Gerrit de Klark en voorgeslacht » Jacoba "Coba" Wassink (1806-1872)

Persoonlijke gegevens Jacoba "Coba" Wassink 


Gezin van Jacoba "Coba" Wassink

Zij is getrouwd met Jacobus de Klark.

Toestemming voor het huwelijk is 18 april 1835 verkregen te Zutphen, Gelderland, Nederland.Bron 13

Zij zijn getrouwd op 1 mei 1835 te Zutphen, Gelderland, Nederland, zij was toen 28 jaar oud.Bron 14

Het voorgenomen huwelijk van Jacobus de Klark en Jacoba Wassink werd afgekondigd op 19 en 26 april 1835 te Zutphen en Brummen. Jacoba Wassink woonde in Brummen.
Getuigen bij het huwelijk van Jacobus de Klark en Jacoba Wassink waren Gerrit Jan Langenberg, oud 43 jaar, Harmen Lebbink, oud 30 jaar, Matthijs Jochems, oud 38 jaar en Johannes Bernardus van Baar, oud 33 jaar, allen scheepstimmermansgezellen en wonende te Zutphen, niet verwant aan bruidegom of bruid.
De moeder van de bruidegom en de vader van de bruid waren aanwezig en verleenden toestemming.
De naam van de vader van de bruidegom werd in de overlegde stukken verschillend geschreven, doch partijen verklaarden onder aanbod van een eed dat geen ander persoon bedoeld werd. De ware naam van de vader zou zijn Willem de Klark.
Overlegd werden akte van huwelijksafkondiging, certificaat van afkondiging der gemeente Brummen, geboorteakten van het bruidspaar, overlijdensakten van de vader van de bruidegom en de moeder van de bruid en een certificaat van de Natinale Militie dat de bruidegom aan zijn verlichtingen voldaan had.
Het huwelijk werd voltrokken door Cornelis Anne baron Mackay, wethouder, des voormiddags om 11 uur.

Toestemming voor dit huwelijk is 18 april 1835 verkregen te Zutphen, Gelderland, Nederland.

Kind(eren):



Notities over Jacoba "Coba" Wassink

Coba was een tweeling met Anna.

Volgens het bevolkingsregister periode 1842-1861 woonde Jacoba met haar gezin aanvankelijk aan de Kolenstraat in wijk C, huis 149 en later in wijk B aan de Barlheze, huis 106. De verhuisdatum staat niet genoteerd, maar moet volgens de geboorteaktenvan haar zonen Anthonie Adriaan en Gerrit Jan Hendrikus tussen 23 april 1844 en 11 april 1846 liggen; waarschijnlijk in 1844 gezien de aankoop van het huis in de Barlheze.
In de eerste periode staat zij als zonder beroep, in de tweede periode als winkelierster. Van wanneer tot wanneer is niet duidelijk. Het pand Barlheze 106 was vermoedelijk een winkelpand, want ook de vorige bewoner, Abraham Weijel, was slager. Mogelijk is Coba hier al snel begonnen met haar winkeltje. In de adresboeken van 1863 en 1864 staat ze als winkelierster. In 1870 was ze weer zonder beroep.

