Gerretsen (Gerritsen) Genealogie » Prof.dr. Johan Cornelis Hendrik Gerretsen (1907-1983)

Persoonlijke gegevens Prof.dr. Johan Cornelis Hendrik Gerretsen 


Gezin van Prof.dr. Johan Cornelis Hendrik Gerretsen

(1) Hij is getrouwd met Clazina Pietrnella Willemse.

Zij zijn op te Leeuwarden, Friesland, Nederland in ondertrouw gegaan.

Zij zijn getrouwd op 30 november 1933 te Amsterdam, Noord-Holland, Nederland, hij was toen 26 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)


(2) Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd op 26 april 1978 te Noordwijk, Zuid-Holland, Nederland, hij was toen 70 jaar oud.


Notities over Prof.dr. Johan Cornelis Hendrik Gerretsen

[ FOTO ] J.C.H. Gerretsen. Foto Universiteitsmuseum
MARKANTE DOCENTEN
J.C.H. Gerretsen, hoogleraar hogere meetkunde 1946 - 1977
'Hij leefde met zijn hoofd in de wolken'
Sommige docenten vergeet je niet: de hoogleraar die zo prachtig kon vertellen, de man die zulke vreselijke tentamens afnam, of de docente waar iedereen bij wegliep.
CHRISTIEN BOOMSMA
Kleurrijk, wordt hij genoemd, met zijn vlinderdasje en zijn smetteloze kleren. Parmantig, al kon hij heel scherp zijn. Maar ook vreselijk ijdel en theatraal. “Hij leefde in een droomwereld”, vertelt oud-wiskundestudent H.J. Buurema. “Hij gaf college alsof hij voor de Akademie van Wetenschappen stond. Heel plechtig, met veel moeilijke woorden en weidse gebaren. Veel mensen konden daar niet tegen, maar hij kon het niet laten. Gerretsen leefde met zijn hoofd in de wolken.”
Nog altijd gaan op het mathematisch instituut de verhalen rond over prof. J.C.H. Gerretsen. Een man die voordat hij in 1946 aantrad als hoogleraar, docent was geweest op een gymnasium. 'Het fatje' werd hij daar genoemd door zijn leerlingen en dat wordt door zijn oud-studenten nog altijd met instemming aangehaald. IJdelheid is de eerste eigenschap die genoemd wordt in de beschrijving van Gerretsen. In zijn uiterlijk, maar ook in zijn gedrag. “Hij hechtte aan de prerogatieven van het hoogleraarschap”, zegt Buurema. “Hij raakte geïrriteerd als hij onvoldoende aandacht kreeg.” Zo was er die keer dat Gerretsen aanwezig was bij een bijeenkomst in de aula van het Academiegebouw waar hijzelf slechts zijdelings bij betrokken was. De ene hoogleraar na de andere kreeg het woord, maar Gerretsen niet. Middenin de bijeenkomst kon hij zich niet meer beheersen. Hij stond op en zei “voor deze flauwekul heb ik geen tijd” en verliet de zaal.
Leuterpartij
Gerretsen was een man met een gebruiksaanwijzing, maar niettemin spreken zijn oud-studenten met liefde over hem. Hij kon immers prachtig college geven. Tenminste, als hij zich had voorbereid. “Hij kon je laten zien hoe mooi wiskunde was”, vertelt E. de Jager. En Buurema vult aan: “Hij vertelde heel beeldend en motiverend. Hij wist er alles bij te halen. Het was geen kwestie van droog de formules opdreunen. Wij zaten vol bewondering naar Gerretsen te luisteren.”
