Gerretsen (Gerritsen) Genealogie » Everhardus Hubertus Gerretsen (1856-1939)

Persoonlijke gegevens Everhardus Hubertus Gerretsen 


Gezin van Everhardus Hubertus Gerretsen

Hij is getrouwd met Wijnanda Serton.

Zij zijn op 16 juli 1885 te Utrecht, Utrecht, Nederland in ondertrouw gegaan.

Zij zijn getrouwd op 30 juli 1885 te Utrecht, Utrecht, Nederland, hij was toen 29 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Jan Gerretsen  1893-1962


Notities over Everhardus Hubertus Gerretsen

Everhardus Hubertus Gerretsen,geb,Nijmegen 28 6 1856, overl. Varseveld 30 8 1939,begr.Nijmegen,"Rustoord" Vak K nr 229, ridder in de orde van Oranje Nassau en penningmeester bij de kweekschool "de Klokkenberg"te Nijmegen, beroep:eigenaar Boekhandel "Ten Hoet" vanaf 1882 (April 1985 opgeheven) (bestond vanaf 1633)huwt otr.Utrecht 16 7 1885 huwt 30 7 1885 Wijnanda Serton,geb.Utrecht 15 4 1864, overl.Nijmegen 4 4 1925,begraven Nijmegen "Rustoord" vak K. Nr 229.
dr.van Petrus Albertus Serton en Wijnanda Everharda Grolman.
Anna Serton (1849 1928)en Wijnanda Serton waren zusters van elkaar.
Volgens NRC. d.d. 4 9 1939, Nijmegen;
Begrafenis E.H.Gerretsen.
Op de begraafplaats Rustoord alhier is Zaterdagmiddag onder groote belangstelling het stoffelijk overschot van den heer E.H.Gerretsen ter aarde besteld. Onder de zeer talrijke aanwezigen merkten wij op wethouder C. van Westreenen, vertegenwoordiger van het gemeentebestuur, het bestuur van het Wilhelminaziekenhuis, waarvan de overledene gedurende meer dan veertig jaar het secretariaat heeft vervuld, het bestuur en het onderwijzend personeel van de bijzondere school in de Jacob Canisstraat, de hoofden van de scholen en van het internaat van " De Klokkenberg", de directrice en een deputatie van het verplegende personeel van het Wilhelminaziekenhuis, ouderlingen van de Waalse gemeente, bestuursleden van de Nijmeegsche Handelsvereniging waarvan de overledene een der oprichters was, verscheidene predikanten uit Nijmegen en omtrek, aan het Wilhelminaziekenhuis verbonden doktoren, het voltallig personeel van de firma H. ten Hoet, waarvan de overledene meer dan een halve eeuw firmant is geweest.
Toen de kist, gedekt met vele kransen, in het graf was neergelaten, sprak wethouder van Westreenen namens het gemeentebestuur. Hij zeide o.m.: Wij staan hier aan de groeve van een hoogstaand stadgenoot, die met alles wat de stad betrof innig medeleefde. De heer Gerretsen was een nobel mensch. Wat zijn maatschappelijk werk betreft, denken wij in de eerste plaats aan datgene, wat hij in het belang van het Wilhelminaziekenhuis heeft gedaan. Spr. memoreerde het vele andere werk, dat de heer Gerretsen heeft verricht en zeide, dat het gemeentebestuur daarvoor steeds de grootste waardering heeft gehad.
Ir. W.S.G.T.Post, voorzitter van het bestuur van het Wilhelminaziekenhuis, zeide, we moeten nu afscheid nemen van ons eerelid E.H.Gerretsen, die gedurende meer dan veertig jaren op zoo trouwe wijze de belangen van het ziekenhuis heeft behartigd. Het was Gerretsen, die aan dit ziekenhuis zijn volle en onverflauwde belangstelling heeft gegeven.
Wanneer er uitbreidingen of moderniseringen tot stand moesten komen, was hij het, die er voor ijverde, dat de fondsen er kwamen. Spr.dankte hem voor alles wat hij heeft gedaan.
De predikant van de Waalse gemeente Ds. Le Gras, sprak vervolgens in het Fransch. Spr. stelde de uitnemende eigenschappen van den overledene in het licht en wees er op, dat hij was een sociaal voelend en humaan mensch, bezield met groote liefde voor Nijmegen. De heer Gerretsen was een geloovig man, die in vertrouwen op God zijn weg ging.
Vervolgens heeft ds. J.J.H. Visch uit Vasrseveld, een schoonzoon van de overledene, enkele hoofdstukken uit den Bijbel voorgelezen, waarna hij het Onze Vader bad.
