Genealogische data Golse Genen » Adriaan Hendrikus "Drik" Spierings (1869-1942)

Persoonlijke gegevens Adriaan Hendrikus "Drik" Spierings 


Gezin van Adriaan Hendrikus "Drik" Spierings

Hij is getrouwd met Johanna Maria Eijsermans.

Zij zijn getrouwd op 2 mei 1898 te Goirle, hij was toen 29 jaar oud.

BruidegomAdriaan Hendrikus Spierings
GeboorteplaatsGoirle
Vader bruidegomAlbertus Adrianus Spierings
Moeder bruidegomJosephina van Gorp
BruidJohanna Maria Eijsermans
GeboorteplaatsGoirle
Vader bruidHendrikus Eijsermans
Moeder bruidHelena Maria van Iersel
Datum huwelijk02-05-1898
PlaatsGoirle
BronHuwelijksregister Goirle 1898
Toegangsnr.50
Inv.nr.3138
Aktenummer6De getuigen en ouders die bij het huwelijk van Drik Spierings en Hanneke Eijsermans aanwezig waren:

Johannes-Adrianus Spierings, oud 46 jaar, oom van de bruidegom, schoenmaker van beroep, wonende te Hilvarenbeek.
Cornelis Schouten, oud 61 jaar, oom van de bruidegom, wever van beroep, wonende te Goirle.
Petrus Eijsermans, oud 25 jaar, broeder van de bruid, wever van beroep, wonende te Goirle.
Johannes Eijsermans, oud 23 jaar, broeder van de bruid, bakkersknecht van beroep, wonende te Goirle.
De vader van de bruidegon Drik, (Albertus-Adrianus) Spierings, schoenmaker, wonende te Goirle en geboren te Hilvarenbeek.
De moeder van de bruidegom, Josephina van Gorp.
De vader van de bruid, Hendrikus Eijsermans, wever van beroep, wonende te Goirle.
De moeder van de bruid, Helena-Maria van Iersel (Deze was toen reeds overleden).

Verder werden overlegd: de geboorteakten van bruidegom en bruid, de overlijdensakte van de moeder van de bruid, en het bewijs dat de bruidegom aan zijne verplichtingen ten aanzien van de Nationale Militie heeft voldaan, (afgekeurd voor zijn duim, maar wel voldaan aan de keurings-verplichting)

De ambtenaar van de burgerlijke stand vermeld nog dat de 2de genoemde getuige heeft verklaard dat hij het lezen en schrijven niet heeft geleerd. Bij de handtekeningen komt zijn handtekening dus niet voor. Mooi is het om de handtekeningen van deze mensen die wel konden schrijven, na meer dan 100 jaren nog eens te zien. Soms zijn het echte ’’hanenpoten’’, want zij hadden maar 3 of 4 jaren onderwijs gehad, maar er is ook een heel mooie bij van Jantje Eijsermans (X Francisca Ketelaars), de jongere broer van de bruid. De meest krachtige handtekening zette de vader van de bruid, Drik Eijsermans, die toen al de nodige zakelijke akten had gelezen en ondertekend voor zijn handel in gronden en huizen.

