Gerrit de Klark en voorgeslacht » Johanna Antonia Nossent (1801-1891)

Persoonlijke gegevens Johanna Antonia Nossent 


Gezin van Johanna Antonia Nossent

(1) Zij is getrouwd met Harmanus Hensen.

Zij zijn getrouwd op 29 december 1821 te Lochem, Gelderland, Nederland, zij was toen 20 jaar oud.Bron 4

Het voorgenomen huwelijk van Harmanus Hensen en Johanna Antonia Nossent werd afgekondigd op 16 en 23 december 1821.
De voogd van de bruidegom Isaac Beljardt, oud 55 jaar, timmerman, overhandigde een proces verbaal opgemaakt door de vrederechter op 18 december 1821, geregistreerd te Borculo inhoudende de toestemming tot dit huwelijk door de familieraad van de bruidegom. De ouders van de bruid gaven mondeling hun toestemming.
Overlegd werden de geboortebewijzen van bruidegom en bruid, een akte van notoriteit opgemaakt door de vrederechter van het kanton Lochem en geregistreerd te Borculo 18 december 1821, waaruit blijkt dat de ouders en grootouders van de bruidegom zijnoverleden en een certificaat van de Gouverneur der provintie Gelderland dat Harmanus aan zijn verplichtingen t.a.v. de Nationale Militie had voldaan.
Vervolgens werd het bruidspaar voorgelezen het 6e hoofdstuk van den titel van het burgerlijk wetboek, getiteld van het huwelijk, handelende over de rechten en plichten der echtgenoten onderling.
Getuigen bij het huwelijk waren Hendrik Bolte, oud 52 jaar, dagloner, Christoffel Helder, oud 57 jaar, koopman, Winold Swaters, oud 33 jaar, schoenmaker en Lammert Henselaar, oud 35 jaar, schoenmaker, allen wonende te Lochem.
Christoffel Helder was toeziend voogd over Harmanus Hensen.
De akte werd door alle aanwezigen getekend, behalve door de bruid, die verklaarde geen schrijven te hebben geleerd en daarom niet te kunnen tekenen.

Besluit van de familieraad:
Op heden den achttienden December des Jaars achttienhonderd één en twintig Compareerde voor ons Mr. Johan Hermanus Thomassen vrederegter van het Kanton Lochem Kwartier Zuphen Provincie Gelderland, Hermanus Henssen timmerman te Lochem woonagtig, tekennen gevende, dat, wegens een voorgenomen huwelijk ten welken einde hij reeds in ondertrouw is opgenomen (met Johanna Gerharda Nossent, zonder beroep mede te Lochem woonagtig) dat hij Comparant alsnog geen één en twintig Jaren bereikt hebbende, en derzelver ouders en grootouders zoo van vaders als moederszijde overleden zijnde, uit dien hoofde ingevolge de wet, tot voltrekking van hun voorgenomen huwelijk de toestemming van den over hem bestaanden familieraad behoefde, en weshalven verzogt, dat de leden denzelven uitmakende, opgeroepen en daarover gehoord zijnde, van het resultaat hunner deliberatie ten dezen, aan hem Comparant de nodige akte mogt worden verleend.
Als an dat verzoek voldoende zijn op dato als boven, voor ons vrederegter voornoemd, vrijwillig gecompareerd, de personen van Isak Biljard, timmerman, Christoffel Helder, koopman, Lammert Hentselaer, Wijnold Swaters, schoenmakers en Hendrik Bolte,dagloner alle te Lochem woonagtig, gezamentlijk den voornoemden familieraad Componerende; en welke alle na over het onderwerp ten desen te hebben geraadpleegt, aan ons hebben verklaard niet alleen te kunnen lijden, dat het huwelijk tusschen Harmanus Henssen en Johanna Gerharda Nossent voortgang hebbe, maar dat zijlieden ook bij deze daarin ook ten volle waren toestemmende. ons met dit gevoelen verenigende, is hiervan dit proces verbaal geformeert, dat nog ten dage en Jaare als boven, na voorlezinge met onsen Griffier en de Comparante hebben ondertekend.
De minute was naar behoren getekend.
Geregistreerd zonder renvooijen te Borculo den achttienden December achttienhonderd één en twintig, deel twee folio honderd verso vak zeven en acht. ontvangen met de verhogingen negen en vijftig Cents.
(getekend) J.G.Becking.
Voor Expeditie
(get.) L.G.Berends

(2) Zij is getrouwd met Bernardus Johannes Kistemaker.

Zij zijn getrouwd op 11 mei 1825 te Lochem, Gelderland, Nederland, zij was toen 23 jaar oud.Bron 5

Het voorgenomen huwelijk van Bernardus Johannes Kistemaker en Johanna Antonia Nossent werd afgekondigd op 24 april en 10 mei 1825.
De moeder van de bruidegom en de ouders van de bruid waren aanwezig en gaven hun toestemming; de vader van de bruidegom was overleden.
De bruidegom was wegens zijn leeftijd ontheven van de verplichting te bewijzen dat hij aan de Nationale Militie voldaan had.
Getuigen waren Willem Burink, oud 34 jaar, timmerman, Teunis Broekmaat, oud 35 jaar, loijer, Hendrik Jan ter Schegget, oud 33 jaar, timmerman en Harmen Wieggers, oud 34 jaar, timmerman.
De getuigen verklaarden tevens dat de vader van de bruidegom Jan Kok, zoals hij in de overlijdensakte staat, werd genoemd naar de katerstede Kok of Kokshuis onder Laren, waarop hij woonde.
De bruid verklaarde geen schrijven geleerd te hebben. De beide moeders ondertekenden de akte ook niet.