In het Jaar achttienhonderd zeventig, op Woensdag den zes en twintigsten Januarij, des voormiddags om elf uur, in de Nieuwe Sociéteit aan de IJsselkade te Zutphen.
Zijn voor Willem Albert Frans Hendrik de Bas, Notaris Standplaats hebbende te Zutphen, in tegenwoordigheid der natenoemen getuigen verschenen:
1e. Jacoba Wassink, zonder beroep, wonende te Zutphen, weduwe van Jacobus de Klark, voor zich en als moeder en wettelijke voogdesse over hare nog minderjarige dochter Hendrika Gerharda de Klark.
2e. Ernst Frederik Pannekoek, timmerman, wonende te Zutphen, als hoofd van de tusschen hem en zijne huisvrouw Anna Hendrika de Klark bestaande huwelijksgemeenschap, voorts in hoedanigheid van toeziende voogd over evengenoemde minderjarige, daartoebenoemd door den Heer Kantonregter van Zutphen, bij besluit van den zeventienden December achttien honderd negen en zestig; en eindelijk als naar zijne verklaring mondeling gemagtigde van a. Willemina Jacoba Sophia de Klark, pleegzuster wonende teAmsterdam, b. Jacobus Antonie de Klark, meubelmaker te Lochem woonachtig, c. Antonie Adrianus de Klark, onderwijzer te Arnhem, en d. Gerrit Jan Hendrikus de Klark, meubelmaker te Lochem wonende.
3e. Hendrikus Martinus de Klark, Scheepstimmerman, wonende te Zutphen.
Zijnde genoemde Willemina Jacoba Sophia - Anna Hendrika - Jacobus Antonie - Hendrikus Martinus - Antonie Adrianus - Gerrit Jan Hendrikus - en Hendrika Gerharda de Klark, de zeven eenige kinderen van wijlen Jacobus de Klark uit diens huwelijk met deeerstgenoemde comparante Jacoba Wassink.
Welke compatanten, aan den Notaris bekend, voor zich of in hunne voorschrevene kwaliteit, zeiden voornemens te zijn, om ingevolge de magtiging daartoe, en zoverre de belanghebbende minderjarige betreft, door de Arrondissements regtbank te Zutphen verleend bij vonnis van den drie en twintigsten December achttienhonderd negen en zestig, voorts overeenkomstig de reeds gedane en nog verder te geschieden gebruikelijke bekendmakingen door het ministerie des ondergeteekenden Notaris alnu bij inzitenheden over veertien dagen, zijnde den negenden Februarij aanstaande, bij toeslag, in het openbaar te veilen en te verkoopen:
Een huis en erf, staande en gelegen in de Barlheze te Zutphen, kadastraal Sectie F, Nummer 752, groot zes en vijftig centiaren, welk perceel behoort tot de huwelijksgemeenschap bestaan hebbende tusschen meergemelde Echtelieden Jacobus de Klark en Jacoba Wassink, die daarvan den eigendom hebben verkregen bij koopacte* den zestienden Julij achttien honderd vier en veertig, deel achttien, folio honderd een en vijftig verso geheel en verder. Twee bladen zonder renvoijen. Ontvangen veertig guldenvoor regt makende met acht en dertig opcenten vijf en vijftig gulden en twintig cent. De Ontvanger (geteekend) A. van Hoijtema en overgeschreven ten kantore van hijpotheken te Zutphen den zeventienden September daaraanvolgende deel 64 N. 2.
Zullende de voorgenomene veiling en verkoop geschieden op de Algemene Voorwaarden vastgesteld bij procesverbaal van veiling van het vaste goed behoorend tot den Boedel van wijlen de echtelieden Gerrit Jan van Barrelo en Hendrika Wenning, op heden door den ondergeteekenden Notaris opgemaakt en wijders op de navolgende Bijzondere voorwaarden:
Artikel een.- Van het oogenblik der finale gunning af zal het gekochte geheel zijn voor rekening en risico des koopers, die hetzelve echter eerst op den eersten Mei aanstaande in werkelijk gebruik en genot zal kunnen aanvaarden.
Artikel twee.- De grondbelasting op het verkochte drukkende zal vanaf den eersten Januarij jongstleden komen ten laste des koopers.
Artikel drie.- De betaling des koopprijs moet geschieden ten kantore van den ondergeteekenden Notaris op den eersten Mei aanstaande.- Bij nalatigheid in die voldoening langer dan acht dagen kan de koopprijs met een twintigste verhooging gevorderd worden, onverminderd het deswege bij de Algemene Voorwaarden bepaalde.
Artikel vier.- In geen geval zal eenige Sommatie of diergelijke acte worden vereischt om den kooper te stellen in staat van verzuim, maar daartoe steeds voldoende wezen enkel tijdsverloop.-
Aan het verlangen van de comparanten voldoende, heeft de Notaris al het vorenstaande, alsmede de algemene voorwaarden aan de gegadigden voorgelezen en hen daarna uitgenoodigd het in veiling zijnde intezetten, met het gevolg dat daarop het hoogst isgeboden ter som van elf honderd en vijf gulden . . . . . . f 1105,--
door Berend Jan Arentsen, stadsomroeper, wonende te Zutphen, die onder voorbehoud van lastgever te noemen, alhier na voorlezing heeft geteekend.
(was getekend) B.J.Arentsen
Alle verschenen personen zijn aan den Notaris bekend. Gedaan op tijd en plaats voormeld, in tegenwoordigheid van Johannes Hendrikus Kronenburg, zaakwaarnemer en Willem Frederik Hendrik van Barrelo, kantoorbediende, beiden wonende te Zutphen, als getuigen, die met de comparanten en den Notaris de minute van het tegenwoordige bij dezen in bewaring gebleven procesverbaal na voorlezing hebben geteekend.
(was geteekend) J.H.Kronenburg, W.F.H.v.Barrelo, J.Wassink, E.F.Pannekoek, H.M.de Klark, H.de Bas.
Geregistreerd te Zutphen den negen en twintigsten Januarij 1800 zeventig, deel 64, folio 199 recto, vak 5, een blad zonder renvoijen. Ontvangen voor regt f 0,80 voor 38 opcenten f 0,30½ te zamen eene gulden tien en een halve cent.
f. 1,10½ De Ontvanger
(get.) onleesbaar

*De koop is vastgelegd in een onderhandse akte, geregistreerd bij de ontvanger op 19 juli 1844.

