Genealogische data Golse Genen » Adrianus Moirlants (± 1550-< 1627)

Persoonlijke gegevens Adrianus Moirlants 

  • Hij is geboren rond 1550 in Dessel (België).
  • Beroep: Molenaar.
  • Geloof: R-K.
  • (Info) .
    DE WATERMOLEN VAN DE BOERETANG

    Aan de Kleine Nete naast de Boeretang stond vroeger de Beekmolen, een watermolen die voor het eerst vermeld werd in 1406. Toen betaalde Jannen Van Gompel cijns voor de bekermolen van desgele. Deze molen was ingericht als slagmolen voor het slaan van olie. Bij gebrek aan bronnen is de vroegste geschiedenis van de Bekermolen vrij duister. In 1600 zijn Adreaen Moelants en zijn vrouw Elisabeth Vaes eigenaar van de smoutmolen, maar de toestand van de molen was tien weinig schitterend. Meer duidelijkheid komt er wanneer in 1672 Alexander Balthazar Roelants belast wordt, enerzijds voor de hoeve en anderzijds voor twee windermolens, den eenen oliemolen enne den tweeden eenen volmolen.De hoeve is de Boeretang en de oliemolen is de Beekmolen. Hoeve en molen vormen geen geheel. In 1681 immers wordt de Boeretang verhuurd aan Jan van Goirle, hierbij wordt er over geen molen gesproken. In 1685 wordt trouwens een zekere Jan Meus als molder op de Beekmolen vermeld. Wanneer Alexander Van Eyndhout in 1698 deze goederen van Roelants erft, blijft de scheiding bestaan. Meer zelfs in 1709 verkoopt Van Eyndhout sijnen slagmolen gestaen ende geleghen onder Desschel omtrent de Boerentanghe aan Hendric Moelans (nakomeling van Joannes Moelants, zoon van Adrianus en Elisabeth) voor de som van 1000 guldens en in 1715 verkoopt hij de hoeve aan Peeter van Balen.
    Na de dood van Hendrik Moelans blijft zijn weduwe Elisabeth Smits de molen beheren. In 1764 is de molen aan een grote onderhouds- en herstellingsbeurt toe (dat aen denselven molen verschenen waeren menighvuldige groote reparatien jae selfs eenige nieuwe werken) en om deze onkosten te vermijden besluit ze de molen te verkopen. De koper is Francois Beltens, die het jaar ervoor ook de Boerentanghe gekocht had. Hij betaalt er 800 guldens voor. Beltens hersteld de Beekmolen, rust hem uit om bij watergebrek met paarden en slagen en trekt het gebouw in steen op (den olie oft slaghmolen genaempt Beekmolen...met den grooten bauw daertoe behoorende, als nu nieuw in steen opgebouwt ende geapproprieert omdat bij gebreck aen waeter te connen slaeghen met peerden). In 1768 worden de Boerentangh en de Beekmolen voor het eerst in de geschiedenis samen verhuurd. Over de molen, die vroeger bij de Boeretang hoorde wordt niet meer gesproken. Wel is er sprake van drie beemden (aen de Nete bij den afgebroken molen) ergens in de buurt van de Kleine Boeretang. Blijkbaar heeft Beltens de Beekmolen gerestaureerd en de andere watermolen afgebroken. Hoeve en molen blijven een geheel tot in 1910 een afzonderlijke boerderij bij de molen gebouwd werd. Zowel de molen als de boerderij werdin in 1966 gesloopt om plaats te maken voor een moderne boerderij.
    In de slagmolen wordt uit koolzaad olie geslagen. Deze olie werd gebruikt als bakolie, als smeerolie en als brandstof voor olielampen. Het zaad wordt gebroken door de kollergang, twee verticale arduinen pletstenen, die rond lopen op een zwaar gemetselt dodenbed. De molenstenen worden in beweging gebracht door de koning, een verticale houten balk die aangedreven wordt door het horizontale kroonwiel. Het meel dat door het pletten overblijft wordt verwarmd op een fornuis. Het verwarmde meel wordt in een zak gedaan en tussen een spie gestoken. Deze wordt vervolgens in de slagbank losgelaten, waardoor het op de spie beukt. De Olie of smout wordt zo uit het zaad geperst en opgevangen in pannetjes. Het uitgeperste meel, de oliekoek, wordt als veevoeder gebruikt. Het hele gaande, roerende en staande werk van de molen wordt aangedreven door de kracht van water.
    (Heemkundige Kring De Griffioen Dessel)
  • Hij is overleden voor 1627 in Dessel (België).
  • Een kind van Johannes Moirlandts en N N.N.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 4 juli 2012.

Gezin van Adrianus Moirlants

Hij is getrouwd met Elizabetha Vaes.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 5 februari 1572 te Dessel (België).


Kind(eren):

  1. Joannes Moelants  1585-> 1639 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Adrianus Moirlants?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Adrianus Moirlants

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Adrianus Moirlants

Henricus Moirlants
± 1495-????
N N.N.
????-

Adrianus Moirlants
± 1550-< 1627

1572

Elizabetha Vaes
± 1550-????

Joannes Moelants
1585-> 1639

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was van 1555 tot 1581 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1572: Bron: Wikipedia
    • 1 april » De watergeuzen veroveren Den Briel op de Spanjaarden (op 1 april verloor Alva zijn bril).
    • 13 mei » Verkiezing van kardinaal Ugo Boncompagni tot Paus Gregorius XIII.
    • 21 mei » De watergeuzen veroveren Enkhuizen op de Spanjaarden.
    • 26 mei » Louise de Coligny huwt Charles de Teligny.
    • 23 augustus » De Bartholomeusnacht begint, waarbij vijfhonderd protestanten om het leven komen.
    • 1 december » Het Bloedbad van Naarden, Spanjaarden onder leiding van Don Frederik vermoordden 700 inwoners van Naarden.

Over de familienaam Moirlants


De publicatie Genealogische data Golse Genen is opgesteld door J. Eijsermans.neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. Eijsermans, "Genealogische data Golse Genen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogische-data-golse-genen/I603520.php : benaderd 23 september 2024), "Adrianus Moirlants (± 1550-< 1627)".