Drik (Adrianus Hendrikus) Spierings, schoenmaker van beroep, trouwde op 02-05-1889 te Goirle met Hanneke (Johanna Maria) Eijsermans, zonder beroep. Nadat het echtpaar was getrouwd namen zij hun intrek in een huurhuisje op de Tilburgseweg in Goirle. Het was een zogenaamd wevershuisje, en het was precies gelegen achter het pand dat Drik in 1909 in de Kloosterstraat liet bouwen. Dit soort huisjes staan er nu anno 2006 nog. Hier had Drik zijn schoenmakerij en werd de basis gelegd voor zijn gezin. Het echtpaar kreeg in totaal 10 kinderen waarvan het tweede kind op 7 jarige leeftijd overleed. Opmerkelijk is dat nu de eerste doopnaam van hun kinderen tevens hun roepnaam werd. Dit verschijnsel was dus na vele jaren veranderd. Alle kinderen werden daar op de Tilburgseweg geboren, met uitzondering van Hendrikus Josephus (Harrie) die in de Kloosterstraat werd geboren.
-----------------------------------------------------------------------
Bron: Burgerlijke stand - Huwelijk. Archieflocatie Brabants Historisch Informatie Centrum, Algemeen Toegangnr: 50.068
Inventarisnr: 3138, Gemeente: Goirle, Soort akte: huwelijk, Aktenummer: 6, Datum: 02-05-1898
Bruidegom Adriaan Hendrikus Spierings, Geboorteplaats: Goirle
Bruid Johanna Maria Eijsermans, Geboorteplaats: Goirle
Vader bruidegom Albertus Adrianus Spierings, Moeder bruidegom Josephina van Gorp
Vader bruid Hendrikus Eijsermans, Moeder bruid Helena Maria van Iersel

Kind(eren):

  1. Wilhelmus Spierings  1903-1982 


Notities over Adriaan Hendrikus "Drik" Spierings

Net als zijn vele voorvaderen was Drik Spierings schoenmaker van zijn vak, en zoals alle ambachten in die tijd was het schoenmakersvak geen vetpot . Het inkomen hing af van het werkaanbod. Er bestond in die tijd geen sociale wetgeving zoals de WW of ziektewet, en geen AOW als je 65 jaar werd. Mensen die in de fabrieken werkten mochten stoppen met hun 65ste en kregen dan een bedrijfspensioentje. Te weinig om van te leven, en teveel om ervan dood te gaan. Maar kleine zelfstandigen moesten zichzelf volledig bedruipen en werkten tot aan hun dood.

Nog enkele dagen voor zijn dood zat Drik Spierings aan zijn werktafeltje. Drik was geboren op 24-02-1869 in Goirle en stierf op 03-08-1942 op 72 jarige leeftijd aan keelkanker. Volgens het rapport van de Nationale Militie van 20 april 1898 was hij ingeschreven voor het jaar 1889 om zijn dienstplicht te vervullen, maar uit hoofde van een lichaamsgebrek was hij van den dienst vrijgesteld. Drik had n.l. een achterover gegroeide duim. Deze had hij in zijn jonge jaren ernstig verbrand zodat de duimspier steeds korter werd. De mensen dachten dat hij dit had overhouden het zogenaamde "houten pennen". Dat was een bevestigingsmethode om de zolen van schoenen met houten pennen vast te maken. Zijn bijnaam werd dus: “ Drik duim”.

Doordat het aantal kinderen in zijn gezin jaarlijks toenam keken Drik en Hanneke uit naar een andere en grotere woning. Nadat Hanneke na het overlijden van haar moeder een aanzienlijke erfenis had ontvangen werd besloten om een geheel nieuwe woning te bouwen.

Op 23 juni 1909 kreeg Drik Spierings een bouwvergunning voor de bouw van een woonhuis in de Kerkakkers, sectie B (thans Klooosterstraat 35) in Goirle. Het totale grondoppervlak van tuin en woning bedroeg 4.20 are. Het huis was in 1910 gereed. Drik en Hanneke verhuisden "door den hof" want de achtertuin van hun oude huis aan de Tilburgseweg lag tegen de tuin aan van hun nieuwe woning.

Drik Spierings, die in 1889 als zelfstandig schoenmaker begonnen was, was een "opgeruimde"" man, hij rookte pijp en hij pruimde ook. Het was een raadsel hoe hij, terwijl hij pruimde, ook nog de spijkertjes voor de schoenen stuk voor stuk uit zijn mond kon halen.

Drik Spierings had het vak van schoenmaker van zijn vader geleerd. De eerste inschrijving van het bedrif van Drik in het handelregister dateert van 1931, kort nadat hij op 2 maart 1931 vergunning gekregen had voor het plaatsen van een winkelraam.