Maar hoe inspirerend zijn colleges ook konden zijn als de hoogleraar gemotiveerd en geïnspireerd was, andere keren maakte hij zich er met een Jantje van Leiden vanaf. Hij vond van zichzelf dat hij college moest kunnen geven zonder al te veel aantekeningen, denkt D. Kleima, die vanaf 1947 bij hem studeerde. Maar dat ging lang niet altijd goed. “Dan dacht hij: dat vertel ik zo wel even. Hij kwam er niet meer uit en het college ontaardde in een leuterpartij.” Bovendien had Gerretsen de neiging de pauze over te slaan. En twee ouderwetse collegeuren achter elkaar als een razende het betoog van de hoogleraar oppennen, dat kon knap vermoeiend zijn.
Verwaarlozing
Gerretsen werd het meest gewaardeerd om zijn brede visie. Hij vertelde zijn studenten over kwantummechanica en over de relativiteitstheorie. De sterke groei van het instituut en de komst van toegepaste wiskunde als studierichting, staan op zijn conto. Gerretsen was degene die ervoor zorgde dat de eerste computers verschenen. En Gerretsen was ook degene die als eerste in Groningen stageplaatsen regelde voor zijn wiskundestudenten.
Het bleef niet bij stageplaatsen. Studenten kregen banen door de contacten van Gerretsen. En Gerretsen zette zich over de hele linie in voor de studenten waar hij iets in zag. Hij veegde De Jager de mantel uit, toen die een keer zakte voor een tentamen. “Hij was bezorgd dat ik mijn wiskundestudie verwaarloosde voor filosofiecolleges. Hij vatte dat echt persoonlijk op.” Later vroeg hij De Jager in te vallen voor een zieke leraar aan de hts. Hij wilde niet, maar durfde geen 'nee' te zeggen. “Na drie, vier maanden ging ik naar hem toe en zei: 'Dit was eens, maar nooit weer', draaide me om en liep de kamer uit. Ik hoopte toen dat hij me terug zou roepen en me vragen assistent te worden.” Dat deed Gerretsen niet. Wel belde hij De Jager twee weken later weer op. “Meneer wil niet voor de klas? Dan heb ik nu een baan voor u bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium.”
Jammer genoeg bleef het niet goed gaan met Gerretsen. Begin jaren zestig werd hij ziek, waardoor hij een groot deel van zijn gezichtsvermogen verloor. Hij had ook problemen thuis en toen hij na zijn ziekte weer terugkeerde op het instituut “was de fleur eraf”. Colleges werden steeds vaker slecht voorbereid, Gerretsen werd grillig en lastig. “Soms net een verwend kind”, zegt Buurema. “Hij was een groot man, die zich niet op zijn voetstuk kon handhaven.” Hij lag niet goed meer bij zijn collega's en toen Buurema hem jaren later eens in de trein ontmoette, vertelde hij mismoedig dat “hij zich niet meer thuis voelde op het instituut”.
Promotie
Datum 21 juni 1939
Discipline Wis- en Natuurkunde
Titel dissertatie De topologische grondslagen der meetkunde van het aantal
Aanvraagnummer UB UB GRON PHIL 1938/9 NO11 Magazijn
Promotor(en) Prof.Dr.G. Schaake
Judicium cum laude
Soort promotie proefschrift, publiek
Full text online? Onbekend