En op Woensdag den negenden Februarij achttien honderd zeventig des voormiddags om elf uur in de Nieuwe Societeit aan de IJsselkade te Zutphen zijn voor denzelfden te Zutphen standplaats hebbenden Notaris Willem Albert Frans Hendrik de Bas, in tegenwoordigheid van de nagenoemde getuigen, wederom verschenen Jacoba Wassink weduwe van Jacobus de Klark, Ernst Frederik Pannekoek en Hendrik Martinus de Klark, allen met vermelding van beoep en woonplaats, mitsgaders omschrijving der betrekkingen waarin zij te dezen werkzaam zijn, ook comparanten geweest en voorkomende bij het procesverbaal van eerste veiling of inzetting van het daarbij omschreven huis en erf, in dato zes en twintig Januarij jongstleden, waarvan de minute onmiddellijk hiervorenstaat, doch zijnde den comparant Ernst Frederik Pannekoek thans door zijne lastgevers gemagtigd bij onderhandsche volmagt in de maand Januarij jongstleden afgegeven, welk stuk, na door den lasthebber in tegenwoordigheid van den ondergeteekendenNotaris en der getuigen voor echt erkend en ten blijke daarvan door hen allen geteekend te zijn, aan de tegenwoordige minute is vastgehecht, om daarmee ter registratie te worden aangeboden.
Welke comparanten, zoo voor zich als in hunne bij voorzegd procesverbaal aangetogene qualiteit, hun verlangen hebben te kennen gegeven, dat alnu, naar inhoud van het procesverbaal, gelijk mede overeenkomstig de gedane bekendmakingen, moge worden overgegaan tot de tweede en definitive veiling van bedoeld onroerend.
Dienvolgens heeft de Notaris aanvankelijk wederom openlijk voorlezing of mededeeling aan de omstanders gedaan van den gehelen inhoud van het aangehaalde procesverbaal van inetting en van het hoofd dezer, en daarna de gegadigden aangekondigd dat vanstonden aan tot de tweede en definitive veiling van het bedoelde perceel zal worden overgegaan, gelijk zulks dan ook heeft plaats gehad als volgt;
Het onderwerpelijke perceel, voorgehangen op drie duizend gulden, is gemijnd op veertien honderd en tien gulden door Berend Jan Arentsen, stadsomroeper wonende te Zutphen, die onder voorbehoud van lastgever te noemen alhier na voorlezing heeft geteekend.
(get) B.J.Arentsen
Na gehouden beraad hebben de comparanten voor zich en in hunne gemelde kwaliteit de gunning van het geveilde gegeven aan Berend Jan Arentsen voornoemd, voor de som van veertien honderd tien gulden, die onmiddelijk verklaard zijn bod te hebben gedaan als mondeling gemagtigde van Ernst Frederik Pannekoek, timmerman wonende te Zutphen, mede comparant in dezen, die hierop de lastgeving erkend, de koopgunning aanvaart en met den bieder alhier na voorlezing geteekend heeft.
(get.) B.J.Arentsen, E.F.Pannekoek.
Alle verschenen personen zijn aan den Notaris bekend.
Gedaan op tijd en plaats voormeld in tegenwoordigheid van Johannes Hendrikus Kronenburg, zaakwaarnemer en Willem Frederik Hendrik van Barrelo, kantoorbediende, beiden wonende te Zutphen, als getuigen, die met de comparanten en den Notaris de tegenwoordige bij laatstgenoemden in bewaring geblevene minute onmiddelijk na voorlezing hebben geteekend.
(get.) J.Wassink, E.F.Pannekoek, H.M.de Klark, J.H.Kronenburg, W.F.H.v.Barrelo, W.de Bas.