Op 1 januari 1952 werd de inschrijving in het handelsregister gewijzigd in "Spierings Schoenreparatie en Schoenverkoop". Het eenmansbedrijf ging over in een vennootschap onder firma en de firmanten waren Willem, Harrie en Lena Spierings.

Volgens de gegevens uit het handrelsregister werd de vennootschap onder firma door de twee overgebleven firmanten (Willem was al eerder uitgetreden in verband met het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd)) wegens beëindiging van het bedrijf op 31 augustus 1976 ontbonden. Hiermee was na 66 jaren een einde gekomen aan de schoenenzaak Spierings in de Kloosterstraat.

Het bedrijf werd toen in de Van Haestrechtstraat voortgezet door Henk Spierings, zoon van Willem Spierings.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Adriaan Hendrikus "Drik" Spierings?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Adriaan Hendrikus "Drik" Spierings

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 24 februari 1869 lag rond de 1,9 °C. Er was 4 mm neerslag. De winddruk was 12 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuiden. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 96%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
  • In het jaar 1869: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 4 maart » Ulysses S. Grant wordt beëdigd als 18e president van de Verenigde Staten
    • 6 april » Eerste octrooi op een plastic: celluloid.
    • 10 mei » Goedkeuring van de Congregatie van de Religieuzen van Sint Vincentius a Paolo door paus Pius IX.
    • 15 juni » John Wesley Hyatt Jr. en zijn broer Isaiah vinden celluloid uit
    • 3 november » Eerste verschijning van het Britse wetenschappelijk vakblad Nature.
    • 28 december » William Semple verkrijgt octrooi op kauwgom.
  • De temperatuur op 2 mei 1898 lag rond de 24,6 °C. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 47%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
  • In het jaar 1898: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 30 mei » Ontdekking van krypton door Morris Travers.
    • 7 juni » Oprichting van de Slowaakse voetbalclub FC Petržalka 1898 als Pozsonyi Torna Egyesület.
    • 22 juni » Spaans-Amerikaanse Oorlog: Amerikaanse mariniers landen op Cuba.
    • 6 september » Koningin Wilhelmina wordt ingehuldigd in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.
    • 10 september » Opening van het stadion Roker Park in de Engelse stad Sunderland.
    • 21 december » Marie Curie en Pierre Curie ontdekken het radium.
  • De temperatuur op 3 augustus 1942 lag tussen 13,7 °C en 21,2 °C en was gemiddeld 16,5 °C. Er was 0.9 mm neerslag gedurende 0.3 uur. Er was 6,5 uur zonneschijn (42%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1942: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,0 miljoen inwoners.
    • 14 februari » In Rotterdam wordt de Maastunnel geopend. De overwelving is 1426 meter lang, de tunnel zelf meet 1070,15 meter. Er is bijna vijf jaar aan gewerkt.
    • 5 mei » De geallieerden beginnen de slag om Madagaskar (Operatie Ironclad) waarbij de geallieerden het door Vichy-Frankrijk bezette Madagaskar in handen proberen te krijgen. De slag duurde tot 6 november.
    • 7 augustus » De Amerikanen landen op Guadalcanal wat de Slag om Guadalcanal inluidt.
    • 9 augustus » In het bezette Kiev winnen fabrieksarbeiders een voetbalwedstrijd van een Duits team met 5-3, waarna het Oekraïense elftal door de Duitsers gevangen wordt gezet. De wedstrijd zou later de geschiedenis ingaan als de 'Dodenwedstrijd'.
    • 3 oktober » Eerste succesvolle lancering van een V2-raket vanaf Peenemünde in Duitsland, de eerste keer dat een door de mens vervaardigd object de ruimte bereikt.
    • 28 november » Door een brand in de nachtclub Cocoanut Grove in Boston komen 491 mensen om.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Spierings


De publicatie Genealogische data Golse Genen is opgesteld door J. Eijsermans.neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. Eijsermans, "Genealogische data Golse Genen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogische-data-golse-genen/I131908.php : benaderd 13 mei 2024), "Adriaan Hendrikus "Drik" Spierings (1869-1942)".