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Prof.dr. Johan Cornelis Hendrik Gerretsen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Prof.dr. Johan Cornelis Hendrik Gerretsen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johan Cornelis Hendrik Gerretsen


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 20 mei 1907 lag tussen 2,4 °C en 14,1 °C en was gemiddeld 8,0 °C. Er was 0.3 mm neerslag. Er was 7,6 uur zonneschijn (48%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • In het jaar 1907: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,6 miljoen inwoners.
      • 13 januari » Oprichting van de Zweedse voetbalclub Degerfors IF.
      • 19 mei » Oprichting van de Finse voetbalbond, de Suomen Palloliitto.
      • 2 juni » In Peking gaan vijf auto's van verschillend fabricaat van start voor een race Peking-Parijs.
      • 1 augustus » Robert Baden-Powell richt de padvinderij op.
      • 19 oktober » Het eerste nummer van het links-radicale dagblad De Tribune verschijnt.
      • 13 november » De Franse fietsenmaker Paul Cornu maakt de eerste helikoptervlucht ter wereld.
    • De temperatuur op 26 april 1978 lag tussen 2,6 °C en 16,8 °C en was gemiddeld 9,8 °C. Er was 1,4 mm neerslag gedurende 0.8 uur. Er was 6,6 uur zonneschijn (45%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
    • In het jaar 1978: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 13,9 miljoen inwoners.
      • 15 januari » In Ecuador wordt een nieuwe grondwet aangenomen waarin het kiesrecht voor iedereen is vastgelegd.
      • 9 mei » De Nederlandse voetbalclub PSV wint de UEFA Cup. In Eindhoven wordt de Franse club SC Bastia met 3-0 verslagen (uitwedstrijd 0-0).
      • 19 juni » Eerste Garfieldstrip.
      • 10 juli » Martina Navrátilová lost Chris Evert na 140 weken af als de nummer één op de wereldranglijst der proftennissters. De geboren Tsjechische moet die positie na 26 weken weer afstaan aan haar Amerikaanse collega.
      • 24 november » In Bolivia pleegt de commandant van het leger, generaal David Padilla, een door linkse krachten gesteunde en bloedeloze coup, waardoor president Juan Pereda gedwongen wordt om op te stappen.
      • 27 november » Burgemeester van San Francisco George Moscone en stadsbestuurder en homorechtenactivist Harvey Milk worden vermoord door voormalig stadsbestuurder Dan White.
    • De temperatuur op 11 oktober 1983 lag tussen 8,8 °C en 14,7 °C en was gemiddeld 10,9 °C. Er was 2,2 mm neerslag gedurende 0,9 uur. Er was 7,1 uur zonneschijn (65%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van donderdag 4 november 1982 tot maandag 14 juli 1986 was er in Nederland het kabinet Lubbers I met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1983: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,3 miljoen inwoners.
      • 1 januari » In de Nederlandstalige gemeente Voeren (België), wordt de omstreden Franstalige José Happart geïnstalleerd als burgemeester. Hij weigert Nederlands te leren.
      • 6 mei » In Puerto Montt wordt de Chileense voetbalclub Club de Deportes Puerto Montt opgericht.
      • 23 augustus » Zwemmer Michael Gross uit West-Duitsland evenaart bij de Europese kampioenschappen in Rome zijn eigen Europees record op de 100 meter vlinderslag: 54,00.
      • 27 augustus » In het Wagener-stadion in Amstelveen wint de Nederlandse mannenhockeyploeg voor het eerst in de geschiedenis de Europese titel.
      • 1 september » Korean Air-vlucht 007 wordt boven het grondgebied van de Sovjet-Unie neergeschoten, met 269 doden tot gevolg.
      • 24 september » De Amerikaanse atleet Carl Lewis verbetert het ruim vijf jaar oude record op de 100 meter sprint met 0,01 sec en brengt het op 9,92 seconden.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    • 1903 » Oscar Castelo, Filipijns jurist en politicus († 1982)
    • 1905 » Gerrit Achterberg, Nederlands dichter († 1962)
    • 1906 » Giuseppe Siri, Italiaans kardinaal-aartsbisschop van Genua († 1989)
    • 1906 » Lyda Roberti, Pools-Amerikaans filmactrice, zangeres en radioster († 1938)
    • 1908 » James Stewart, Amerikaans acteur en militair († 1997)
    • 1910 » Algisto Lorenzato, Braziliaans voetballer bekend als Batatais († 1960)

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Gerretsen


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Ton Janknegt, "Gerretsen (Gerritsen) Genealogie", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/gerretsen-genealogie/I2131.php : benaderd 13 mei 2024), "Prof.dr. Johan Cornelis Hendrik Gerretsen (1907-1983)".