Notities over Johanna Antonia Nossent

Zij is getrouwd met (2) Bernardus Johannes Kistemaker op 11 mei 1825 te Lochem, zij was toen 23 jaar oud.Bron 5
Het voorgenomen huwelijk van Bernardus Johannes Kistemaker en Johanna Antonia Nossent werd afgekondigd op24 april en 10 mei 1825.
Getuigen waren Willem Burink, oud 34 jaar, timmerman, Teunis Broekmaat, oud 35 jaar, loijer, Hendrik Jan ter Schegget, oud 33 jaar, timmerman en Harmen Wieggers, oud 34 jaar, timmerman.
De getuigen verklaarden tevens dat de vader van de bruidegom Jan Kok, zoals hij in de overlijdensakte staat, werd genoemd naar de katerstede Kok of Kokshuis onder Laren, waarop hij woonde.
De bruid en de beide moeders konden niet schrijven.
Doopboek Nederduits Gereformeerde kerk Lochem

Overlijdensakte.

Huwelijksakte gemeente Lochem. Akte nr. 5.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johanna Antonia Nossent?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johanna Antonia Nossent

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johanna Antonia Nossent


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Doopboek Nederduits Gereformeerde kerk Lochem.
    2. Overlijdensakte gemeente Lochem. Akte nr. 65
    3. Overlijdensakte.
    4. Huwelijksakte gemeente Lochem. Akte nr. 10.
    5. Huwelijksakte gemeente Lochem. Akte nr. 5.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 18 oktober 1801 lag rond de 14,0 °C. Er was 70 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1801: Bron: Wikipedia
      • 1 januari » De astronoom Giuseppe Piazzi ontdekt de eerste, en tevens grootste, planetoïde Ceres (diameter 974,6 kilometer).
      • 1 januari » Door de Act of Union worden Groot-Brittannië en Ierland verenigd tot het Verenigd Koninkrijk.
      • 21 maart » Verdrag van Aranjuez (1801) bevestigt het Derde verdrag van San Ildefonso.
      • 7 juli » Haïti roept zijn onafhankelijkheid uit.
      • 11 juli » Jean-Louis Pons ontdekt zijn eerste komeet. Tussen 1801 en 1827 zal hij in totaal 37 kometen ontdekken.
      • 15 juli » Sluiting van het Concordaat tussen Paus Pius VII en Frankrijk (Napoleon Bonaparte).
    • De temperatuur op 1 november 1801 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1801: Bron: Wikipedia
      • 1 januari » Door de Act of Union worden Groot-Brittannië en Ierland verenigd tot het Verenigd Koninkrijk.
      • 4 maart » Thomas Jefferson wordt beëdigd als 3e president van de Verenigde Staten.
      • 23 maart » Tsaar Paul I van Rusland wordt vermoord door een groep Russische officieren
      • 7 juli » Haïti roept zijn onafhankelijkheid uit.
      • 11 juli » Jean-Louis Pons ontdekt zijn eerste komeet. Tussen 1801 en 1827 zal hij in totaal 37 kometen ontdekken.
      • 15 juli » Sluiting van het Concordaat tussen Paus Pius VII en Frankrijk (Napoleon Bonaparte).
    • De temperatuur op 11 mei 1825 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1825: Bron: Wikipedia
      • 4 maart » John Quincy Adams wordt beëdigd als 6e president van de Verenigde Staten
      • 21 maart » Paus Leo XII creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse monnik Mauro Alberto Cappellari.
      • 25 augustus » Uruguay verklaart zich onafhankelijk van Spanje.
      • 27 september » In Engeland rijdt de eerste passagierstrein, bestaande uit één wagon met passagiers, getrokken door een locomotief. George Stephenson is de machinist.
      • 27 september » Voor het eerst trekt een stoomlocomotief (de Locomotion No.1, bestuurd door George Stephenson) een passagierstrein vooruit.
    • De temperatuur op 3 oktober 1891 lag rond de 11,5 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 93%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
    • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
    • In het jaar 1891: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 29 januari » Liliuokalani wordt koningin van Hawaï.
      • 31 januari » In Porto vindt de Revolte van 31 januari 1891 plaats, een mislukte poging om de monarchie in Portugal ten val te brengen en een republiek op te richten.
      • 10 maart » Almon Strowger verkrijgt patent op de automatische telefooncentrale.
      • 1 mei » Bij een schietpartij in Fourmies wordt een manifestatie ten voordele van de achturige werkdag bloedig neergeslagen. Er vallen negen doden en 35 gewonden.
      • 21 augustus » In Nederland treedt het kabinet-Van Tienhoven aan, als opvolger van kabinet-Mackay.
      • 25 augustus » Thomas Alva Edison verwerft het patent op de 35mm-film.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Nossent

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Nossent.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Nossent.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Nossent (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J.A.J.de Klark, "Gerrit de Klark en voorgeslacht", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/gerrit-de-klark-en-voorgeslacht/I1237.php : benaderd 4 mei 2024), "Johanna Antonia Nossent (1801-1891)".