Jacobus de Klark en zijn vrouw leenden onder hypothecair verband op 28 november 1846 van Arnoldus Gerardus Huender, vroeger scheepstimmerman, later houtkoper, f. 400,-- tegen 5% rente 'sjaars. Als zekerheid verbonden zij hun huis en erve aan de Barlheze B106, kadastraal sectie F, nr 752. Akte verleden voor notaris Mr. Willem Jan Carel Putman Cramer.
Op 4 augustus 1853 verkocht Huender zijn vordering aan Gerrit van Barrelo, gepensioneerd onderofficier, Ridder der Militaire Willemsorde, wonende te Brummen.
Op deze datum leenden Jacobus en Jacoba van deze Gerrit van Barrelo nog f. 1000,-- onder dezelfde voorwaarden en met dezelfde zekerheidstelling als de eerste lening. Akte verleden voor notaris Mr. Derk Evekink.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jacoba "Coba" Wassink?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jacoba "Coba" Wassink

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Doopboek Nederduits Gereformeerde kerk Zutphen.
  2. Bevolkingsregister Zutphen 1862-1890
  3. Huwelijksakte en bevolkingsregister Brummen
  4. Huwelijksakte dochter Anna Hendrika
  5. Bevolkingsregister Brummen
  6. Geboorteakte Jacobus Antonie
  7. Geboorteakte Hendrik Martinus
  8. Geboorteakte Anthonie Adriaan
  9. Geboorteakten Gerrit Jan Hendrikus en Hendrika Gerharda
  10. Overlijdensakte Jacobus de Klark
  11. Overlijdensakte.
  12. Overlijdensakte gemeente Zutphen. Akte nr. 6.
  13. Brief in huwelijksbijlagen.
  14. Huwelijksakte gemeente Zutphen. Akte nr. 35.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 21 september 1806 lag rond de 20,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1806: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » De Franse republikeinse kalender wordt afgeschaft. De gregoriaanse kalender wordt opnieuw ingevoerd.
    • 5 juni » De Bataafse Republiek wordt het Koninkrijk Holland.
    • 6 augustus » Het Heilige Roomse Rijk wordt ontbonden.
    • 25 augustus » Voor één jaar de nationale feestdag van het door Napoleon ingestelde Koninkrijk Holland.
    • 15 december » Het leger van Napoleon Bonaparte bezet Warschau.
  • De temperatuur op 26 september 1806 lag rond de 21,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1806: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » De Franse republikeinse kalender wordt afgeschaft. De gregoriaanse kalender wordt opnieuw ingevoerd.
    • 5 juni » De Bataafse Republiek wordt het Koninkrijk Holland.
    • 6 augustus » Het Heilige Roomse Rijk wordt ontbonden.
    • 25 augustus » Voor één jaar de nationale feestdag van het door Napoleon ingestelde Koninkrijk Holland.
    • 15 december » Het leger van Napoleon Bonaparte bezet Warschau.
  • De temperatuur op 1 mei 1835 lag rond de 10,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1835: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 30 januari » Poging tot moord op President van de Verenigde Staten Andrew Jackson. Dit is de eerste moordaanslag op een president van de VS.
    • 14 maart » Giovanni Schiaparelli, Italiaans astronoom, 'ontdekker' van de kanalen op de planeet Mars († 1910)
    • 5 mei » De eerste spoorweg op het Europees continent wordt in gebruik genomen tussen Brussel en Mechelen. De lijn was 20km lang.
    • 12 september » De dirigent Wilhelm Friedrich Wieprecht en de muziekinstrumentenbouwer Johann Gottfried Moritz vragen het patent aan voor hun "Bass Tuba" in F1.
  • De temperatuur op 6 januari 1872 lag rond de 7,3 °C. De winddruk was 10 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De relatieve luchtvochtigheid was 77%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 januari 1871 tot 6 juli 1872 was er in Nederland het kabinet Thorbecke III met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • Van 6 juli 1872 tot 27 augustus 1874 was er in Nederland het kabinet De Vries - Fransen van de Putte met als eerste ministers Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) en I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • In het jaar 1872: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 26 maart » Bij Owens Valley (Californië) ontstaat een aardverschuiving over 50 kilometer lengte.
    • 9 april » Samuel R. Percy verkrijgt octrooi op melkpoeder.
    • 10 mei » Victoria Woodhull wordt de eerste vrouw die wordt genomineerd voor president van de Verenigde Staten.
    • 30 november » Eerste voetbalinterland ooit, gespeeld op Hamilton Crescent, Glasgow, tussen Schotland en Engeland, eindigt in 0-0 ten overstaan van 4.000 toeschouwers.
    • 9 december » P.B.S. Pinchback wordt de eerste zwarte gouverneur van een Amerikaanse staat.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Wassink

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Wassink.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Wassink.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Wassink (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J.A.J.de Klark, "Gerrit de Klark en voorgeslacht", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/gerrit-de-klark-en-voorgeslacht/I1711.php : benaderd 3 mei 2024), "Jacoba "Coba" Wassink (1806-1872)".