De oudste zoon van de overledene, de heer P.J. Gerretsen heeft dank gebracht voor de betoonde deelneming en belangstelling.
De plechtigheid werd besloten met het strooien van immortellen in de groeve.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Everhardus Hubertus Gerretsen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Everhardus Hubertus Gerretsen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 28 juni 1856 lag rond de 23,4 °C. De relatieve luchtvochtigheid was 70%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • Van 1 juli 1856 tot 18 maart 1858 was er in Nederland het kabinet Van der Brugghen met als eerste minister Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
  • In het jaar 1856: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 2 maart » De vulkaan Awu op het Indonesische eiland Sangir barst uit en maakt 2.806 slachtoffers. De vulkaan blijft tot half maart as spugen.
    • 30 maart » Verdrag van Parijs: einde van de Krimoorlog.
    • 3 juni » Lewis Carroll maakt voor het eerst foto's van Alice Liddell en haar zusjes Edith en Lorina.
    • 4 juni » In Nederland vindt de laatste meervoudige executie plaats in vredestijd als Adriaan de Klerk en Cornelis de Jong worden opgehangen
    • 20 juni » Karel III volgt zijn overleden vader Florestan I op als vorst van Monaco.
    • 2 december » Frankrijk en Spanje bereiken een overeenkomst over het verloop van hun gezamenlijke grens.
  • De temperatuur op 30 juli 1885 lag rond de 15,3 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 78%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1885: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 1 april » Het rooms-katholieke blad De Maasbode verschijnt voor het eerst als dagblad.
    • 13 mei » Oprichting van de Nederlandsche Kolfbond in de sociëteit De Vereniging te Haarlem. Honderd jaar later, op maandag 13 mei 1985, krijgt de bond het predicaat Koninklijk.
    • 17 juni » Het Vrijheidsbeeld komt aan in de haven van New York.
    • 1 oktober » Het eerste nummer van De Nieuwe Gids verschijnt.
    • 10 november » Demonstratie van de eerste motorfiets door bouwer Gottlieb Daimler.
    • 10 december » ASR Nereus wordt opgericht te Amsterdam.
  • De temperatuur op 30 augustus 1939 lag tussen 12,9 °C en 25,2 °C en was gemiddeld 18,0 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 8,8 uur zonneschijn (64%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 25 juli 1939 tot 10 augustus 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn V met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 10 augustus 1939 tot 3 september 1940 was er in Nederland het kabinet De Geer II met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • In het jaar 1939: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,7 miljoen inwoners.
    • 14 maart » Gesteund door Adolf Hitler roepen Slowaakse separatisten de onafhankelijkheid uit van Slowakije, die een vazalstaat van nazi-Duitsland wordt.
    • 25 augustus » Polen en Groot-Brittannië tekenen een bijstandsverdrag.
    • 26 augustus » Verregaande autonomie voor Banat en Kroatië binnen het koninkrijk Joegoslavië na onderhandelingen met de Kroatische boerenpartij.
    • 28 augustus » In Nederland wordt de algemene mobilisatie afgekondigd.
    • 29 september » Polen wordt verdeeld tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie.
    • 15 december » Première van Gone with the Wind in Atlanta (Georgia).


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Gerretsen


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ton Janknegt, "Gerretsen (Gerritsen) Genealogie", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/gerretsen-genealogie/I239.php : benaderd 6 mei 2024), "Everhardus Hubertus Gerretsen (1856-1939)".