean-Andoche Junot in de Slag bij Vimeiro.
    • 3 september » Introductie van een voorloper van het periodiek systeem door John Dalton.
    • 20 december » Start van het tweede Beleg van Zaragoza tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
  • De temperatuur op 17 februari 1830 lag rond de 0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken dampig winderig. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1830: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,6 miljoen inwoners.
    • 25 maart » De pangeran Diponegoro wordt ondanks een vrijgeleide door luitenant-generaal baron De Kock te Magelang gevangengenomen. Einde van de Java-oorlog (opstand tegen het Nederlands gezag in Java).
    • 6 april » De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook Mormonen genoemd, wordt officieel georganiseerd.
    • 31 juli » Koning Karel X van Frankrijk wordt gedwongen tot troonsafstand en vlucht naar het buitenland.
    • 4 oktober » België heeft de troepen van Koning Willem I verjaagd en roept de onafhankelijkheid uit bij monde van het Voorlopig Bewind.
    • 16 oktober » De Nederlandse kroonprins Willem van Oranje proclameert de onafhankelijkheid van België
    • 5 december » De Symphonie fantastique van Hector Berlioz wordt voor het eerst uitgevoerd in het conservatorium van Parijs.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Garretz

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Garretz.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Garretz.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Garretz (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J.A.J.de Klark, "Gerrit de Klark en voorgeslacht", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/gerrit-de-klark-en-voorgeslacht/I436.php : benaderd 30 april 2024), "Janna Garretz (1761-1830)".