Genealogische data Golse Genen » Daniel Jans de Bresser (1555-????)

Persoonlijke gegevens Daniel Jans de Bresser 


Gezin van Daniel Jans de Bresser

Hij is getrouwd met Lijsbeth Adriaens Verdonck.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



Notities over Daniel Jans de Bresser

Borgemeester te Moergestel in 1588, schepen aldaar, vermeld: 1597 — 1599, 1601 — 1608, 1611 — 1615, en in 1621. Provisor en meester van de tafel van de H. Geest aldaar „tot Gestell bij Oesterwijck", 1593.

In 1583 is Daniel tesamen met de schout en 12 andere inwoners van Moergestel gevangen gezet te Heusden wegens een onenigheid met de "gouverneur ende casteleijn der stadt van Huesden", waarschijnlijk over de verplichte betalingen van belasting voor het onderhoud van de Staatse troepen die toen in Midden-Brabant actief waren (vooral vanuit de vesting Heusden) met het bevechten van de Spaanse troepen. Met Aart Hoppenbrouwers, de schout, onderhandelt Daniel namens de gevangenen met de "gemeyne naeburen" van de vier hertgangen van Moergestel : Over 't Water, Kerkeind, De Heizen en Den Heuvel. De naburen beloven 700 carolusgulden te betalen "nae de cours van Hollant" om de gevangenen te helpen verlossen. In 1608 is de kwestie nog niet uit de wereld. Daniel trekt te paard naar Heusden en verblijft er drie dagen. In plaats van de os, die de gouverneur jaarlijks eist, zal hem 20 gulden "in Hollants gelt" uitbetaald worden.

Daniel de Bresser pacht in 1596 een korentiende van jonker Goossen van Brecht. Hij doet die over aan Gijsbert Goyaart van Elderen en belooft de kosten "int gelaege" ten bedrage van vier gulden te voldoen. Die betaling is achterwege gebleven en Daniel wordt door Govaart voor de Moergestelse schepenbank gedaagd. De kwestie blijft daar een drie jaar slepen.

Toch blijft Daniel nadien het vertrouwen van Moergestel in de woelige jaren der 80-jarige oorlog bezitten. In 1601 neemt hij met Hendrik Cornelis Mutzarts (Mutsaerts) en Matheeus Elis Costers namens het corpus bij Cornelis Jan Hixpoors in den Bosch 200 carolus-gulden op. Met zijn medeschepen Christiaan Mark die Ber is hij in 1604 borg voor de "gemeyne ingezetenen" voor de contributie die door de zetters der vrijheid Oirschot geëist wordt van de gebruikers van beemden die "onder die limiten ende palen van Oirschot" gelegen zijn.

In 1610 zien we hem optreden namens de herdgang van Over 't Water wanneer geld opgenomen wordt voor het herstel van
de kerk. Het Twaalfjarig Bestand was het jaar tevoren ingegaan. Daniel Jans de Bresser is getrouwd met Lijsbeth dochter
van Adriaan Joost Verdonck en Heilwich Niclaas Timmermans alias Roefs. Bij de verdeling van haar ouders goederen verwerven ze "die oude stede", een huis, hof en schop met gronden en erfenissen te Moergestel op den Hilt naast 'Den Zegelshoff', die toevalt
aan Jan Meeus Vos. Ook verkrijgen ze dan de onbedeelde helft in een stuk weiland ter plaatse "die Strijpen aenden Zeelantsdijck",
en "dachterste Eijsbrouck aenden Goiaertsdijck". In 1612 vergroot hij zijn erf over het water wanneer hij met Bartholomeus
Jan Melis van de erfgenamen van zijn schoonbroer Adriaan Adriaan Joost Verdonck een stede koopt die aan drie zijden aan zijn zijn eigen gronden grenst.

Bij de deling na de dood van Daniel Jans de Bresser en Lijsbeth Adriaans Verdonck op 11 december 1648 komt het woonhuis op Den Hilt met de helft van de aanstede aan de erfgenamen van hun dochter Beatrix, de schuur met de varkenskooi en de rest van de aanstede verwerft hun zoon Jan.

De jongere broer van Daniel, Jan Jans de Bresser, overlijdt vóór 17 mei 1590 door toedoen van Lambert Jan Laeckmans. Op die dag beleggen zijn 'magen' Daniel Jan de Bresser, Mathijs Walschartss, Henrik Phenninx, Jan Antonis Roosen, en Dirk Rut Peters
een 'zoen', zijnde een soort civiele bijeenkomst waarop men de twee partijen tot een uitspraak en afkoop van schuld laat komen. Van de kant van de dader verschijnen Peter Jan Laeckmans en diens broeder Thomas. Lambert Laeckmans, zo is één der overeengekomen zaken, mag zich niet meer metterwoon vestigen in de herdgang Notelen te Oirschot.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Daniel Jans de Bresser?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Daniel Jans de Bresser

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Daniel Jans de Bresser


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen


Over de familienaam De Bresser


De publicatie Genealogische data Golse Genen is opgesteld door J. Eijsermans.neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. Eijsermans, "Genealogische data Golse Genen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogische-data-golse-genen/I611293.php : benaderd 12 juni 2024), "Daniel Jans de Bresser (1555-????)".